مصرف نمک دریا به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ مردم اخبار فضای مجازی را باور نکنند - تسنیم
معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: مصرف هرنوع نمک دریا خوراکی و غیرخوراکی به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، مجید جعفرینژاد امروز در نشست خبری اطلاعرسانی پویش ملی سلامت با موضوع تغذیه سالم، اظهارداشت: در طب ایرانی فقط به دمنوشها و درمانها توجه شده و به موضوع پیشگیری و دوری از بیماری با تغذیه سالم هم اشاره شده، اما به این موضوع بسیار مهم کمتر توجه شده است.
وی با اشاره به اینکه در موضوع نمک به مصرف نوع دریایی آن توصیه میشود، در حالی که بددترین نوع نمکها نمک دریایی است، توصیه ما برای مصرف خوراکی استفاده و مصرف نمک یددار و تصفیه شده که فاقد میکروب و فلزات سنگین نظیر سرب و آلومینیوم است بوده، چرا که از بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطانها، مردهزایی، بچه با کری، کوری، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری میکند.
معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس شده) به هیچ عنوان توصیه نمیشود، خاطرنشان کرد: متاسفانه در فضای مجازی اطلاعات نادرست متعددی با موضوع نمک دریا و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه سلامت به نام طب ایرانی و اسلامی منتشر شده که به لحاظ علمی و پزشکی تائید شده نیستند و از مردم میخواهیم که این موارد نادرست را باور نکنند.
جعفرینژاد تصریح کرد: مصرف به اندازه نمک مورد تاکید است و ما نباید تصور کنیم مصرف بیشتر موجب خوشمزهتر غذا میشود، زیرا همین موضوع مشکلاتی همچون افزایش فشار خون را به عوارضی همچون سکتههای مغزی و قلبی همراه هستند را به دنبال دارد.
وی تاکید کرد: متاسفانه عمده مشکلات ایجاد شده در بحث سلامت جامعه به دلیل مصرف موارد تائید نشدهای همچون نمک دریا بوده و از رسانهها میخواهیم که بهطور ویژه روی این موضوع کار کنند و با هنر و قلم خود اجازه ندهند با سودجویی افراد سودجو سلامت جامعه به خطر بیفتد.
نمکهای دریایی آبی و صورتی مورد تائید نیست
زهرا اباصلتی، رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد،نیزاظهارداشت:پیروی پویش اجرا شده غربالگری فشار خون و دیابت که مبتلایان به این بیماریها شناسایی شدند پویش ملی سلامت با موضوع اطلاعرسانی تغذیه سالم جهت جلوگیری از مشکلات و عوارض این بیماریها جلوگیری شود.
وی افزود: یکی از عمده مشکلات جامعه در گذشته کمبود ید بود که در سالهای اخیر برطرف شد، اما متاسفانه به تازگی مشکلات دیگری از جمله کمبود مصرف ید ایجاد شده که مشکلات مختلفی به همراه دارد و از هر 200 نوزاد متولد شده یک مورد کم کاری تیروئید بوده که علل آن عدم مصرف نمک یددار به میزان مناسب در دوران بارداری بوده است.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که نمک باید به اندازه مصرف شود و کم و زیاد آن مضر بوده و عوارضی همچون فشار خون، سرطان و مشکلات کلیوی، بینایی و غیره را به همراه داشته است، تاکید کرد: عدم مصرف غیراستاندارد و غیرقابل تائید از بروز بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطانها، مردهزایی،ناشنوایی، نابینایی، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری میکند؛ همچنین باید اشاره که کنیم نمکهای دریایی آبی و صورتی هم که در بازار دیده میشود به هیچ عنوان مورد تائید نیست و مصرف این نوع از نمکها زمینه ابتلا به بیماریهایی که اسامی آنها ذکر شد را بهوجود میآورد.
اباصلتی اضافه کرد:همچنین در موضوع لبنیات هم بر مصرف روزانه 250 گرم تاکید داریم، عددی که اکنون 164 گرم بوده و 86 گرم با ایدهآل فاصله دارد و باید روزانه 2 تا 3 لیوان مصرف شود.
وی تصریح کرد: در کشور ما 3.5 میلیون نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و از هر 3 زن بالای 50 سال یک نفر و از هر 5 مرد بالای 50 سال یک نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و عمده آنها مصرف پایین لبنیاتها را داشتند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مصرف لبنیات در پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ و تخمدان موثر بوده و در تنظیم فشار خون و نیز پیشگیری از دیابت نوع 2 و پره دیابت هم موثر است.
اباصلتی با اشاره به اینکه مصرف لبنیات در داشتن وزن نرمال موثر بوده و ما در میانسالان 65.5 درصد اضافه وزن و چاقی داریم که عدد آن بالا است، تصریح کرد:در حال حاضر 40 درصد جمعیت استان مصرف کافی و به اندازه لبنیات را ندارند و ما تاکید بر استفاده روزانه شیر ساده و لبنیات کم چرب و کم نمک داریم و اینکه در مصرف دوغ هم دوغهای گازدار مورد استفاده قرار نگیرد.
وی افزود: همچنین در بحث لبنیات توصیه بر نوع صنعتی آن را به جای نوع سنتی آن داریم، زیرا به پاستوریزه بودن محصول تولیدی اطمینان کامل وجود دارد.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه هرنوع ماده لبنی باید قبل از مصرف مورد تائید قرار بگیرد، گفت: مصرف شیرهای خام شتر و بز را که اعلام میشود خاصیت دارویی دارد توصیه نمیکنیم، زیرا نظارتی از سوی بهداشت در این خصوص نیست و توصیه مصرف شیر گاو پاستوریزه شده است.
اباصلتی خاطرنشان کرد: برنامههای هفته اول با موضوع نمک و با شعار نمک کم و تصفیه شده یددار انتخاب همه و برنامههای هفته دوم با موضوع لبنیات و با شعار از کودکی تا پیری با لبنیات دوست داشتنی اجرا میشود، ضمن اینکه مطالب و اطلاعات مورد نیاز مردم در خصوص تغذیه سالم در جامعه هم در سایت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نشانی https://nutr.behdasht.gov.ir موجود است.
عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف لبنیات است
شیما دینپرور، رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیز تصریح کرد: در رابطه استئونکروز در میانسالی و سالمندی زیاد شده بررسیها و ارزیابیهایی از افراد بالای 40 سال داشتیم تا که با مشکلاتی همچون پوکی استخوان مواجه نشوند.
وی تاکیدکرد: ما برخی از شکستگیها و یائسگیها مورد بررسی قرار دادیم و در ارزیابی اخیر 11 هزار 348 خانم زندگی نامطلوب داشتند که عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به اندازه لبنیات داشتند.
رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ما در بحث لبنیات مصرف روزانه 3 سهم را توصیه میکنیم و باید شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی ساده بدون وانیل مصرف شود.
دینپرور خاطرنشان کرد: کسانی که مشکل پوکی استخوان دارند به سطوح بالاتر جهت بررسی دقیقتر ارجاع میشوند، ما در بانوانی کمبود کلسیم دارند مصرف فرآوردههای لبنی را توصیه کردیم تا مشکلات پوکی استخوان در زمان یائسگی بهدور باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی از افراد در مراحل اولیه استئونکروز هیچ علامتی ندارند، بیان کرد: با بدتر شدن وضعیت مفاصل آسیبدیده ممکن است تنها زمانی که وزن روی آن قسمت فشار میآورد آسیب ببینند و درنهایت ممکن است حتی زمانی که بیمار دراز کشیده است درد را احساس کند، ضمن اینکه باید اشاره کنیم که درد استئونکروز میتواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً این نوع درد به تدریج ایجاد میشود.
تاکنون مشکلی در خصوص نمکهای غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است
محمود کریمی، رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی نیز اظهارداشت: ما 2 نوع نمک دریا و دریاچه داریم و در بازدیدهایی که از دریاچه ارومیه داشتیم نمکهای سمی در آن محل مشاهده شد و از مردم میخواهیم که تنها از نمک تصفیهشده و یددار استفاده کنند.
وی افزود: نمک دریای موجود در بازار به هیچ عنوان مورد تایید نیست و معتقدیم نمک معادن هم برای مصرف صنعتی و هم برای مصرف خوراکی مناسب است، زیرا ضایعات و مضرات محلول و نامحلول ته نشین شده آن جداسازی شده و یک نمک سالم بیرون میآید و پس از اضافه شدن ید بستهبندی شده و در بازار جهت مصرف مردم عرضه میشود.
رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی ادامه داد: نمک تصفیه شده را در اختیار کارخانجات تولید مواد و محصولات غذایی و همچنین انواع کنسروها میدهیم تا در محصول مصرفی توسط مردم از نمک استاندارد استفاده شده باشد.
کریمی با اشاره به اینکه خوشبختانه در کارخانجات خراسان رضوی نمکهای استاندارد و درجه یک تولید میشود، بیان کرد: ما بازدیدهای مستمر را از کارخانجات تولید نمک در سطح استان داریم و باید بگوییم که محصول تولیدی متناسب با استانداردهای روز دنیا در حوزه سلامت بوده و خوشبختانه تاکنون هیچگونه مشکلی در خصوص نمکهای غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین نمکهای آبی و صورتی هم این روزها در بازار و سر سفره خانوادهها دیده میشود هم مورد تأیید نبوده و نیست و توصیه ما به مردم این است که فقط از نمک تصفیه شده یددار بسته بندی شده استفاده کنند.
بررسی محصولات تولیدی لبنی قبل از بستهبندی و عرضه در بازار
مهدی هدایتنیا، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی، اظهارداشت: در صنعت لبنیات استان تولید 3 هزار تن شیر خام داریم که 2500 تن آن توسط کارخانجات تولیدکننده محصولات لبنی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: افزایش قیمت شیر کاهش سرانه مصرف را به همراه داشته و سرانه مصرف جهانی 150 کیلو بوده، عددی که در ایران 110 کیلو بود و اکنون این عدد به 70 کیلو کاهش یافته است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی با بیان اینکه بحث شیر مدرسه در سال 90 اجرایی شد، اما به دلیل تحریمها و ضرروزیانهای ایجاد شده به دلیل مشکلات بهوجود آمده به شکل مطلوب اجرا نشد، در سال 95 در 8 استان اجرایی شد و امسال هم با پیگیری دولت از 28 آذر ماه اجرایی شده است، خاطرنشان کرد: دولت در برنامه ششم توسعه نتوانست برنامه توسعه شیر را داشته باشد و به همین دلیل این موضوع را از برنامه هفتم حذف کرد.
هدایتنیا افزود: در سال گذشته شیر توزیعی در مهدکودکها، پیش دبستانیها و دبستانها توزیع شد، اما امسال به دلیل کمبود سرانه شیر فقط به دبستانهای دولتی تخصیص یافته است.
وی با تاکید بر اینکه شیر مصرفی مردم پاستوریزه و استریل بوده، ما 2 نوع شیر صنعتی و سنتی داریم، گفت: در کارخانجات نظارت کامل بر شیرها و دیگر لبنیاتهای تولیدی صنعتی هست و اینکه گفته میشود شیر صنعتی خالص نیست و در آن آب و وایکتس دارد به هیچ وجه درست نیست.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی بیان کرد: چربی شیر بر اساس نیاز مردم و بازار تنظیم میشود و شیر، ماست و دیگر محصولات لبنی در 3 نوع کم چرب، پر چرب و با چربی متوسط یا میانه تولید میشود و محصول تولیدی هم قبل از بستهبندی و عرضه در بازار مورد بررسی میگیرد و پس از تائید نهایی در خصوص سلامت محصول در اختیار مردم قرار میگیرد.
انتهای پیام/282/.