سرویس استان ها
در شرایط فعلی کشور نباید از صادرات فرش به عنوان یکی از صنایع دستی شاخص استان غافل شود چرا که این غفلت موجبات رکود هنر 600 ساله خراسان جنوبی، دلسردشدن بافندگان و از کار افتادن پایه اصلی چرخ صنایع دستی استان را در پی دارد.

در شرایط فعلی کشور نباید از صادرات فرش به عنوان یکی از صنایع دستی شاخص استان غافل شود چرا که این غفلت موجبات رکود هنر 600 ساله خراسان جنوبی، دلسردشدن بافندگان و از کار افتادن پایه اصلی چرخ صنایع دستی استان را در پی دارد.
به گزارش ایسنا، بافت قالی در بیشتر روستاها و شهرستانهای این استان رواج دارد به طوری که حدود بیش از 80 درصد ساکنان روستاها به این حرفه اشتغال دارند.
در میان 250 رشته شناسایی شده و کددار صنایع دستی و هنرهای سنتی در کشور، بیش از 40 رشته در استان خراسان جنوبی زمینه فعالیت دارند که قالی و قالیچه بافی از مهمترین آنها است.
صنایع دستی یکی از مساعدترین زمینههای اشتغالزایی در این استان است و در به کارگیری نیروهای خلاق نقشی موثر دارد و باید به عنوان راه حلی برای مشکلات جوانان مورد بررسی قرار گیرد که نیاز به توجه و حمایت مسئولین امر دارد.
در شرایط فعلی کشور نباید از صادرات فرش غافل ماند چرا که این غفلت موجبات رکود هنر 600 ساله خراسان جنوبی، دلسردشدن بافندگان و از کار افتادن پایه اصلی چرخ صنایع دستی استان را در پی دارد.
ویژگی فرش خراسان جنوبی، ظرافت و زیبایی و هماهنگ بودن با سلیقه بازارهای هدف از نظر رنگبندی و قیمت مناسب است.
نقوش قدیمی منطقه شامل هراتی، انواع لچک ترنجها، شاه عباسی، بوته، نقوش محرمات، گل فرنگ، شعله سعدی، انواع کف سادهها، گلدانی، قالب خشتی، جنگلی، شکارگاه، کله اسبی، کله مرغی، خوشه انگوری، پرطاووسی و انواع واگیرهها است.
نقوش ریزهماهی، افشان، ترنج در رنگهای متفاوت نقشهای خشتی و نایین در فردوس، بشرویه و سرایان استفاده میشود.
نقوش قالیچههای زمینی عشایر این استان نیز شامل چنار مرغی، تفنگی، ابری، طاووسی، کاشان، پلنگی، گوزنی، کشمیری و انواع سجادهای است.
فعالیت حدود 50 هزار بافنده در خراسان جنوبی
محمدحسن کامیابی مسک، رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر حدود 50 هزار بافنده تمام وقت، پاره وقت یا فصلی در استان مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: سال گذشته 170 هزار مترمربع فرش به ارزش تقریبی 85 میلیارد تومان تولید داشتیم که نزدیک 100 هزار مترمربع به کشورهای آمریکا، آلمان، امارات، ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر شده است.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی بیان کرد: ارزش صادرات سال گذشته بیش از 10 میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته، اما به لحاظ ارزی و دلاری 20 درصد کاهش داشته است.
کامیابی مسک ادامه داد: به لحاظ تولید فرش در سال گذشته بیش از 10 درصد نسبت به سال قبل آن افزایش داشته و به لحاظ ارزش اریالی نیز بیش از 20 درصد افزایش داشته است.
وی تصریح کرد: هر شغلی که ارزش افزوده کافی نداشته باشد، یا تقاضا برای محصول تولیدی آن شغل کم باشد، میزان استقبال از آن کم میشود.
تقاضای کم و عرضه زیاد
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی بیان کرد: در خراسان جنوبی به خاطر اینکه بافنده قدرت انتخابی نداشته و به دلیل خشکسالی و پانگرفتن صنعت در استان از سر اجبار به بافت فرش روی آورده و آن را ادامه داده است.
کامیابی مسک ادامه داد: علی رغم اینکه تقاضا کم و این امر باعث رکود بازار شده است، بافندگان استان برای تامین معیشت به تولید خود ادامه دادهاند و تولید کم نشده و این امر آسیبی در استان است.
وی اظهار کرد: این وضعیت توجه مسئولان ذیربط را میطلبد که به بازاریابی و پیدا کردن بازارهای جدید کمک کنند.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر میزان تولید مازاد بر تقاضای جهانی است و وقتی عرضه بیش از تقاضا شود، افت قیمت را به همراه دارد.
کامیابی مسک با بیان اینکه افزایش تولید باعث ضرر رسیدن به بافندگان میشود، اظهار کرد: متاسفانه در این سالها تعداد بافندگان کم نشده و این امر نشان دهنده فقر بیشتر در منطقه و پانگرفتن صنعت است که به کیفیت فرش لطمه وارد میکند.
طرحهای زیربنایی که اعتبار نمی گیرند
وی تصریح کرد: صنعت فرش نیازمند نگاه ویژه مسئولان است چراکه بافندگان نیازمند این هستند که دستشان را بگیرند تا حداقل معیشت را برای خود تامین کنند.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی بیان کرد: علی رغم اینکه طرحهای زیربنایی را برای رونق صنعت فرش و کمک به بافندگان ارائه دادیم، اما هیچ بودجهای به آن تعلق نگرفته است.
کامیابی مسک ادامه داد: این طرحها میتواند به ارتقاء کیفیت این منطقه، افزایش درآمد بافندگان، رقابتپذیری فرش خراسان جنوبی، رونق بازارهای جهانی و کوتاه کردن نقش واسطهگران و دلالان از این صنعت کمک کند، اما مسئولان به آن توجهی ندارند.
وی یادآور شد: در حال حاضر کم تر از 9 درصد بافندگان یعنی کم تر از چهار هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند که در بودجه امسال پیشبینی شده اما هنوز اعتباری تخصیص پیدا نکرده است.
گزارش از زهرا حمیدی خبرنگار ایسنا منطقه خراسان جنوبی
انتهای پیام