خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

توافق‌های اخیر دمشق

فارس | بین‌الملل، بین‌الملل | چهارشنبه، 10 بهمن 1397 - 11:57
یک وبگاه خبری عربی نوشت، توافقنامه‌های همکاری به امضا رسیده میان تهران و دمشق موجب تقویت نفوذ ایران و کمک به ناکام ماندن تحریم‌های آمریکا علیه ایران می‌شود.
سوريه،ايران،دمشق،نفوذ،اقتصادي،الجديد،العربي،تفاهم،امضا،همكار ...

یک وبگاه خبری عربی نوشت، توافقنامه‌های همکاری به امضا رسیده میان تهران و دمشق موجب تقویت نفوذ ایران و کمک به ناکام ماندن تحریم‌های آمریکا علیه ایران می‌شود.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، روزنامه «العربی الجدید» نزدیک ایران امروز چهارشنبه در یادداشتی با عنوان «توافقنامه‌های تحکیم نفوذ ایران در سوریه؛ آیا پادش پایان خدمت محسوب می‌شود؟» اسناد همکاری را که دیروز در دمشق با حضور مقامات ایران و در رأس آن معاون اول رئیس جمهور با مقامات سوریه به امضا رسید، موجب تقویت نفوذ ایران در منطقه و کمک به ناکام ماندن تحریم‌های آمریکا علیه ایران توصیف کرد.
در مقدمه این یادداشت آمده است: ایران نفوذ خود را در سوریه با دیدار اسحاق جهانگیری معاون رئیس جمهور ایران از دمشق و امضای توافق نامه‌ها و یادداشت‌های تفاهم جدید با نظام سوریه افزایش افزایش داد در شرایطی که نظام دمشق خواستار حفظ اتحاد خود با روس‌ها و ایرانیانی است که تصمیمات سوریه را در سطوح مختلف کنترل می‌کنند.
به عقیده این وبگاه خبری، توافقنامه‌های جدید که ایران قصد دارد از طریق آن بخش عمده‌ای از حوزه بازسازی سوریه را به دست آورد و چتر حمایتی برای پیاده کردن برنامه‌های اقتصادی و فرهنگی ایران خواهد بود از نظر ایرانی‌ها پاداش پایان خدمتی است که در بیش از هفت سال گذشته به سوریه ارائه کردند.
«سوریه و جمهوری اسلامی ایران دیروز یازده توافقنامه و یادداشت تفاهم ویک برنامه اجرایی برای تقویت همکاری میان دو کشور در حوزه اقتصادی وعلمی وفرهنگی وزیر ساخت وسرمایه گذاری ومسکن در پایان ۱۴ دوره کمیته مشترک عالی سوریه-ایران که در دمشق برگزار شده، امضا کردند».
«مهم‌ترین توافقنامه‌های همکاری امضا شده، توافقنامه همکاری اقتصادی استراتژیک بلند مدت، و یادداشت تفاهم برای نشست‌های کمیته مشترکی بود که مهندس عماد خمیس، نخست وزیر سوریه و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران آن را امضا کردند».
العربی الجدید نوشت: ایران از سال 2011 در خط مقدم کشورها و احزاب حامی نظام بشار اسد بوده و از هر گونه کمک نظامی، سیاسی و اقتصادی خود به آن دریغ نکرده است، واضح است که حالا می‌خواهد از طریق توافق‌های اقتصادی، آنچه در سوریه کاشته است، برداشت کند و هدفش دستیابی به سوریه و ایجاد واقعیت‌هایی است که در حل و فصل‌های آتی برای بحران این کشور نمی‌تواند نادیده گرفته شود، به ویژه از آنجا که یک رویکرد بین المللی به رهبری ایالات متحده برای کاهش نفوذ ایران در سوریه و یا حتی خارج کردن آن از سوریه وجود دارد.
این وبگاه خبری افزود: همچنین روشن است که ایران بزرگ‌ترین بخش بازسازی سوریه را می‌خواهد تا حضور خود را در تمامی سطوح سوریه قوی کند و «محمد سامر الخلیل»، وزیر اقتصاد و تجارت خارجی دولت سوریه، هم در اواخر سال گذشته گفت که شرکت‌های ایرانی در دوره بازسازی سوریه در مرحله پس از بحران در این کشور از اولویت برخوردارند.
العربی الجدید آورده است: با نگاهی به توافق‌نامه‌ها و یادداشت‌های تفاهم معلوم می‌شود ایران درصدد تسلط بر بخش‌های مهم و حیاتی در سوریه است که به آن قدرت نفوذی دراز مدت در سوریه می‌دهد و تأمین کننده قدرت اقتصادی ایران است که در نتیجه تحریم‌های بین‌المللی ضعیف شده و حالا منابع جدیدی به کمک آن خواهد آمد.
به نوشته العربی الجدید، ایران از طریق موافقتنامه‌های جدید، تلاش می‌کند تا جاه‌طلبی خود را در باز کردن راه خشکی طولانی که از ایران آغاز و با عبور از سوریه و عراق به ساحل دریای مدیترانه ختم می‌شود به واقعیت مبدل کند تا به یک شریان اقتصادی مهمی برای ایران در سایه تحریم‌های تحمیلی علیه آن تبدیل شود.
این وبگاه خبری افزود: ایران همچنین به دنبال گرفتن امتیاز ساخت یک راه آهن برای انتقال فسفات از صحرای سوریه به بنادر دریای مدیترانه است چیزی که مانع تلاش روسیه برای کنترل نیمه مطلق روسیه بر صحرای سوریه و منابع آن می‌شود.
بنا به گزارش مذکور، ایران همچنین می‌خواهد بخش عمده‌ای از بازسازی شهرها و شهرک‌های ویران شده در جریان جنگ در سوریه و بخصوص ریف دمشق، حمص و حلب را بگیرد و به عقیده العربی الجدید یادداشت‌های تفاهم نشانه تلاش ایران برای نفوذ بیشتر در فرهنگ و آموزش سوریه است.
«ایران موفق به تأسیس بخشی به زبان فارسی در دانشگاه‌های سوریه شده و همچنین تأثیر گسترده‌ای در دانشگاه‌ها، مراکز آموزشی، وزارت اوقاف سوریه و سایر وزارتخانه‌های این کشور و دستگاه‌های امنیتی آن دارد.
به علاوه، مناطقی در داخل سوریه بخصوص دمشق و حومه آن، مانند محله السیده زینب در جنوب دمشق را کاملا به مناطق ویژه و حفاظت شده ایرانی مبدل کرده است.
العربی الجدید در ادامه بخشی از اظهارات «عبدالوهاب العاصی»، محقق مرکز مطالعات «جسور» در گفت‌وگو با این وبگاه را منتشر کرد که گفته است: ایران در حال تلاش برای نفوذ بیشتر در بخش اقتصاد و نهادهای دولتی سوریه است تا بتواند بقای بلندمدت و حضور طولانی مدت آن را در سوریه فراهم کند.
این محقق سوری تاکید کرده است: چنین اقداماتی مانع تلاش غرب و اسرائیل برای اتخاذ یک استراتژی مبتنی بر تضعیف نفوذ ایران در سوریه و یا خروج از آن است.
العاصی گفت: چنین اقداماتی نشان می دهد که دولت سوریه برای شروط شفاهی که برای خروجش از انزوا گذاشته‌اند، و از جمله آن قطع رابطه با ایران، ارزشی قائل نیست و در یک جهت کاملا متفاوت یعنی در جهت تقویت روابط با تهران حرکت می‌کند.
وی ضمن تاکید بر اینکه روسیه هم با تحرکات ایران در بخش اقتصاد سوریه هرگز مخالفتی نمی‌کند، افزود: تمرکز مسکو بر بخش نظامی، امنیتی و دولتی در سوریه است و بالطبع ایران در این نهادها هم با روسیه رقابت می‌کند اما سیاستی نرم پیش می‌گیرد.
انتهای پیام/ص