تحلیل مقام امنیتی بلندپایه لبنانی از حادثه دو نفتکش در دریای عمان
تحلیل مقام امنیتی بلندپایه لبنانی از حادثه دو نفتکش در دریای عمان

یک مقام امنیتی در لبنان گفت، آنچه برای دو نفتکش در دریای عمان رخ داد، شاید «پیامهای داغ» میان آمریکا و ایران باشد اما در هر صورت، ایران با آمریکا مذاکره نخواهد کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «یک منبع امنیتی بلندپایه» به روزنامه «الجمهوریه» لبنان گفت، بعید میداند بعد از حادثه برای دو نفتکش در دریای عمان، «اتفاق دراماتیکی» برای تنگه هرمز بیفتد.
این مقام امنیتی که هویتش فاش نشد، گفت، «شاید آنچه اتفاق اتفاد، تبادل پیامهایی داغ میان واشنگتن و تهران باشد» و دو احتمال وجود دارد؛ «اول اینکه آمریکا مسئول اتفاق رخ داده باشد؛ آنگاه معنایش این است که آمریکا تلاش میکند ایران را تحت فشار بگذارد تا آن را به پای میز مذاکره بکشاند و قطعاً ایران هم مذاکره نخواهد کرد».
این منبع امنیتی افزود: احتمال دوم این است که ایران پشت مسئله باشد؛ همانطور که برخی نیز اینطور تصور میکنند.
در این حالت، ایران پیامی با آتش برای آمریکاییها و متحدانش یعنی کشورهایی که در منطقه تحریک میکنند، فرستاده و محتوایش این است که اگر ایران از فروش نفت منع شود، کسی نفت نمیفروشد.
اما در خصوص انتخاب تنگه هرمز [برای ارسال این پیام باید گفت] به دلیل اهمیت فوقالعاده راهبردی و جغرافیاییاش است و معنایش این است که ایران پشت حادثه است و میگوید که این تنگه، تحت کنترل ماست».
به گفته این منبع امنیتی «همه دادهها و اطلاعات نشان میدهد که ایران منتظر سپتامبر [شهریور] آینده است و به هیچ قیمتی مذاکره نمیکند تا در [ایام تبلیغات] انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، هیچ برگ برندهای به [دونالد] ترامپ [رئیس جمهور آمریکا] ندهد، بخصوص که موضع تهران تا آن زمان قویتر نیز خواهد شد.
در نتیجه توصیف وضع فعلی، نه جنگ، نه مذاکره، کسب وقت است».
منبع مذکور با اشاره به احتمال بالا رفتن بهای جهانی نفت و وضعیت افکار عمومی در آمریکا، وضعیت نه جنگ، نه مذاکره را به این علت دانست که «جنگ نه به نفع ایران است نه به نفع آمریکا.
زیرا ورود به جنگ به معنای بالا رفتن بهای نفت است و جنگ منجر به گرفتن قربانی میشود و افکار عمومی در آمریکا این را نمیپذیرد و در نتیجه ترامپ امتیازاتی را که در انتخابات نیاز دارد، از دست خواهد داد».
در همین ارتباط، «دیپلماتهای عربی» نیز حادثه دو نفتکش در دریای عمان را از حیث زمان وقوع و اهداف، سؤالبرانگیز دانستند و بعید ندانستند که جناح تندرو در دولت آمریکا در حال بهرهبرداری از این موضوع باشد.
این دیپلماتها به روزنامه الجمهوریه لبنان گفتند، «قطعاً یک جناح تندرو در دولت آمریکا قصد جنگافروزی دارد که دو رکن آن، مایک پامپو وزیر خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید هستند.
در مقابل اینها، یک جناح در دولت آمریکا نیز خواستار آرامش است.
ظاهرا [دونالد] ترامپ با ماهیت عملگرایش، بیشتر جانب جناح آرامشخواه است.
در نتیجه اصلاً بعید نیست که جناح تندرو از طریق مانور روی این حمله، قصد بازیابی خود و کشاندن رئیس جمهور آمریکا به جنگ مستقیم علیه ایران را داشته است».
دیپلماتهای عربی که الجمهوریه هویتشان را فاش نکرد همچنین معتقدند که «بر خلاف صدای طبل جنگ که در منطقه به گوش میرسد و حضور جناحی تندرو در آمریکا که تمایل به درگیری دارد، واشنگتن و تهران مُصرّ هستند که از جنگ بزرگ، دوری کنند.
این بدین معنا نیست که هیچ تقابل محدودی و در مکانی از قبل بررسی شده، رخ نخواهد داد.
خطرناک بودن مسئله در سوء مدیریت احتمالی است که ممکن است مهار آن از کنترل خارج شود».
صبح پنجشنبه (۲۳ خرداد) دو انفجار مهیب در دریای عمان رخ داد و منابع خبری دقایقی بعد اعلام کردند، دو نفتکش بزرگ هدف انفجار قرار گرفتهاند.
با آنکه ایران این حادثه را مشکوک خواند، مقامات آمریکایی از جمله مقامات وزارت خارجه و دفاع، تلاش کردند با توجه به تنش موجود، ایران را متهم جلوه دهند.
نفتکشهای حادثه دیده در دریای عمان یکی «فرونت التر» با پرچم جزایر مارشال و دومی «کوکوکا کاریجس» با پرچم پاناما هستند که به ترتیب حامل محمولههای «اتانول» و «متانول» بودند.
نفتکش اول مدتی پس از بارگیری در بندر ابوظبی دچار سانحه شده و کشتی دوم از «الجبیل» عربستان راهی سنگاپور بوده است.
وزارت تجارت ژاپن اعلام کرد یکی از نفتکشهای حادثهدیده در دریای عمان حامل «محموله متعلق به ژاپن» بود.
این حادثه روز پنجشنبه 23 خرداد همزمان با سفر «آبه شینزو» نخستوزیر ژاپن به تهران، رخ داد.
انتهای پیام/ص