جهان آینده و آرمانشهر بچهها با اسباببازیها شکل میگیرد
فاضل نظری میگوید اگر امروز اهمیت مقوله اسباببازی در کشور درک نشود، در آینده صدمات بسیاری به فرهنگ کشور وارد میشود؛ زیرا اسباببازیها در معماری هویت کودکانمان نقش کلیدی دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، افتتاحیه اولین شوروم (نمایشگاه دائمی) اسباببازیهای ایرانی و بررسی و تحلیل نقش اسباببازی به عنوان یک کالای فرهنگی هویتساز، دوشنبه ۲۰ خردادماه با حضور حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و… در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی سرچشمه برگزار شد.
فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراسم افتتاحیه نمایشگاه دائمی اسباببازی گفت: خوشحالم که در آئین آغاز به کار مجموعه نمایشگاه اسباببازی که به شکل خصوصی زمینه را برای تکمیل فرایند تولید و عرضه اسباببازی ایجاد میکنند، شرکت کردم تا از همه عوامل این نمایشگاه تشکر کنم.
به اعتقاد من، حوزه اسباببازی حامل فرهنگی است که بچهها خیالها و آرزوهایشان را با آن بازی میکنند، همانگونه که ما در گذشته، با اسباببازی جهان آینده و آرمانشهرمان را در اسباببازی پیدا میکردیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درباره درجه اهمیت اسباببازی در کشور گفت: اگر اهمیت این مقوله و اسباببازی ملی درک نشود صدمات زیادی به فرهنگ وارد خواهد شد، شما تصور کنید کشوری قصد داشته باشد فرهنگاش را به دیگر کشورها انتقال دهد، اسباببازیشان را به صورت رایگان در کشورها پخش میکنند و دیگر کشورها بچههایشان با آن اسباببازی بازی میکنند و فرهنگ بیگانه در کشور رواج داده میشود که اگر بر این اتفاق عنوان تهاجم فرهنگی هم بگذاریم، کم است.
بیشتر محصولات فرهنگی در کشور خارجی است
او در ادامه بیان کرد: شما فکر کنید در گزارشهایی که از نمایشگاه کتاب به دستمان رسیده است آثار ترجمه بیشتر از آثار داخلی فروش داشت؛ مردم ما با شعاری مواجه هستند که طبق آن میخواهند محصولات ایرانی را برای کودکانشان بخرند، اما میبینیم این اتفاق عملاً رخ نمیدهد.
باید در حوزه محصولات ایرانی، محل عرضه و فروش با تاکید بر ایرانی بودن محصول، نظام نوآوری در تولید و خلق ایده، نهادهای مختلف نقش خود را درست ایفا کنند و ما باید تمام این حوزهها را تقویت کنیم.
به گفته نظری، گفتمان عمومی و برجستهسازی در حوزه اسباببازی در این سالها افزایش پیدا کرده است.
باید بدانیم اسباببازی در معماری هویتی کودکان بسیار اهمیت دارد.
او درباره نظام آموزشی نادرست در کشور تصریح کرد: ما در نظام آموزشیای که مبتنی بر حفظیات است، کودکانمان اطلاعاتی را بر حافظههایشان میسپارند که تأثیری در نوع زندگی آنان ندارد، در حالی که ما احتیاج به دانشی داریم که در طول مدت از میان نرود.
ای کاش مثلاً صبر را به ما آموزش میدادند که ما در اجتماع میبینیم صبر را آموزش ندادند که این واژه در معارف و ادبیات ما از زمان قدیم وجود داشته است.
به اعتقاد من بچهها میتوانند مثلاً صبر کردن را با بازی با اسباببازی یاد بگیرند.
اسباببازی مهارتهایی به کودکان یاد میدهد که در آینده ارزشمند است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: در خصوص حفظ و نگهداری منابع انسانی باید نگران بود و تلاش کرد.
امیدوارم اتفاقات امروز و افتتاح چنین نمایشگاهی تکثیر شود.
همچنین باید با کالاهایی که در تعارض فرهنگی با ما هستند برخورد کنیم.
به عنوان مثال در شورای نظارت، شخصیت یک اسباب بازی در قالب کالا یا محصولی تأیید نمیشود، اما میبینیم در دیگر قالبهای فرهنگی منتشر میشود!
نهادهای تصمیم گیرنده باید با هم هماهنگ باشند، باید صدای هماهنگشدهای در حوزه صنایع فرهنگی بیرون بیاید.
دو هزار اسباببازی ایرانی در نمایشگاه دائمی
استاد حسین مدیرعامل مجموعه زندگی بهشتی در ابتدای این برنامه گفت: مجموعه زندگی بهشتی که محل شهادت شهید بهشتی است ۴ سال میشود که فروشگاه صنایع فرهنگی را با کمک مجموعه سبک زندگی طیبه و دیگر حامیان راهاندازی کرده و تمرکزش بر اهمیت کالاهای فرهنگی است.
وی ادامه داد: از محصولات ارائه شده در این مجموعه کالاهای حجاب و عفاف، جهیزیه و محصولات مرتبط به کودکان و نوجوانان است.
بنیاد فرهنگی خاتمالاوصیا، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از نهادها و سازمانهایی بودند که ما را در ایجاد نمایشگاه اسباببازی یاری کردند، همچنین نزدیک به دو هزار اسباببازی ایرانی در این مجموعه وجود دارد.
در صنعت اسباببازی، صادرات خوبی صورت میگیرد
محمد نخچی مسئول نمایشگاه دائمی اسباببازی درباره نحوه برگزاری این نمایشگاه اظهار کرد: ایده این نمایشگاه با بازدید از نمایشگاههای مختلف جهان صورت گرفت، مجموعه این اسباببازیهای ساختنی، باغبانی، قالیبافی، رومیزی، فکری و… هستند که مخاطبان میتوانند با حضور در این نمایشگاه کالای خود را انتخاب کنند و ما محصولات را از تولیدکنندگان تحویل میگیریم و به آنان عرضه میکنیم.
او ادامه داد: در این چند سال اخیر صادرات خوبی به کشورهای دیگر شده و امیدواریم سالهای آتی صادرات خوبی در زمینه اسباببازی داشته باشیم.
هویت و شخصیت کودک با بازی با اسباببازی شکل میگیرد
غلامرضا دیزجی فعال حوزه اسباببازی در ادامه این برنامه تصریح کرد: موضوع برگزاری این نوع نمایشگاه نیاز کودک به این مسائل فرهنگی است و کودکان باید با اسباببازی آموزش را یاد بگیرد.
بحث هویت و شخصیت کودک چیزی به جز بازی با اسباببازی نیست.
هویت هر انسانی مفهوم واقعی از خودش است و کودکان همراه با بازی است که خودشان را میشناسند و روابط اجتماعیشان را شکل میدهد تا با خلاقیت بهتر و بیشتری مسیر زندگی را طی کنند.
او عنوان کرد: جمعآوری این نوع نمایشگاه اتفاق خوبی است که این کالای فرهنگی در کشور رواج پیدا کند و بحث واردات در کشور کمرنگ شود.
تعبیه اتاق اسباببازی در مدارس
علی اکبرزاده مشاور آموزش و پرورش گفت: مدتی است که اسم اسباببازی زیاد به گوش خورده میشود و این اتفاق مبارکی است و آموزش و پرورش هم از این رویداد استقبال میکند و ما در مراکز آموزشی و مدارس اتاقهای اسباببازی تعبیه کردیم که تصمیم داریم در آینده این اتفاقات زیادتر شود.
او اظهار کرد: امیدوارم این اتفاق مبارکی باشد و شرایط خوبی ایجاد شود و تولیدکنندگان، محصولات خوبی را تولید کنند تا با محصولات و کالاهای فرهنگی، اوقات با نشاطی برای کودکان فراهم کنند.
دعوت از فعالان حوزه نوشتافزار
سیدمحمد هاشمی مدیرعامل سرچشمه هم در این مراسم گفت: مجموعه سرچشمه یک کار محوری برای خودش تعریف کرده است که این مجموعه را راهاندازی کرده است.
سرچشمه پاتوق اصلی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است و از اینکه ما توانستیم با مجموعه اسباببازی این کار مشترک را ایجاد کنیم، خوشحال هستیم.
از دیگر برنامهها ایجاد نمایشگاه نوشتافزار است و از تمام فعالان فرهنگی و هنری جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی دعوت میکنیم در این راه ما را یاری کنند.