در نشست بررسی وضعیت واگذاری اراضی پرورش میگو هرمزگان چه گذشت؟
جلسه هماندیشی و پرسش و پاسخ وضعیت واگذاری اراضی و مزارع پرورش میگو در استان و اقدامات مبارزه با ملخها با ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان برگزار شد.

جلسه هماندیشی و پرسش و پاسخ وضعیت واگذاری اراضی و مزارع پرورش میگو در استان و اقدامات مبارزه با ملخها با ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان برگزار شد.
به گزارش ایسنا، جلسه هماندیشی و پرسش و پاسخ وضعیت واگذاری اراضی و مزارع پرورش میگو در هرمزگان و اقدامات مبارزه با ملخها با ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان و با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، مدیرکل شیلات، مدیرکل جهاد کشاورزی، مدیرکل حفاظت محیطزیست و سایر مدیران این استان برگزار شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان در این جلسه اظهار کرد: استان هرمزگان استانی کاملاً اقتصادی و معروف به پایتخت اقتصادی کشور است، هر فعالیتی در این استان شکل میگیرد بستر و زمینهساز یک فعالیت اقتصادی است.
ایرج حیدری افزود: با توجه به ظرفیت اقتصاد دریا محور استان هرمزگان در حوزه سواحل و جزایر و توجه ویژه به بخش اقتصادی که در دستور کار نظام جمهوری اسلامی ایران و دولت قرار دارد، استاندار هرمزگان بر آن داشت از این ظرفیت استفاده کند.
وی ادامه داد: یکی از این ظرفیتها با توجه به ارزآوری و ظرفیت اقتصادی بالایی که دارد بحث پرورش میگو است که نتیجه آن ۱۶۵ میلیون دلار صادرات سالانه میگو و ماهی بوده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان تصریح کرد: نقدهایی در فضای مجازی مبنی بر گسترش اراضی پرورش میگو شکل گرفت، وظیفه اطلاعرسانی و بهروزرسانی مردم در همه ابعاد و جهتدهی به افکار مردم بر عهده مطبوعات و خبرگزاریهاست.
حیدری با بیان اینکه نقد صحیح و سازنده، نهتنها مانع توسعه نیست بلکه زمینه پیشرفت را به وجود میآورد، تصریح کرد: بحث دیگری هم که امروز تبدیل به یکی از دغدغههای استان شده هجوم ملخها به اراضی کشاورزی استان است.
وی خاطرنشان کرد: ما دستگاه تخصصی نیستیم و تا جایی که برای مردم و رسانهها سؤالاتی داشته باشند از طریق دستگاههای تخصصی پیگیری میکنیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان اظهار کرد: شائبات ایجاد شده به دلیل عدم پاسخگویی و اطلاعرسانی درست و بهموقع دستگاههای ذیربط بوده است، دستگاههای دولتی باید نسبت به اصحاب رسانه شفاف و پاسخگو باشند.
حیدری افزود: جلسات مختلفی در خصوص بحران ملخها برگزار و تمامی این مسائل بررسیشده است، آسیبها و مسمومیتها وجود دارد، نمیتوان از آسیبهای مبارزه شیمیایی اجتناب کرد اما باید به حداقلها رسانده شوند.
وی خاطرنشان کرد: با هجومی که در موجهای مختلف شکلگرفته مبارزه شیمیایی غیرقابلاجتناب بوده است، هرچند استفاده از بالگرد از ابتدا پیگیری شده و هواپیماها مستقر بودهاند اما وضعیت توپوگرافی منطقه اجازه استفاده را به ما نمیداد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان تصریح کرد: اگر مبارزه شیمیایی بهصورت فردی و زمینی باشد اثرات بهتری دارد و این مسئله ایراد و ضعف عملکرد نبوده است.
حیدری خاطرنشان کرد: هرمزگان موهبتهای الهی زیادی دارد و باید از این سواحل استفاده شود، اما استفاده اقتصادی باید به محیطزیست آسیب نرساند یا حداقل آسیب را داشته باشد؛ محیطزیست هم دستگاهی نیست که بهسادگی مجوز دهد.
وی افزود: استاندار هرمزگان، استانداری فرهنگی و رسانهای است و در رأس روابط عمومی فردی از جنس رسانه قرار داده است و ما از رسانهها انتظار تعامل و طرح موضوع داریم؛ تمامی دستگاههای دولتی نیز مکلف هستند پاسخگوی رسانهها که نماینده مردم هستند، باشند و اگر نقض این مسئله را ببینیم قابلگذشت نیست.
در ادامه مدیرکل شیلات استان هرمزگان در این جلسه گفت: پرورش میگو در هرمزگان از اوایل دهه ۷۰ آغاز و توسعه گرفت و دهه هشتاد با مشکلاتی مواجه شد و پس از یک دوره رکود به ثبات رسید و از سال ۹۴ رشد خوبی پیدا کرد.
محسن یکتاپور افزود: پرورش میگو یک صنعت است که به زیرساخت، مواد اولیه و بازاریابی نیاز دارد، سیاست دولت در گذشته این بود که زیرساختها را خودش ایجاد و به مردم واگذار کند اما امروز دیگر نمیتواند این هزینه را بر عهده بگیرد و بنابراین روش کار تغییر پیدا کرد و الآن با توجه به هزینه بالای احداث زیرساختها از صفر تا صد این صنعت را متقاضیان باید انجام دهند و واگذاری در مساحت کم، دیگر توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: در هرمزگان در دهه ۷۰ حدود ۵۰ هزار زمین در نظر گرفته شد که اکثراً شورهزار بودند و فقط مختص پرورش میگو بودند؛ هرمزگان قطب پرورش میگوی کشور است، اراضی که واگذار شد برای برقراری عدالت بحث شهرکهای شیلاتی را پیش کشیدیم، امروز ۲۰ هزار هکتار زمین را در قالب ۶ سایت شناسایی کردیم، فراخوان زدهشده تا افرادی که توان مالی کمتری دارند هم با تشکیل تعاونی در این صنعت حضورداشته باشند.
مدیرکل شیلات هرمزگان افزود: اراضی بهصورت خرد توجیه اقتصادی ندارد و باید بهصورت کلان باشد و یک سال و نیم وقت دارند به بهرهبرداری برسند و در غیر این صورت خلع میشوند، نزدیک به دو هزار هکتار در کراپ اول شروعشده است.
در تولید لارو میگو نیز این قدرت داریم استانهای همجوار را پشتیبانی کنیم.
یکتاپور با تأکید بر اینکه در کراپ دوم به ۴ هزار هکتار خواهیم رسید، افزود: در مورد آمادهسازی زمین ازآنجاییکه از صفر تا صد هزینه را باید خودشان پرداخت کنند برخی حتی هزینه برق خود را تأمین میکنند.
مدیرکل شیلات هرمزگان اضافه کرد: در خصوص سایت سیریک باید گفت که این سایت مساحتی در حدود ۸۰۰ هکتار دارد که دولت زیرساخت را ایجاد کرده است و در قالب ۱۴ سایت واگذار کرده است.
وی اضافه کرد: دولت تسهیلات کمبهره اعطا کرد و در سال ۹۳ و ۹۷ دو بار لایروبی کرد اما اینکه توقع باشد هرسال لایروبی شود، اشتباه است زیرا دولت نمیتواند هرسال اعتبار بگذارد؛ متقاضیان این بخش سود خوبی دارند و باید بخشی از آن را هرسال به لایروبی اختصاص دهند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان نیز در این جلسه افزود: اگر در نقطهای اراضی را دریافت کردند و کار را شروع نکردند، اعلام کنید ما رسیدگی و خلع کنیم؛ تا کار شروع نشود، امکانات و تسهیلات و مالکیت را تحویل نمیدهیم.
علی باقرزاده افزود: تخلف امکان دارد و درصورتیکه متوجه شویم یا اطلاع داده شود برخورد میکنیم، اما اینطور نیست که زمینها واگذار و استفادههای دیگری شود.
وی تصریح کرد: اینکه سرمایهگذار چقدر میتواند آورده داشته باشد حداقل ۲۰ درصد است و باقی آن میتواند تسهیلات بگیرد هرچند میتواند ۱۰۰ درصد آورده داشته باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان تصریح کرد: در کل استان ۱۵۶ نقطه ریزش ملخ داشتیم که بیسابقه بود، سال گذشته هم نزدیک دو تا سه هزار هکتار ریزش داشتیم.
باقرزاده با بیان اینکه امسال ۸ استان درگیر این موضوع شدند که در این موضوع یک دسته ۵۰ میلیونی و ۵ دسته ۲۰۰ میلیونی وارد استان شد، عنوان کرد: ملخ را نمیتوان ردیابی کرد به کجا میریزد، اینطور نیست که یکشب بتوان با آن برخورد کرد، چون در کوهها پراکندهاند، اول علف بعد هندوانه و سپس مرکبات را میخورند.
این مقام مسئول ادامه داد: ۲۵۰ نفر در استان درگیر این موضوع شدند، از روش سمپاشی استفاده کردیم گرچه مشکل ریزش در همه شهرستانهای استان وجود داشته است.
وی با تأکید بر اینکه مردم، بسیج و سپاه همه واردشده و کمک کردند، اگر مسئولی حرفی زده دلیل نمیشود همه استان مشکل داشته باشد، افزود: در این بخش ۶۰ تن سم استفاده کردیم و برای هجوم بعدی ۲۰ تن ذخیرهسازی کردیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به اینکه طی دو روز گذشته در کیش ریزش ملخ داشتیم، تصریح کرد: ۱۱۷ هزار هکتار فقط در هرمزگان ریزش داشته که حجم بسیار وسیعی را شامل میشود؛ شاید کمبودهایی بوده و منکر آن نیستیم اما تاکنون ۳ میلیارد تومان هزینه کردیم و ۳ میلیارد تومان به سیستم بدهکاریم اما کوتاهی نکردیم و پیگیر خسارت کشاورزان هم هستیم.
باقرزاده افزود: اینطور نبوده که بتوان هجوم ملخها را پیشبینی کرد و ما کوتاهی کرده باشیم، دنبال جلوگیری تخمگذاری بودیم که متأسفانه اتفاق افتاد.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه نقصهایی هست اما کوتاهی نشده است، خاطرنشان کرد: اگر کاستی بوده و مسئولی درجایی خوب رسیدگی یا برخورد نکرده دلیلی نیست که کلیت کار کمبود داشته باشد.
وی اضافه مرد: شهرستان حاجیآباد در حال سمپاشی است و پیشبینی داریم که تا ۲۰۰ هزار هکتار باید سمپاشی شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان بیان کرد: از مردم میخواهیم به ما کمک کنند، ما نیازمند مشارکت کشاورزان هستیم تا الآن همه پایکار بودند و ازاینپس نیز به این کمک نیاز داریم.
وی خاطرنشان کرد: طبق گفته کارشناسان فائو اگر ریزش ملخی انجام شود بهصورت مهمان بوده و ماندگار نیستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان بیان کرد: هواپیما هر نقطهای را نمیتواند سمپاشی کند و شرایط خاصی را میطلبد؛ توپوگرافی منطقه در این زمینه بسیار مهم است.
باقرزاده با بیان اینکه ۹۰ درصد مبارزه ما توسط اکیپهای زمینی بوده است، خاطرنشان کرد: زنده گیری ملخها راحت نیست تا بشود بهعنوان خوراکی استفاده کرد.
وی افزود: ماسکهایی برای افرادی که سمپاشی را انجام میدهند در نظر گرفتهشده اما ممکن است مسمومیتهایی ایجاد شود که بهسرعت با انتقال به بیمارستان رفع میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان خاطرنشان کرد: حجم ریزش ملخها مشخص است و هنوز نتوانستهاند طبیعت ما را از بین ببرند، در رودان ۸ هزار هکتار درگیر بود که خسارتهایی وارد شد اما اراضی ما از بین نرفته است، اینکه تا چه زمان ادامه داشته باشد بستگی به جهت باد دارد، پیشبینیها تا تیرماه بود که جدیداً گفتهاند تا شهریور خواهد بود اما بهصورت کلی با احتمال رفتوبرگشتها پیشبینی میشود تا ۳ سال درگیر این موضوع خواهیم بود.
باقرزاده عنوان کرد: شرایط استان با این درجه حرارت برای ماندن ملخها مثبت نیست اما بااینحال آمادگی برای مبارزه وجود دارد، اینکه منطقهای ریزش کند ظرف یک ساعت از بین نمیرود چراکه پراکندهاند بهطور مثال در رودان ۱۵ روز پاکسازی طول کشید.
وی بیان کرد: دو هواپیما، ۲۵۰ نفر نیرو، بالغبر ۱۲۰ تا ۱۳۰ سمپاش داریم، نوع سمی که استفاده میکنیم دلتا مترین تولید داخل است و کمترین اثر بر محیطزیست را دارد و مالتیون هم برای پروازهای هوایی استفاده میشود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست هرمزگان نیز در این جلسه اظهار کرد: ۱۰۲ مجوز برای کلیه پروژهها در قالب صنعت، تولید و خدمات صادرشده و بیش از هزار مجوز هم برای کلیه صنایع بوده است که تاکنون ۵۴ مجوز زیستمحیطی به سایت پرورش میگو دادهایم.
حبیب مسیحی افزود: در خصوص آلودگی محیطزیست برای هر سایت و پهنهای که شیلات و جهاد کشاورزی به ما معرفی میکنند مشمول مطالعات زیستمحیطی میشوند، پیامدها و نمونههای مشابه بررسی شود و سپس راهکارهای کاهش آلاینده بیان شود و بر مبنای آن در کمیته ارزیابی با حضور کارشناسان چالشها بررسی میشود و بعد از جمعبندی بر مبنای ضوابط مجوز را صادر میکنیم.
وی تصریح کرد: تعهد محضری هم گرفته میشود که ملاک عمل مجری است که ممکن است دولتی یا غیردولتی باشد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست هرمزگان عنوان کرد: در خصوص ملخها گزارشی که در دنیا ذکرشده باشد که مبارزه سطح وسیع غیر مبارزه شیمیایی انجامشده ندید؛، بهترین راه مبارزه بیولوژیکی است که در سطح وسیع مقدور نیست و باید سمومی استفاده شود که بر روی تنوع زیستی خون گرمها تأثیر نداشته باشد اما بر روی خون سردها قطعاً اثر خواهد گذاشت.
مسیحی تازیانی افزود: پایش هایی که انجامشده مرگومیری در پرندگان و حیوانات نداشتیم اما با دقت نظر بیشتری باید انجام شود تا کمترین اثر را داشته باشند.
مدیر واگذاری اراضی اداره کل جهاد کشاورزی هرمزگان نیز در این جلسه اظهار کرد: نظارت بر اراضی واگذارشده در سالهای مختلف بوده است، خیلی از سایتهای واگذارشده سنوات گذشته که فعالیت نداشتند خلع شدهاند.
عبدالصمد صمصام پور افزود: قانونگذار قانون افزایش بهرهوری را تصویب کرده جلوی پدیده بهرهوری را گرفته و اراضی صرفاً بهصورت اجاره واگذار میشود، قانون حفظ کاربری نیز اجازه تغییر کاربری را به افراد نمیدهد و قلع و قمع و جمعآوری را خواهیم داشت.
وی عنوان کرد: قانون دیگر قانون منع خرد شدن اراضی است، توصیه میکند اگر اراضی کشاورزی بهصورت خرد بهرهبرداری میشود اراضی به هم چسبانده شوند تا بهصورت واحد با مدیریت یکپارچه شوند.
تهیه و تنظیم از لیدا رضایی، خبرنگار ایسنا، منطقه خلیجفارس
انتهای پیام