سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

۱۳۰ رودخانه به خزر واریز می‌شود/ انتقال آب به سمنان ضرری ندارد

مهر | اجتماعی و حوادث، استان‌ها | شنبه، 25 خرداد 1398 - 10:27
سمنان - استاندار سمنان با بیان اینکه ۱۳۰ رودخانه سالانه ۲۷۵ میلیارد مترمکعب آب به دریای خزر واریز می‌کنند، گفت: انتقال آب به سمنان آنقدر ناچیز است که ضرری برای خزر نخواهد داشت.
آب،خزر،سمنان،برداشت،طرح،درياي،انتقال،حجم،پروژه،زيست،مكعب،است ...

به گزارش خبرنگار مهر، علی رضا آشناگر صبح شنبه در همایش انتقال آب دریای خزر که در دانشگاه سمنان برگزار شد ضمن بیان اینکه ۷۸۰ هزار میلیارد متر مکعب آب در دریای خزر وجود دارد که فقط ۲۵ هزارم درصد آن قرار است سالانه به سمنان منتقل شود، ابراز کرد: این حجم یعنی برابر با استحصال دو سی سی آب از یک منبع ۷۸۰ لیتری که البته بسیار ناچیز محسوب می‌شود.
وی افزود: این در حالی است که ۲۷۵ میلیارد مترمکعب آب شیرین بجز نزولات آسمانی از طریق ۱۳۰ رودخانه به خزر واریز می‌شود یعنی حجمی که قرار است برداشت شود، قابل توجه نیست.
همه برداشت می‌کنند
استاندار سمنان گفت: در حال حاضر کشورهای حاشیه دریای خزر از این آب برداشت می‌کنند نه تنها از آب بلکه این کشورها امروز به صورت وسیع و قابل توجه از نفت و گاز خزر هم استفاده می‌کنند که یکی از منابع آلودگی دریای خزر برداشت بی رویه از منابع نفت و گاز محسوب می‌شود که باید مورد توجه فعالان محیط زیست باشد.
آشناگر با بیان اینکه طرح انتقال آب خزر هم از نظر مطالعات و هم اجرا، در بودجه امسال به همت نمایندگان مجلس، مصوب شد، افزود: این طرح تصویب ۸۱ درصد آرای نمایندگان را شامل شد و نشان داد که این طرح، یک پروژه ملی برای تأمین آب شرب و صنعت و توسعه یک منطقه مهم از ایران اسلامی به حساب می‌آید.
وی با بیان اینکه به طور طبیعی توقع از فعالان زیست محیطی استان سمنان و سایر کشورها این است که یک مطالبه ملی و طرح قانونی را کمک کنند، ادامه داد: دوست داران محیط زیست دغدغه‌هایی درباره اجرای این طرح دارند که جای نگرانی ندارد.
نوسان آب طبیعی است
استاندار سمنان ابراز کرد: نخستین موضوع زیست محیطی نوسانات در حجم آب دریای خزر است که باید گفت در برخی مقاطع مانند سال‌های ۴۵ تا ۵۶ سطح آب دریا سالانه ۱۶ سانتی متر عقب می‌رفت اما در ازای آن باید این نکته را هم دقت کرد که سال‌ها بعد دوباره این روند برعکس شد و حتی بسیاری از اراضی کشاورزی معادل دو میلین مترمربع را هم زیر آب برد که نشان می‌دهد همواره عقب نشینی و افزایش سطح آب دریای خزر طبیعی بوده است.
آشناگر گفت: اواسط قرن ۲۱ و تا ۲۰۰ سال آینده دانشمندان معتقد هستند که حجم آب دریا افزایش هم خواهد یافت لذا ایجاد خشکی به دلیل ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب استحصالی صورت نمی‌گیرد چرا که حجم آب استحصالی برای استان سمنان اصلاً قابل اعتنا نیست.
وی گفت: از سوی دیگر این دغدغه‌ها که مطرح می‌شود شاید قابل رفع باشد اما نیاز است تا در فضایی نسبت به آنها گفتگو شود ابتدا باید گفت حجم برداشت ما از این دریا بسیار اندک است.
منشأ آلودگی نفت و گاز است نه انتقال آب
استاندار سمنان در ادامه به برداشت همسایگان از این دریاچه نیز اشاره کرد و بیان داشت: برخی کشورهای حاشیه‌ای مانند ترکمنستان و قزاقستان تا نیم میلیون متر مکعب آب در سال برداشت می‌کنند و اصلاً برداشت را جز مسائل استراتژیک شأن می‌دانند چرا که از این آب در نیروگاه حرارتی و اتمی استفاده می‌کنند.
آشناگر با بیان اینکه منشأ آلودگی بیشتر برداشت‌ها از منابع نفت و گاز خزر است و نه برداشت آب، گفت: روش‌های شیرین سازی امروز متنوع شده که در برخی شأن دغدغه‌های زیست محیطی ها نیز لحاظ شده است.
وی درباره اقدامات صورت گرفته برای این طرح نیز، افزود: در راستای تأمین مالی پروژه انتقال آب خزر، اقدامات خوبی صورت گرفت و ۴۵ روز است که مطالعات آن آغاز شده است امروز این طرح آماده تدوین بوده و در مرحله‌ای هستیم که پس از تصویب حتماً فراخوان دعوت به شرکت در پروژه داده می‌شود.
اعلام مشارکت برای حضور در طرح انتقال آب
استاندار سمنان ادامه داد: در این زمینه بسیاری شرکت‌ها برای مشارکت اعلام آمادگی کرده‌اند از سوی دیگر به واسطه اینکه پروژه انتقال آب خزر به سمنان در قطعات مختلفی اجرا می‌شود، می‌توان از پیمانکاران متفاوتی نیز بهره برد.
آشناگر گفت: از سوی دیگر بانک‌ها نیز تمایل به مشارکت در این طرح دارند و با آنها رایزنی‌هایی نیز صورت گرفته است البته مشروط به تأسیس شرکت پروژه که خوشبختانه صنایع و معادن ما برای ورود به این حوزه اعلام آمادگی کرده‌اند همچنین صنایع استان هم اکنون اعلام داشته‌اند که ۵۰ میلیون متر مکعب آب منتقل شده به سمنان را خواهان هستند.