خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 12 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سمفونی غم و اسارت عاشورا در جغجغه زنی مردم میبد - اخبار یزد - اخبار استانها تسنیم

تسنیم | استان‌ها | جمعه، 06 مرداد 1402 - 23:14
مراسم جغجغه زنی یکی از آیین های سنتی است که مردم شهرستان میبد همه ساله در ایام محرم و به ویژه تاسوعا و عاشورای حسینی انجام می دهند و این مراسم به سمفونی غم و اسارت عاشورائیان تبدیل شده است.
ميبد،عزاداري،حسينيه،يزد،آيين،حضرت،اقدام،استان

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، مردم نقاط مختلف ایران در ماتم حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام رسم‌های خاص خود را دارند و هر نقطه به آیین و آداب خاصی که دارد برای آن حضرت عزاداری می‌کند.
یزدی‌ها هم که از دیرباز به مردمی مذهبی و دیندار شناخته می‌شدند و سال‌های سال است یزد را با نام حسینیه ایران می‌شناسند، برای ایام محرم و صفر و عزاداری حضرت امام حسین(ع) دارای مراسم‌های عزاداری بسیار خاص و ویژه‌ای هستند.
از جمله شهرستان‌ها و شهرهای استان یزد که در برگزاری مراسم‌های عزاداری در استان و کشور شهره خاص و عام هستند، شهرستان میبد است که مراسم‌های عزاداری را با شور و حال بسیار خاص و ویژه‌ای برگزار می‌کنند.
در میبد مراسم‌های عزاداری همچون سایر نقاط استان یزد از مراسم‌هایی همچون سینه‌زنی، نخل‌برداری، زنجیر‌زنی، پرسه‌زنی و موارد مختلف دیگر انجام می‌شود و اما این شهر دارای مراسم‌هایی به نام و مختص خود است که در کل کشور نمونه آن نیست و یا به تعداد بسیار کم و با کیفیت‌های کاملا متفاوت است.
از جمله این مراسم‌ها و آیین‌ها، آیین سنتی جغجغه‌زنی است که بیش از 100 سال در حسینیه شهیدیه میبد برگزار می‌شود و مردمان میبد از پیر و جوان با حضور در این حسینیه اقدام به انجام این آیین سنتی می‌کنند.
در این آیین که به نامه سنگ‌زنی هم شناخته می‌شود اما در واژه محلی به آن جغجغه زنی می‌گویند، دو چوب صاف و صیقلی داده شده که با حالت و طرح بسیار خاصی به وجود آمده در دستان عزاداران قرار گرفته و آنها طبق شیوه گذشتگانشان، این چوب‌ها یا همان جغجغه‌ها را به همدیگر می‌زنند.
هنگام زدن جغجغه‌ها به یکدیگر، تک‌خوان حاضر در جمع اقدام به قرائت اشعاری حماسی می‌کند که به گفته اعضای محل همان رجزهایی است که در مسیر مدینه تا کربلا خوانده می‌شده و الان در قالب شعر درآمده است.
این رسم در طول یک صد سال گذشته در حسینیه شهیدیه میبد در حال برگزاری بوده و در سال‌های گذشته هم برخی دیگر از حسینیه‌ها به دنبال شهیدیه اقدام به برپایی و احیای این سنت قدیمی شهر میبد کرده‌اند.
انتهای پیام/781/.