کاروانسراهای سمنان در انتظار «احیا»+ گزارش ویدئویی
کاروانسراهای تاریخی استان سمنان در مسیر پرترافیک تهران- مشهد در انتظار «احیا» هستند تا جانی تازه بگیرند و خدمتی نو به مسافران و زائران حرم امن رضوی ارائه کنند.
کاروانسراهای تاریخی استان سمنان در مسیر پرترافیک تهران- مشهد در انتظار «احیا» هستند تا جانی تازه بگیرند و خدمتی نو به مسافران و زائران حرم امن رضوی ارائه کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، شماری از مردم در سامانه «فارس من» که مطالبات و مشکلات مردمی را در سراسر کشور پیگیری میکند، موضوعی ضروری درباره «احیای کاروانسراهای استان سمنان» مطرح کردهاند.
آنها با انتشار مطالبهای در سامانه «فارس من» تصریح کردند که «مسیر تهران- مشهد به دلیل اتصال شرق و غرب کشور و نیز مسیر زائران امام هشتم (ع) جزو یکی از پرترددترین راههای کشور است.
در گذشته خصوصاً در دوران صفوی به جهت احیای جاده ابریشم و نیز برای رفاه زائران امام رضا (ع) کاروانسراهای متعددی جهت اقامت و استراحت کاروانهای مسافری ساخته شده بود؛ بهگونهای که بیشترین تعداد کاروانسرا در کشور در استان سمنان واقع شده است.
پیشنهاد میشود آستان قدس رضوی با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نسبت به احیای این کاروانسراها اقدام کند تا ضمن رونق صنعت گردشگری و حفظ آثار تاریخی، امکانات مناسبتری برای زائران و مسافران این مسیر فراهم شود.
در سالهای اخیر، تعدادی از این کاروانسراها به بخش خصوصی واگذار شده؛ اما متأسفانه به دلیل هزینههای بالا قابلیت استفاده توسط همه اقشار را ندارد.
امید است مسؤولان با اهتمام به این موضوع، ضمن حفظ آثار تاریخی موجبات راحتی زائران و مسافران و امکانات مناسب جادهای را نیز فراهم آورند؛ احیای این کاروانسراها در مواقع بحران و اضطرار نیز بهشدت مفید است»؛ خبرگزاری فارس استان سمنان به بررسی موضوع پرداخته است.
صدور سند مالکیت برای 4 کاروانسرای سمنان
مصطفی یغماییان، معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان سمنان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در تشریح وضع کاروانسراهای این استان و لزوم احیای آنها گفت: سمنان به کاروانسراهای زیادی که در این استان وجود دارد، معروف است و این بناها میراث ارزشمندی برای کشور و بهویژه استان محسوب میشوند.
وی ادامه داد: احیای کاروانسراها امر مهمی در حفظ میراث فرهنگی به شمار میرود و باید در این زمینه تلاش کرد و اقداماتی را هم تا امروز انجام دادهایم.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان سمنان با تأکید بر اینکه از مجموع کاروانسراهایی که در استان وجود دارد، چهار کاروانسرا دارای سند مالکیت هستند، تصریح کرد: این کاروانسراها را به بخش خصوصی واگذار کردهایم.
یغماییان با اشاره به اینکه کاروانسراهای دهنمک و ایوانکی و کاروانسرای صفویه دامغان در این لیست قرار دارند، اضافه کرد: در کنار این کاروانسراها، کاروانسرای بزرگ میاندشت متشکل از سه کاروانسرا سند مالکیت دارد.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری در این بخش در حال انجام است، اظهار کرد: این کاروانسراها خدمات رفاهی و اقامتی خوبی به هموطنانمان ارائه خواهند کرد.
واگذاری کاروانسراها به سرمایهگذاران
حجتالاسلام عبدالله واحدی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس درباره احیای کاروانسراهای موقوفه اظهار کرد: اکثر کاروانسراهای استان، موقوفه هستند.
وی با بیان اینکه بیش از 20 کاروانسرای استان سمنان در این فهرست قرار دارند و موقوفه هستند، گفت: کاروانسراهای وقفی در حال واگذاری به سرمایهگذاران برای احیا بوده و تعدادی از این بناها همچون کاروانسراهای دهنمک و عباسآباد واگذار شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان با بیان اینکه کاروانسراهای دامغان و میامی در شرف واگذاری است، افزود: هر سرمایهگذاری از بخش خصوصی که شرایط لازم را برای واگذاری کاروانسراها داشته باشد، از این خدمات بهرهمند میشود؛ فراخوان دادیم تا با این جریان کاروانسراها احیا شود.
واحدی با بیان اینکه محور تهران- مشهد در قدیم جاده ابریشم یا محل حرکت زائران بارگاه نورانی و ملکوتی امام رضا (ع) بوده است، تصریح کرد: کاروانسراهای استان سمنان با جانماییهای خوبی ایجاد شدهاند و در کنار جادهها یا داخل شهر قرار دارند.
ظرفیت کاروانسراها در خدمت زائران امام رضا (ع)
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان با تأکید بر اینکه ضرورت احیای کاروانسراها را جانمایی درست، دقیق و حسابشده این کاروانسراها بالا میبرد، اضافه کرد: اهمیت این کار بسیار زیاد است.
واحدی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت کاروانسراها برای خدمت به زائران امام رضا (ع) استفاده کنیم، تصریح کرد: از ظرفیت اماکن مذهبی و بقاع متبرکه کنار جادهها استفاده کنیم و بسترسازی لازم برای ارائه خدمات رفاهی و اقامتی به زائران فراهم میشود.
وی تصریح کرد: استراحتگاههای مناسب و درخور شأن زائران باید در استان سمنان ایجاد شود؛ خدمات فرهنگی در کنار خدمات رفاهی و اجتماعی به زائران در این کاروانسراها داده شود و زائران با گذر از استان سمنان با بار فرهنگی و میراثی استان ما آشنا شوند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان با تأکید بر اینکه باید با کارهای فرهنگی معرفت زائران را نسبت به اهمیت زیارت امام رضا (ع) بالا ببریم، اظهار کرد: کاروانسراها خدمات مناسبی در این راستا باید ارائه دهند.
ویدئویی زیبا از کاروانسرای شاهعباسی دهنمک را ببینید:
کاروانسرای ایوانکی شما را به خود میخواند:
کاروانسرای قدیمی لاسجرد در مسیر زائران امام رضا (ع) قرار دارد:
انتهای پیام/75035/م/و