تلاش میرزاعباسخان شیدادهکردی برای ترویج هنر و ادب - تسنیم
تسنیم از سال ها ترویج هنر و ادب و شعر توسط میرزا عباس خان دهکردی متخلص به «شیدا» روایت می کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، هفته منتهی به روز شهرکرد که 31 اردیبهشتماه به نام هفته شهرکرد نامگذاری شده است، هفتهای که فرصت مغتنمی برای معرفی مفاخر و بزرگان این شهر است.
آقامیرزاعباسخان دهکردی متخلص به «شیدا» یکی از این بزرگان اهل شهرکرد بود که در قرن چهاردهم هجری قمری میزیسته است، او شاعری مجرب و نویسندهای زبردست و ادیبی به تمام معنا بود.
1299ق سالی که ادیب و شاعر بزرگ دهکردی متولد شد
میرزا عباسخان دهکردی که فرزند اسحاق دهکردی بود در اواسط ماه ذی الحجه سال 1299 هجری قمری یعنی 5 آبان ماه سال 1261 هجری شمسی در دهکرد که نام قدیم شهرکرد بود متولد شد.
پدر وی منشی در کنار خوانین بختیاری بود.
عباسخان دهکردی در زمان نوجوانی و جوانی نزد اساتید بزرگ آن زمان علوم مختلف را فرا گرفت، از فقه و اصول و صرف و نحو تا منطق و فلسفه و بیان و ریاضی، تحصیلات این فرد بود.
آخوند کاشی، شیخ مرتضی ریزی، میرزاحسین همدانی و جهانگیرخان قشقایی از اساتید عباس خان دهکردی بودند، وی همچنین خط نسخ و خط نستعلیق را به خوبی از استاد فتح الله جلالی یاد گرفت.
مبارزه با استبداد و آغاز جدی شعر و نویسندگی
وی در زمان جوانی البته مبارزه با استبداد را سر لوحه خود قرار داده بود و در اصفهان به مشروطه خواهان پیوسته بود، عباس خان مدتی که به دستور محمدعلی شاه مشروطه خواهان کشته میشدند در خانهای پنهان شد اما در فتح تهران به دست بختیاریها، همراه با بختیاریها بود و پس از آن به دیار خود بازگشت.
میرزا عباس خان دهکردی در همین زمانها و در اوج جوانی بود که کار شعر و شاعری و نویسندگی خود را جدیتر از گذشته آغاز کرد، یک شروع جدی که تاثیر بسزایی را تا قرنها بر ادیبان و شاعران بر جای گذاشت.
وی که به عضویت انجمن بلدیه اصفهان درآمده بود، مجله "بلدیه اصفهان" را در 17 دی ماه 1286 مصادف با 4 ذی الحجه 1325 هجری قمری منتشر کرد.
میرزا عباس خان دهکردی حدود سال 1294 در دانشکده اصفهان انجمن ادبی دانشکده را تاسیس کرد که بعدها به انجمن "شیدا" که تخلص خود میزرا عباس خان بود، معروف شد.
گرد هم آمدن شعرای بزرگ در انجمن ادبی شیدا
انجمن ادبی شیدا یک اقدام موثر و برجستهای بود که میرزا عباس خان شیدای دهکردی آن زمان انجام داد، این انجمن ادبی 14 سال فعالیت کرد، 14 سالی که اگر نگوییم همه اما اکثریب و قریب به 100 شاعر برجسته را گرد هم جمع کرده بود.
تروج شعر و ادب، تصحیح اشعار و گرد هم آمدنهایی که شاعران در این انجمن داشتند، این انجمن را تبدیل به یک مسئله بزرگ ادبی در کشور کرده بود.
میرزا عباس خان دهکردی در این انجمن ادبی، مجله دانشکده اصفهان را برای انتشار اشعار شعرا منتشر کرد، 7 شماره از این مجله منتشر شده بود که میرزا عباس خان دهکردی به بیماری سختی مبتلا شد و مجله متوقف ماند.
چند سال بعد دوباره بصورت ماهانه این مجله را راه انداری کرد.
5 شماره دیگر از این مجله منتشر شد، شمارههایی که سراسر شعرهای ادبی زیبایی بودند اما باز هم تعطیل شد.
انجمن ادبی شیدا و این مجله پس از 14 سال فعالیت به علت مشکلات مادی، برای همیشه تعطیل شد.
وقف همه عمر برای ترویج هنر و ادب
به گواه تاریخ، میرزا عباس خان شیدای دهکردی ثروت و سرمایه خود را برای ترویج شعر و ادب و هنر و برای این انجمن صرف کرد، به گونهای که در اواخر عمر خود با ضعف و فقر و تنگدستی دست و پنجه نرم میکرد.
وی که پس از آن از راه کتابت امرار معاش میکرد، به علت مطالعات و نوشتنهای طولانی، بیماریهای سختی را مبتلا شد و نتوانست بیش از آن به کتابت بپردازد.
روزنامه بلدیه، مجله دانشکده اصفهان، دیوان اشعار، کتاب مصیبتنامه و کتاب محرمنامه از جمله آثار میرزا عباسخان شیدا دهکردی بودند.
مجله دانشکده از مهمتریت آثار وی در زمان خود به شمار میرفت که اقدام مهمی در شناخت شعرا و شعر این افراد بود.
میزرا عباس خان شیدا دهکردی البته یک خوشنویس قهار و زبردست بود، خوشنویسی که به زیبایی به خط نستعلیق و نسخ کتابت میکرد و آوازه خوشنویسی او در زمانه خود پیچیده بود.
محرمنامه، کتابی در وصف ائمه اطهار(ع)
محرمنامه یکی از آثار ارزشمند محسوب میشود، اثری که هم از لحاظ محتوا و هم از لحاظ تکنیکهای سرایش شعر، ارزشمند است.
میزرا عباس خان شیدای دهکردی در کنار چند شاعر دیگر از جمله رجبعلی گلزار و منعم، شعرهای این کتاب را سروده بود.
مجموعه اشعار محرمنامه، شعرهایی در وصف ائمه اطهار(ع) محرم، مصائب و وقایع کربلا، سیدالشهدا(ع) و اصحاب ایشان را دارا است که در قالبهای قصیده، غزل، مثنوی و قطعه هستند.
انتهای پیام/7540