خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 02 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

وجود کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در ۶۰۰ هزار هکتار اراضی سمنان

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 29 خرداد 1398 - 09:59
سمنان - رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی سمنان بابیان اینکه کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در استان ۶۰۰ هزار هکتار است، بیشترین کانون‌ها در میامی واقع‌شده است.
استان،تاغ،بادي،فرسايش،بيابان،هكتار،اداره،بابيان،سمنان،طبيعي، ...

علی ترابی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه به مناطق با بارندگی کمتر از ۱۵۰ میلی‌متر و پوشش گیاهی کمتر از پنج درصد بیابان گفته می‌شود، ابراز داشت: به روندی که باعث از دست رفتن پوشش گیاهی شود بیابان‌زایی اطلاق می‌شود.
وی بابیان اینکه یکی از معضلات موجود در بحث بیابان‌زدایی فرسایش بادی است، افزود: در استان سمنان ۵.۲ میلیون هکتار بیابان وجود دارد به دلیل همان وضعیت بیابان، دشتی بودن مناطق و عدم پوشش گیاهی در یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از این اراضی فرایند فرسایش بادی وجود دارد که از این میزان حدود ۶۰۰ هزار هکتار آن کانون بحرانی فرسایش بادی است.
ایجاد ۱۱۰ هزار هکتار جنگل تاغ
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بابیان اینکه کانون بحرانی فرسایش بادی در همه شهرهای جنوبی استان وجود دارد، ابراز داشت: بیشترین میزان این کانون‌ها در میامی قرار دارد و تنها راه مقابله با آن عملیات بیولوژیک است که در این کانون‌ها متمرکزشده است تا از فرسایش بادی جلوگیری کند.
ترابی بابیان اینکه در راستای مقابله با فرسایش بادی و کنترل کانون‌های بحرانی، عملیات بیابان‌زدایی از سال ۴۷ در استان سمنان آغازشده است، تصریح کرد: تا کنون بیش از ۱۱۰ هزار هکتار جنگل تاغ موفق در استان وجود دارد که خوشبختانه خیلی از جنگل‌ها در مناطق جنوبی قابل‌مشاهده بوده و معضل فرسایش بادی در آنها برطرف شده است.
وی افزود: باوجود به اینکه تاغ یکی از گونه‌های بسیار مقاوم در برابر خشکی و شوری به شمار می‌رود کاشت آن از سنوات قبل در دستور کار قرارگرفته است اما به‌جز تاغ سه گونه دیگر نیز کشت می‌شود و تنها گونه‌های طبیعی تاغ که دارای ارتفاع هستند می‌توانند در تثبیت شن‌ها مؤثر باشند، نوع بوته‌ای گیاهان چندان نمی‌تواند در این راه کمک کند ازاین‌رو کشت تاغ بیشتر توصیه‌شده است.
انجام مالچ رنگی در ۵۰ هکتار اراضی بیابانی گرمسار
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بابیان اینکه مردم می‌توانند با عدم خرید زغال تاغ تا حدود بسیاری از قاچاق این چوب ارزشمند جلوگیری کنند، ابراز داشت: با توجه به اینکه عرصه‌های منابع طبیعی و بیابانی وسیع است و به دلیل پراکندگی تعداد نیروها جواب‌گو نیست بنابراین خود مردم می‌توانند بیشترین نقش حفاظتی از تاغ را ایفا کنند.
ترابی در پاسخ به این پرسش که آیا روش مالچ پاشی منسوخ شده یا هنوز انجام می‌شود، تصریح کرد: برخی مناطق استان به دلیل شوره‌زار بودن، مشکل تأمین آب و لایه‌های سخت زمین امکان نهال‌کاری را ندارند بنابراین ناگزیر به استفاده از روش‌های دیگر هستیم.
وی بابیان اینکه مالچ نفتی به دلیل مسائل زیست محیطی و هزینه بالای آن توصیه نمی‌شود، افزود: به پیشنهاد پرفسور کردوانی به‌صورت آزمایشی در سطح ۵۰ هکتار از منطقه آزادراه گرمسار-قم از مالچ رنگی یا سنگریزه کوچک هم‌جنس طبیعت استفاده‌شده است که در حال بررسی روش‌های اجرایی و بازخورد آن با کمک مراکز علمی و پژوهشی در منطقه هستیم که در صورت نبود مشکل این روش تداوم خواهد یافت.
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با تاکید بر اینکه به دنبال رونق بحث گردشگری در بیابان هستیم، اضافه کرد: در این راستا، به افراد علاقه‌مند، عرصه‌های مناسب را معرفی می‌کنیم زیراکویر ظرفیت خوبی برای کویر نوردی و رصد ستارگان، انرژی خورشیدی و بادی دارد که احصا هرکدام از آنها می‌تواند به پیشرفت استان کمک کند.