سازوکار عادی سازی با اسرائیل از دیدگاه روزنامه سعودی- اخبار آسیای غربی - اخبار بین الملل تسنیم
یک روزنامه سعودی تلاش کرد سازوکار مورد نظر مقامات ریاض در مذاکرات برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را در حل مشکلات منطقه ای از طریق این روند بنامد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه رسمی الریاض عربستان با انتشار گزارشی نسبت به اخبار و اطلاعات منتشر شده در رسانههای مختلف در خصوص روند عادیسازی روابط عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد.
در این گزارش ضمن اینکه تلاش شده عادیسازی روابط با اسرائیل از سوی کشورهای عربی را کم اهمیت نشان دهد، آمده است که عادیسازی با اسرائیل تمام مشکلات و اوج مشکلات منطقه خاورمیانه نیست و آینده منطقه برای ایجاد ثبات به تحقق این دستاورد اکتفا نخواهد کرد، بلکه محاسبات فکری، شرایطی از تحول و استمرار را رقم میزند که باعث ایجاد مسیرهایی متفاوت در تمامی زمینهها میشود.
این روزنامه با اشاره به اینکه این موضوع برای اسرائیل صِرفا با عادیسازی روابط با تمام یا مهمترین کشورهای عربی به پایان نمیرسد، تصریح کرد که این روند به معنی عقب نشینی از مطالبات مشروع و مهم در خاورمیانه نیست.
گزارش این روزنامه سعودی با در پیش گرفتن سبک ابهام و تلاش برای القای آینده روشن در آینده منطقه تلاش دارد این گونه نشان دهد که کشورهای عربی به دنبال رسیدن به مناسبات باز و روان در خاورمیانه هستند، چرا که معتقدند صلح باید صلح حقیقی باشد و معیارهای عادی سازی نیز باید حقیقی و واضع باشد و ضمانتهای آمریکا نیز باید مشخص باشد.
این معادلهای مطلوب است که باید اجرا شود، لذا عادیسازی اوج رسیدن به جشن و پایکوبی نیست، بلکه مرحله بعد از آن مهمتر است.
اسرائیل نباید این گونه تصور کند که تحت هر شرایطی که در برگه عادیسازی نوشته شده باشد، قضیه به پایان رسیده است، بلکه باید ایده عادیسازی، اسرائیل را به سمت ارائه توجیه برای رفتارهای خود در قبال همسایگانش بکشاند.
این روزنامه تلاش دارد اینگونه وانمود کند که عربستان با پیشبرد روند عادیسازی به دنبال تحقق دستاوردهای است که طی چندین دهه گذشته در روند اشغالگری ها و جنگ طلبیهای اسرائیل ضد همسایگانش امکان تحقق آن وجود نداشته است.
این در حالی است که تجربههای متعدد مذاکرات با اسرائیل از اوسلو گرفته تا کمپ دیوید نشان میدهد که اسرائیلیها حتی با ضمانت آمریکا هرگز به تعهدات قید شده در این معاهدات پایبند نبوده اند.
الریاض در ادامه این مطلب که به نظر میرسد ساز و کار عادیسازی از منظر حاکمیت ریاض به شمار میرود، نوشته است که اسرائیل باید بداند که به مجرد اعلام عادیسازی از سوی هر کدام از کشورهای عربی تغییرات اساسی ایجاد نخواهد شد، چرا که زمان زیادی باید طی شود تا اهداف عادیسازی محقق گردد و ما میتوانیم ببینیم که چگونه روند حوادث به سمت کامل شدن جریان عادیسازی پیش خواهد رفت، لذا ایجاد تغییر اساسی در شرایط خاورمیانه نیازمند تغییر اساسی در دیدگاههای سیاسی اسرائیل است.
اسرائیل باید تغییر کند و این تغییر نه تنها برای خاورمیانه بلکه برای پیشبرد ادغام آن با همسایگانش در آینده است و این موضوع جز در سایه وجود راهکارهایی برای تضمین ثبات مهمترین طرف منطقهای یعنی ملت فلسطین امکان تحقق نخواهد داشت.
به نوشته این روزنامه اسرائیل باید بداند که باید بین معادله ارزش صلح و ماهیت واقعی آن جمع کند تا بتواند موجودیت خود را در خاورمیانه تفسیر کند.
الریاض تاکید کرد، عرصه سیاسی خاورمیانه دچار خلأ نیست و کشورهای بزرگی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به عربستان، مصر، ایران و ترکیه و بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر اشاره کرد.
اسرائیل هنگامی که میگوید به دنبال صلح است، باید دیدگاههایش مبتنی بر صلح باشد نه اینکه به دنبال به دست آوردن امتیازی از طرف مقابل در برابر این صلح باشد.
چرا که خاورمیانه پوشالی بودن دیدگاه صلح ناقص را درک میکند.
الریاض در مطلبی دیگر که دیروز منتشر کرد، تلاش کرد اینگونه نشان دهد که موضوع فلسطین همواره از گذشته تاکنون در صدر اولویتهای سیاسی ریاض قرار داشته و این کشور با پیشبرد روند سازش نیز به دنبال حل مسأله فلسطین است.
سعودی ها که به نظر می رسد با شکست طرح دو دولت برای دو ملت نیز به این اعتقاد نرسیدند که راه حل سیاسی برای مشکل فلسطین وجود ندارد، تلاش دارند مذاکرات سیاسی را که می تواند اعتبار و مشروعیت رژیم صهیونیستی را به دنبال داشته باشد، برای تحقق سازش دنبال کنند که تجربه سه دهه گذشته نشان می دهد این اقدامات محکوم به شکست است.
ادعای سعودی ها برای اولویت دادن به مسأله فلسطین در روند عادی سازی در شرایطی از سوی رسانه های سعودی ترویج می شود که رسانههای آمریکایی و منابع صهیونیستی تاکید دارند موضوع توافق امنیتی میان ریاض و تلآویو، نخستین مرحله از توافقات احتمالی میان دو طرف در زمینه عادی سازی روابط است که قرار است در گفتگوهای ران درمر با جک سالیوان، بریت مکگورک و آموس هوکشتاین مطرح شود.
منابع عبری موضوع برنامه هستهای صلح آمیز عربستان سعودی در اراضی این کشور را نیز از دیگر موضوعات گفتگوهای درمر با مقامات آمریکایی، عنوان کردهاند.
انتهای پیام/