نمایشگاه هنرهای سنتی در قشم آغاز بهکار کرد - تسنیم
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی صنایع دستی و با هدف معرفی ظرفیت های جزیره قشم در این حوزه، نمایشگاه صنایع دستی و هنرهای سنتی هنرمندان قشم در این جزیره آغاز به کار کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قشم، مراسم افتتاح نمایشگاه صنایع دستی و هنرهای سنتی قشم با عنوان "ساخت قشم" شامگاه یکشنبه با حضور جمعی از مسئولان سازمان منطقه آزاد، شهرداران، بخشداران، هنرمندان و جمعی دیگر از علاقهمندان در محل نمایشگاههای بینالمللی سازمان منطقه آزاد قشم برگزار شد.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم در حاشیه آغاز بهکار این نمایشگاه در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت معرفی ظرفیتهای این جزیره در حوزه صنایع دستی با توجه به قدمت این صنعت در میان قشموندان، اظهار داشت: نمایشگاه امسال در 50 غرفه برپا شده و در ساعتهای 17 تا 22 پذیرای علاقهمندان است.
ابراهیم رستم گورانی بیان کرد: در این نمایشگاه دستساختههای هنرمندان قشمی در رشتههای گلیمبافی، گلابتوندوزی، سوزندوزی، رودوزیسنتی، زریدوزی، عروسکسازی، خوسدوزی، حصیربافی، سبدبافی، تشکبافی، ماکتسازی لنج، ساخت اشیا کاربردی با استفاده از سیس خرما، برقعدوزی، بافت تورهای مستحکم ماهیگیری، ساخت و ساز سنتی عود، ساخت زینت آلات از صدف و سایر بقایای آبزیان و صنایع دستی دریایی در معرض نمایش عموم قرار داده شده است.
وی مدت زمان برگزاری این نمایشگاه را تا شامگاه 22 خردادماه اعلام کرد و گفت: این نمایشگاه با هدف افزایش مشارکت جامعه محلی همسو با شعار سال 1403 با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» برپا شده است.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: طبق برنامهریزی صورت گرفته برگزاری کارگاههای آموزشی صنایع دستی برای علاقهمندان، اجرای موسیقی توسط گروههای محلی و همچنین تقدیر از کارآفرینان برتر حوزه صنایع دستی بخشی از برنامههای پیشبینی شده در زمان برگزار این نمایشگاه است.
به گزارش تسنیم، بیستم خرداد (10 ژوئن) روز جهانی صنایعدستی است، سازمان یونسکو صنایعدستی را این گونه تعریف میکند «محصولاتی که توسط هنرصنعتگران ساخته میشوند که یا کاملا با دست، یا به کمک ابزار دستی و یا حتی ابزار مکانیکی تولید میشوند تا زمانی که مشارکت دستی خود هنرمند همچنان اساسیترین مؤلفه محصول نهایی باشد.
ماهیت خاص محصولات صنایع دستی ناشی از ویژگیهای متمایز آن میباشدکه این ویژگیها میتوانند خصیصههای کاربردی، زیباییشناختی، هنری، خلاق، فرهنگی، تزئینی، مذهبی، نمادین به لحاظ اجتماعی و برجستهبودن باشند».
آن چه در تعریف صنایعدستی در ماده یک قانون حمایت از هنرمندان و استادکاران و فعالان صنایعدستی آمده است تصریح دارد؛ «صنایعدستی ایران مجموعهای از صنایع هنری و سنتی است که با محوریت خلاقیت، ذوق و زیباشناسی با بهرهگیری از مواد اولیه قابل دسترس تولید می شود و فرایند ساخت و تولید محصول به صورت فردی یا گروهی، عمدتا با دست و با کمک ابزار مورد نیاز انجام میگیرد».
رشتههایی مانند نساجی سنتی، بافتههای داری و غیر داری، پوشاک سنتی، کاشی سنتی، سفال و سرامیک، صنایعدستی چرمی، هنرهای سنتی وابسته به معماری، صنایعدستی فلزی، صنایعدستی چوبی و حصیری، صنایعدستی دریایی، صنایع دستی استخوان، صنایعدستی سنگی، رودوزیهای سنتی، سازهای سنتی، میناکاری، آبگینه، صنایعدستی کاغذی، طراحی نقاشی سنتی و پیشههای وابسته به گروههای 18گانه) است.
به همین دلیل جهانیان از دیرباز ایران را کشوری متنوع در هنرهای سنتی و غنی از هنرمندان صنایعدستی میشناسند.
در حال حاضر بیش از 700 نفر صنعتگر در سطح جزیره قشم در رشتههای گلابتوندوزی، خوسدوزی، شکبافی، برقعسازی، لچکسازی، ماکتسازی لنج، عودسازی، توربافی، گرگوربافی، سبدبافی، گلیمبافی و قالیژبافی و تاکسیدرمی و تزیینات بر روی انواع صدف فعال هستند.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و 500 کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول 135 کیلومتر و عرض میانگین 11 کیلومتر از توابع هرمزگان است و 300 کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود 150 هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول 150 و عرض میانگین 11 کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
انتهای پیام/7558/