نعل وارونه سکوی فیلمیمو!
لازم است همه دلسوزان مادهواحده پیشنهادی از سوی ساترا که برای کمیته فضای مجازی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارسال شده است را تا مرحله ابلاغ و اجرا پیگیری کنند.
به گزارش مشرق، پوپولیسم و انحراف اذهان جامعه از امورات اصلی و مهم اشکال مختلفی دارد که جدیدترین نمونه آن واکنش دستیار اجتماعی رئیسجمهور به تخلفات یک پلتفرم در شبکه نمایش خانگی است که با تذکر و اقدام ساترا مواجه شده است.
اگرچه تماس تلفنی کارمند ساترا با آپارات و اعلام غیردقیق این مسئله تا حدودی مشکوک به نظر میرسد و باید مورد بررسی دقیقتر قرار گیرد.
روزنامه جوان نوشت: چند روز پیش یکی از کارمندان ساترا طی تماس تلفنی که روی پیغامگیر شرکت صباایده به مدیرعاملی محمدجواد شکوری ضبط شده، خطاب به مسئولان آن شرکت میگوید: «بازیهایی که عادل فردوسیپور گزارش میکند، خلاف ضوابط پخش است.» شکوریمقدم، مدیرعامل صباایده و مالک آپارات در واکنش به این مسئله با «غیرقانونی» و «از سر زورگویی ساترا و صداوسیما» خواندن این برخوردها، ضمن انتشار این فایل صوتی در صفحه شخصیاش نوشت: «اصلاً فرقی نمیکنه محتوا چی باشه؛ از نظر ساترا و صداوسیما کلاً هرچی دیده بشه، توقیفه!»
این واکنش شکوری یک روز بعد از جلوگیری ساترا از پخش برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت اتفاق افتاده و سعی داشته با بهکار بردن برخی کلمات، ضمن مظلومنمایی مسیر ذهنی مخاطب را هم به سمتی دیگر منحرف کند، در حالی که اصل ماجرا چیز دیگری است.
نکته این است که یک روز قبل از تماس کارمند ساترا با شرکت صباایده در روز هفتم آبانماه و اعلام عدم پخش برنامه آپاراتاسپورت، ساترا با انتشار نامهای به صباایده و تأکید بر اصل مالکیت معنوی برنامه «کتاب باز» و ذکر نام این برنامه از سوی میهمانان در مجموعه جدید «اکنون» (که از سکوی فیلیمو پخش میشد)، عنوان شده بود جلوی پخش آن را میگیرد.
یک روز بعد از این اقدام ساترا، آن تماس عجیب و مشکوک تلفنی در مورد برنامه زنده آپاراتاسپورت که فردوسیپور گزارشگر آن بوده، اتفاق میافتد.
در واقع مسئله اصلی ساترا در مورد این برنامه تذکر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و بند ۴ مادهواحده «تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر» است که تولید و پخش «زنده» برنامهها و همچنین صدور مجوز و نظارت بر «پخش زنده» در فضای مجازی را در اختیار سازمان صداوسیما میداند، نه صدای فردوسیپور یا گزارش کردن او.
ساترا چه میگوید؟
برنامه «کتاب باز» از برنامههای باسابقه صداوسیماست و با توجه به مکاتبه شبکه نسیم در خصوص لزوم رعایت حقوق مالکیت معنوی این برنامه و لزوم عدم تشابه مستقیم برنامه «اکنون» با آن و همچنین لزوم استقلال این برنامه جزو مصوبات ابلاغ شده به سکوی فیلیمو به عنوان پخشکننده برنامه اکنون بوده است.
فیلیمو در نسخهای از برنامه اکنون که به ساترا ارائه میدهد، این ملاحظات را رعایت میکند، اما نسخه دیگری را منتشر میکند و به نوعی ساترا را دور میزند که همین مسئله باعث عدم پخش برنامه اکنون میشود.
اما در رابطه با برنامه آپاراتاسپورت و علت جنجال ایجاد شده در مورد آن، محمدصادق افراسیابی، معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا به «جوان» میگوید: موضوعی که باعث واکنش ساترا شده، عدم رعایت قانون پخش زنده توسط آپاراتاسپرت است.
طبق بند ۴ مصوبه سال گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی، پخش زنده در انحصار سازمان صداوسیماست.
برنامه آقای فردوسیپور در آپاراتاسپرت از این نظر مستثنی نیست و ساترا تلاش میکند تنظیمگری عادلانهای در میان تمام سکوها داشته باشد.
افراسیابی میافزاید: البته ساترا در خصوص پخش زنده به سکوهای دارای مجوز، راهکار ارائه میدهد.
در این شرایط برنامههایی که قصد دارند از سوی سکوهای مجوزدار ساترا پخش زنده داشته باشند، میتوانند با IPTV سازمان صداوسیما به تفاهم برسند و با همکاری IPTVهای صداوسیما پخش زنده داشته باشند که این رویه توسط بسیاری از سکوها در حال انجام است و پخش زنده اکثر سکوهای دارای مجوز از ساترا به شکل قانونی انجام میشود.
واکنش دستیار رئیسجمهور!
نعل وارونه زدن و سروصدای رسانهای مدیرعامل صباایده باعث میشود علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور به این عرصه ورود کند و با انتشار عکس فردوسیپور در فضای مجازی بنویسد: «در تعجبم چرا عدهای تاب دیدن حال خوب مردم را ندارند.
هر چیزی را که حتی به قدری اندک، موجب شادی، سرگرمی و دل خوش جامعه میشود، برنمیتابند.
در خبرها خواندم که ساترا دستور ممنوعیت «گزارش» عادل فردوسیپور و «اکنون» سروش صحت را صادر کرده است.
مثل اکثر هموطنان دوستشان دارم.
نمیدانم چرا در حالی که همه ما نگران مرجعیت رسانهای در داخل هستیم، متولیان آن هیچ دغدغهای در این خصوص ندارند.»
از آنجایی که جایگاه حقوقی ربیعی و دستیار اجتماعی رئیسجمهور بودن میتواند دلیل اولیه و مقدمهای برای ورود او به این ماجرا تلقی گردد، ولی اظهارنظر خلافواقع از سوی او بدون انجام صحتسنجی اظهارات مدیرعامل صباایده و بررسی ابعاد ماجرا اتفاق غمانگیزی است که نشان میدهد همچنان برخی از مسئولان کشور مقدمات ابتدایی عملیات رسانهای و ادراکی را مورد توجه قرار نمیدهند و بلافاصله بعد از هایوهوی یک فرد موضعگیری میکنند.
شاید علت چنین واکنشهایی در سلیقه و نگاه سیاسی و همچنین رقابتهای سیاسی باشد، ولی از مسئولان ارشدی که بارها بالا بردن سواد رسانهای و شناختی عامه مردم در مواجهه با اتفاقات و حوادث را به صورت مکرر مطرح میکنند، بروز واکنشهای احساسی قبل از هرگونه صحت و اعتبارسنجی مدعای طرفین امری آزاردهنده است.
از طرفی درجهبندی مسائل و به اصطلاح اهم و مهم کردن امور باید برای مسئولان سرلوحه عمل باشد، چه اینکه جامعه امروز ما مشکلات اجتماعی و اقتصادی بسیار مهمتری دارد که باید مسئولان، وقت و انرژیشان را صرف برطرف کردن آنها کنند.
همه چیز مانند یک فضای طراحی شده به نظر میرسد؛ یکی از سکوهای فعال در شبکه نمایش خانگی که تاکنون تخلفات زیادی هم داشته، تماس تلفنی یک کارمند ساترا را با درهم آمیختن درست و نادرست بهانه مظلومنمایی خود قرار میدهد تا شاید با جار و جنجال بتواند هم روی تخلفات قبلیاش سرپوش بگذارد و هم اینکه هر تذکر و اقدامی از سوی ناظر را سلیقهای و تعارض منافع نمایش بدهد.
ماجرای تخلفات پردامنه، متنوع و ادامهدار برخی سکوهای نمایش خانگی آنقدر زیاد شده که میتوان آنها را برای آموزش متولیان این حوزه در مورد آشنایی با راههای فرار و دور زدن قانون از سوی سکوها تدریس کرد.
اگر دستیار اجتماعی رئیسجمهور و دیگر دغدغهمندان نگران حال خوش مردم و امنیت روانی جامعه هستند باید زمینه قانونمند شدن فضای شبکه نمایش خانگی را پیگیری کنند تا هر محتوایی به خورد جامعه داده نشود و آش آنقدر شور نشود که هشدارهای مکرر جامعهشناسان و روانشناسان را در پی داشته باشد.
همچنین لازم است همه دلسوزان مادهواحده پیشنهادی از سوی ساترا که برای کمیته فضای مجازی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارسال شده است را تا مرحله ابلاغ و اجرا پیگیری کنند.