خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

یک هفته با سیاست خارجی

فارس | بین‌الملل | شنبه، 18 خرداد 1398 - 00:10
سیاست خارجی در هفته ای که گذشت شاهد تحولاتی بود از جمله سفر وزیر خارجه تاجیکستان به تهران و ادعای پامپئو برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران و در هفته پیش رو نیز قرار است هایکو ماس و شینزو آبه به تهران بیایند.
ايران،آمريكا،خارجه،وزير،تهران،بخوانيد،واكنش،تاجيكستان،خرداد، ...

سیاست خارجی در هفته ای که گذشت شاهد تحولاتی بود از جمله سفر وزیر خارجه تاجیکستان به تهران و ادعای پامپئو برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران و در هفته پیش رو نیز قرار است هایکو ماس و شینزو آبه به تهران بیایند.
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سیاست خارجی در هفته ای که گذشت شاهد تحولاتی بود از جمله سفر وزیر خارجه تاجیکستان به تهران پس از حدود چهار سال، ادعای وزیر خارجه آمریکا مبنی بر مذاکره بدون پیش شرط با ایران و واکنش سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به اظهارات اخیر امانوئل ماکرون.
*سفر مهرالدین به تهران
شنبه (11 خرداد ماه) اولین روز هفته ای که گذشت، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه میزبان «سراج الدین مهرالدین» همتای تاجیکستانی خود بود.
مهرالدین که عصر جمعه به منظور رایزنی با مقامات ایرانی وارد تهران شد، شنبه ضمن دیدار با ظریف با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز ملاقات و به گفت وگو پرداخت.
وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان در این دیدار با اشاره به اهمیت سیاسی و راهبردی روابط دو کشور دوست، برادر و همسایه، بر تقویت همکاری‌های دو کشور در زمینه‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید کردند.
گسترش و تعمیق روابط و همکاری‌های سیاسی، پارلمانی، گروه‌های دوستی، اقتصادی به ویژه آب و انرژی، حمل و نقل، برگزاری مشورت‌های سیاسی و کنسولی، همکاری‌های فرهنگی دو‌جانبه و بین‌المللی از جمله در سازمان یونسکو و نیز مقابله با افراط گرایی و تروریسم از محورهای اصلی گفت‌وگوهای محمدجواد ظریف و سراج الدین مهرالدین در تهران بود.(اینجا بخوانید)
رئیس جمهور ایران نیز در دیدار وزیر خارجه تاجیکستان با بیان اینکه دو کشور از لحاظ فرهنگی، تاریخی، ادبی، اعتقادی و زبان مشترک، پیوستگی زیادی با هم دارند، گفت: باید تلاش کنیم تا مناسبات تهران - دوشنبه در بخش‌های مختلف در راستای منافع دو ملت و تعمیق دوستی‌ها بیش از پیش گسترش یابد.
وی با بیان اینکه «جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار ثبات، امنیت کامل ، تعالی و پیشرفت تاجیکستان و تقویت روابط و همکاری‌های فیمابین است»، اظهار داشت: آمادگی داریم تا با ارائه خدمات فنی - مهندسی و انتقال تجربیات در اجرای پروژه‌های تاجیکستان مشارکت بیشتری داشته باشیم.
رئیس جمهور توسعه بندر چابهار را در ترانزیت کالا در منطقه بسیار حائز اهمیت خواند و گفت: ایران می‌تواند امن‌ترین و بهترین مسیر ترانزیتی برای کالاهای تاجیکستان باشد.
وزیر خارجه تاجیکستان نیز در این دیدار توسعه روزافزون روابط با ایران را اراده دولت تاجیکستان خواند و با اشاره به دعوت رسمی رئیس جمهور این کشور از روحانی، ابراز امیدواری کرد که رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران سیکا که به زودی در شهر دوشنبه برگزار می‌شود، حضور داشته باشند.(بیشتر بخوانید)
به گزارش فارس، اجلاس سیکا قرار است 15 و 16 ژوئن (25 و 26 خرداد ماه) در دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان برگزار شود.
وزارت خارجه تاجیکستان نیز در بیانیه ای حضور روحانی در نشست سیکا را تایید کرده است.
* از ادعای پامپئو برای مذاکره بدون پیش شرط تا واکنش ایران
یک روز بعد یعنی یکشنبه 12 خرداد ماه مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا (+) در کنفرانس خبری مشترک با همتای سوئیسی خود ضمن تأکید بر اینکه مشکلات ایران به واسطه تحریم‌ها نبوده است، گفت که واشنگتن برای مذاکره بدون پیش‌شرط با تهران آمادگی دارد.
وزیر خارجه آمریکا در حالی از آمادگی واشنگتن برای مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران صحبت کرد، که در ادامه همچنان بر تلاش‌های آمریکا در خصوص آنچه که تغییر رفتار ایران خواند، تأکید کرد.
این اظهارات پامپئو واکنش سید عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی را به همراه داشت و وی در این باره گفت: برای جمهوری اسلامی بازی با کلمات و بیان اهداف پنهانی در قالب کلمات جدید ملاک عمل نیست، بلکه تغییر رویکرد کلی و رفتار عملی ایالات متحده آمریکا در قبال ملت ایران ملاک است که تاکید آقای پامپئو مبنی بر تداوم کارزار فشار حداکثری بر ایران نشان دهنده تداوم رویکرد نادرست قبلی است که لازم است اصلاح شود.(بیشتر بخوانید)
«وندی شرمن» (+) رئیس تیم مذاکره‌ کننده آمریکا در مذاکرات برجام نیز به پیشنهاد پامپئو واکنش نشان داد و گفت: عکس پوستری ترامپ با رهبر کره شمالی جواب نداد، حالا به دنبال امتحان شانس خود در خصوص ایران هستند.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران (+) نیز روز یکشنبه در مصاحبه‌ای با برنامه «این هفته» شبکه خبری ای.بی.سی نیوز آمریکا که پیش از اظهارات پامپئو ضبط شده بود، مذاکره بین آمریکا و ایران را چندان محتمل ندانست و گفت: ادامه روند فشار ممکن است در بازار معامله املاک موثر باشد، اما این روند در تعامل با ایران موثر نخواهد بود.
ظریف افزود: در صورتی که آمریکا کارزار فشار اقتصادی خود علیه ملت ایران را ادامه دهد، این اقدام پیامدهایی را به همراه خواهد داشت.
* واکنش ایران به جنگ تجاری آمریکا با چین
جنگ تجاری ماه های اخیر بین آمریکا و چین واکنش سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران را در پی داشت و موسوی 13 خرداد ماه در این زمینه به خبرنگاران گفت: جنگ تجاری چین و آمریکا که در ماه های گذشته یکی از مهمترین چالش های بین المللی بوده، دارای ابعاد و پیامدهایی است که می تواند فراتر از سطح روابط دوجانبه این دو کشور پیش رود و توسعه و رفاه مردم جهان را هدف قرار داده است.
وی عنوان کرد: رویکرد تنش زا و بحران آفرین دولت آقای ترامپ، نه تنها در خروج غیرمسئولانه از توافقات بین المللی همانند توافق هسته ای جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ در موضوع هسته ای (برجام) و اعمال تحریم های غیرقانونی یکجانبه علیه ملت ها نمود داشته است، بلکه در موضوع جنگ تجاری با چین نیز قابل مشاهده است.
براساس همین رویکرد، آمریکا در مورد چین نیز با نگرشی زیاده خواهانه، برخورد می کند و در تلاش برای تحمیل ملاحظات سیاسی بر واقعیات اقتصادی بوده و از نظر جمهوری اسلامی ایران، این موضوع نیز نوعی تروریسم اقتصادی به شمار می رود که محکوم است.(اینجا بخوانید)
* چین: تقابل روش مناسب حل موضوع ایران نیست
وزارت خارجه چین نیز در هفته ای که گذشت با تاکید بر «اجرای درست برجام» اعلام کرد که تقابل روش مناسب «حل موضوع ایران» نیست.(بیشتر بخوانید)
«گنگ شوانگ» از سخنگویان وزارت خارجه چین دوشنبه در نشستی خبری عنوان کرد: «ما از آخرین اظهارنظر‌ها در مورد گفت‌وگوی بین ایالات متحده و ایران آگاهیم.
همانطور که همیشه تأکید کرده‌ایم، درگیری راه رفع مشکلات نیست و گفت‌وگو و مشاوره تنها روش صحیح حل این موضوع است».
«شی جین‌ پینگ» رئیس‌جمهور چین نیز قبل از سفر به روسیه در مصاحبه‌ای با رسانه‌های این کشور ضمن تأکید بر همسویی مواضع پکن و مسکو در خصوص برنامه هسته‌ای ایران خواستار اجرای کامل «برجام» از سوی همه طرف‌ها شد.
(اینجا بخوانید)
وی همچنین در گفت‌وگو با خبرگزاری ایتارتاس تصریح کرد سیاست «فشار حداکثری» آمریکا و تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران موجب افزایش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه شده است.
از سوی دیگر ولادیمیر پوتین رئیس‌ جمهور روسیه در کنفرانس خبری مشترک با رئیس‌جمهور چین گفت توافق هسته‌ای ایران باید حفظ شود.(جزییات بیشتر)
به گزارش فارس، روسای جمهور روسیه و چین 15 خرداد ماه در بیانیه‌ای مشترک بعد از دیدار با یکدیگر تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران را محکوم کردند.
* تقدیم استوارنامه سفیر جدید آکردیته ایران به رئیس جمهور نپال
«علی چگنی» سفیر جدید آکردیته جمهوری اسلامی ایران در نپال نیز عصر (دوشنبه) 13 خرداد ماه استوارنامه خود را تقدیم خانم «بیدای دوی بندری» رئیس جمهور نپال کرد و رئیس جمهور نپال در این مراسم با اشاره به سوابق دیرینه و تمدنی دو کشور، بر گسترش هر چه بیشتر مناسبات در همه زمینه ها و ابعاد تاکید کرد.
سفیر ایران در ادامه رایزنی هایش در کاتماندو با وزیر خارجه، قائم مقام وزیر خارجه و اعضای اتاق بازرگانی نپال دیدار و گفت وگو کرد.
*تحولات سودان و واکنش ایران
در پی تشدید تنش ها در سودان، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران با ابراز نگرانى عمیق از تشدید تنش ها و تعمیق اختلافات داخلى در سودان بر لزوم توجه به مطالبات و خواسته هاى مردم و اهمیت واگذارى سریع امور به غیرنظامیان تاکید کرد.(اینجا بخوانید)
*ترامپ: ترجیحم گفت وگو با تهران است
در هفته ای که گذشت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در سفرش به لندن، ادعا کرد که همواره احتمال برخورد نظامی با ایران وجود دارد، اما ترجیح او گفت‌وگو با تهران است.
وقتی از ترامپ سوال شد که آیا آمادگی گفت‌وگو با حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران را دارد یا نه گفت: «بله البته.
من ترجیح می‌دهم گفت‌وگو کنم.»
رئیس‌جمهور آمریکا (+) همچنین در سفر به انگلیس به مقام‌های این کشور گفته که به دنبال درگیری نظامی با ایران نیست، بلکه خواستار گفت‌وگوی مستقیم با تهران بر سر توافق هسته‌ای است.
روزنامه گاردین با انتشار این مطلب نوشت: مقام‌های آمریکایی در گفت‌وگو با همتایان انگلیسی خود در حاشیه سفر سه روزه ترامپ به لندن هم به آنها اطمینان خاطر داده‌اند آمریکا سر جنگ با ایران ندارد.
مقام‌های آمریکایی مدعی شده‌اند اقدام آمریکا در اعزام یک ناو، بمب‌افکن و نیروهای بیشتر به منطقه با هدف بازدارندگی صورت گرفته است.
در همین خصوص «برنی سندرز» سناتور آمریکایی چهارشنبه در واکنش به پیشنهادهای رئیس‌جمهور کشورش برای مذاکره با ایران از او خواست برای نشان دادن جدیت خود در خصوص دیپلماسی به برجام بازگردد.(بخوانید)
*واکنش ظریف به نقش‌ موساد در اتهام‌پراکنی علیه ایران در حادثه الفجیره
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران 15 خرداد ماه به گزارش‌ها درباره نقش سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) در متهم کردن ایران به نقش‌آفرینی در حادثه الفجیره واکنش نشان داد و در صفحه توئیترش نوشت:«چوپان دروغگوی تیم B که فریاد "گرگ آمد" سر داده یکبار دیگر جار و جنجال به پا کرده: این بار موساد اطلاعات مربوط به نقش‌آفرینی ایران در عملیات خرابکارانه الفجیره را تحریف کرده است.
من درباره وقوع "تصادف‌ها" و دادن آدرس‌های غلط هشدار داده‌ام- می‌دانیم وقتی دروغ‌هایشان را باور کنیم چه اتفاقاتی می‌افتد.
قبلاً در چنین وضعیتی قرار داشته‌ایم، درست است؟»
*محکومیت حمله به نیروهای نظامی مصر در صحرای سینا
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز پنجشنبه 16 خرداد ماه ضمن محکومیت حمله به نیروهای نظامی مصر در صحرای سینا و ابراز همدردی با خانواده قربانیان و دولت و ملت مصر، به موضع اصولی کشورمان در محکومیت اقدامات تروریستی اشاره و خاطرنشان کرد: هدف از اینگونه اقدامات، مشغول کردن کشورهای اسلامی و منطقه به مسائل فرعی و دور کردن آنها از اولویت اول و اصلی جهان اسلام یعنی حمایت از مردم فلسطین و دفاع از قدس شریف است.
*اظهارات ماکرون و واکنش ایران
رئیس‌جمهور فرانسه که کشورش در کنار سایر کشورهای اروپایی هنوز نتوانسته‌اند به تعهداتشان در قبال ایران در توافق هسته‌ای برجام عمل کنند، پنجشنبه 16 خرداد در کنفرانس خبری مشترک با رئیس‌جمهور آمریکا در پاریس تأکید کرد دو کشور اهداف یکسانی در قبال ایران دارند و لازم است مذاکرات جدیدی با ایران آغاز شود.
رئیس‌جمهور آمریکا نیز روز پنجشنبه در کنفرانس خبری مشترک با رئیس‌جمهور فرانسه با بیان اینکه تحریم‌ها علیه ایران قدرتمند بوده‌اند ادعا کرد که نمی‌خواهد ایران نمی‌خواهد به یک «ملت درمانده» تبدیل شود.
در همین راستا موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز (جمعه) 17 خرداد ماه در واکنش به اظهارات اخیر ماکرون گفت: طرح موضوعات فرا برجامی کمکی به حفظ برجام نمی کند.سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین ادعاهای تکراری، بدون پشتوانه و متناقض رئیس جمهور آمریکا در این دیدار را فاقد ارزش خواند و شایسته واکنش تازه ندانست.(بخوانید)
* گزافه گویی های نتانیاهو
به گزارش فارس، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «هاینونن» معاون پیشین مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی دیدار در فلسطین اشغالی، ایران را به دروغگویی و تلاش برای ساخت سلاح اتمی متهم کردند.(اینجا بخوانید)
*دیگر تحولات هفته
در هفته ای که گذشت دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا (+) توافق با دولت روسیه بر سر خروج نیروهای ایران از سوریه در ازای به رسمیت شناختن دولت «بشار اسد»، رئیس‌جمهور سوریه را رد کرد.
یک عضو پارلمان سوریه نیز ادعاهای رسانه‌ای درباره توافقات بین آمریکا و روسیه در خصوص خروج مستشاران نظامی ایران از سوریه را تکذیب کرد.
(بیشتر بخوانید)
این واکنش ها در حالی مطرح شد که یک مقام آمریکایی هم شامگاه سه‌شنبه (+) در گفت‌وگو با خبرنگاران از تلاش‌های واشنگتن برای جلب حمایت روسیه جهت کاستن از نفوذ ایران در سوریه خبر داد.
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر نیز در اظهاراتی با اشاره به اینکه در بیانیه‌های دو اجلاس مکه به گفت‌وگو با ایران اشاره‌ای نشده است، تأکید کرد که تنش با ایران به نفع کشورهای منطقه نیست.
(اینجا بخوانید)
یک رسانه آمریکایی هم در این هفته گزارش داد (+) گروهی از نمایندگان آمریکا در مجلس سنای این کشور به دنبال لغو کامل برجام و تشدید تحریم‌ها علیه ایران هستند.
وزارت دادگستری آمریکا در بیانیه‌ای (+) بامداد چهارشنبه (به وقت تهران) اعلام کرد علیه یک شهروند ایران به اتهام دور زدن تحریم‌های آمریکا ضد ایران دو کیفرخواست جداگانه صادر کرده است.
«راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران نیز در پیامی ویدئویی ضمن تبریک عید فطر بر حفظ برجام و توسعه روابط با ایران تاکید کرد.(بیشتر بخوانید)
شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز در گزارشی عنوان کرد که مقام‌های نظامی آمریکا می‌گویند تنش‌های نظامی با ایران کاهش یافته است.
«ارنست مونیز» (+) وزیر انرژی سابق آمریکا نیز در اظهاراتی عنوان کرد که ابزارهای راستی‌آزمایی ذیل برجام بسیار مهم هستند و با رویکرد فعلی دولت آمریکا ممکن است از دست بروند.
به گزارش فارس، «ریچارد بلک» سناتور ایالتی ویرجینیا ضمن اذعان به حمایت واشنگتن از تکفیری‌ها تصریح کرد که ایرانی‌ها در نبرد با گروه‌هایی چون داعش و القاعده خون داده‌اند.
جان کری وزیر خارجه اسبق آمریکا نیز در اظهاراتی عنوان کرد که در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ با وزیر خارجه ایران دیدار کرده اما به او توصیه نکرده که چه کار باید بکند یا چه کاری نباید انجام دهد.(بیشتر بخوانید)
*سفر ماس و آبه به تهران
در هفته پیش رو نیز قرار است هایکو ماس وزیر خارجه آلمان (روز دوشنبه 20 خرداد )و شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به تهران سفر و با مقامات ایرانی دیدار و گفت وگو کنند.
نخست‌وزیر ژاپن قرار است چهارشنبه ۱۲ ژوئن (۲۲ خردادماه) وارد تهران شود.
از سوی دیگر اعلام شده که «تارو کونو» وزیر خارجه ژاپن نیز به منظور آماده سازی سفر آبه زودتر به تهران خواهد آمد.
انتهای پیام/