روایتی از آیین 300 ساله شاهرودی ها/ روزی که مردم یک صدا عباس (ع) را صدا می زنند + فیلم- اخبار سمنان - اخبار استانها تسنیم
دسته سینه زنی عاشقان وارد صحن تکیه شده و خیل عظیم سینه زنان، قمر بنی هاشم را صدا می کنند و با عَلَم و طوق، وارد صحن می شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شاهرود، از کوچهپسکوچههای بید آباد شاهرود میگذرم.
ساعاتی از اذان ظهر میگذرد.
مکانی شبیه به مسجد یا حسینیه توجهم را جلب میکند که نام تکیه بازار (زنجیری) بر آن خودنمایی میکند.
افرادی که مدام در حال رفتوآمد به تکیه بازار و مساجد و خانههای اطراف آن هستند، خبر از نزدیک شدن مراسم میدهد.
در طبقه فوقانی تکیه (شاهنشینها)، به زنانی که منتظر شروع مراسم ایستادهاند میپیوندم.
شاهنشینها لبریز از عاشقان است.
آری عشق حسین (ع) و عباس (ع)، سن و سال نمیشناسد.
زن و مرد، پیر و جوان، کودکانی که در آغوش مادرانشان بیقراری میکنند.
شاید این بیقراری حکایت دل تمامی کسانی است که شمار دقایق و ثانیهها را از دست دادند و "انتظار "، تنها واژهای است که بیانگر حال مردم شاهرود در این لحظات است.
نوای مداحی فضا را پرکرده و مرثیهخوانی دلها را آماده میکند.
صدای طبل و سنج که حکایت از نزدیک شدن دستههای سینهزنی به تکیه است، ضربان قلبم را تندتر میکند.
دسته سینهزنی عاشقان وارد صحن تکیه شده و خیل عظیم سینهزنان، قمر بنیهاشم را صدا میکنند و با عَلَم و طوق، وارد صحن میشوند.
لحظهبهلحظه بر تعداد عزاداران افزوده میشود.
میگویند " هرسال تکیه بازار، جمعیتی بیش از ظرفیت، در خود جای میدهد و من اینک، شاهد این اعجازم...
گویی دیوارها یا عباسگویان به احترام سینهزنان سقای تشنهلب، کنار میروند و میهماننوازی میکنند.
تکیهای که در نظر آنقدر کوچک جلوه میکرد، حال میزبان گروه بیشماری از عزاداران حسینی است.
پرچم سرخ یا حسین (ع) و یا عباس (ع)، حالم را دگرگون میکند.
چقدر اینجا هوا تمیز است!
معنویت، فضا را عطرآگین کرده است.
مادری که نوزاد خود را سیاه پوشانده و با اشک دیده، ذکر یا حسین (ع) و یا عباس (ع) را ناله میزند، گویا میخواهد تکتک سلولهای کودکش را با شور و عشق حسینی بیامیزد.
دستانی که همزمان بر سر مینشیند، مرا یاد یتیمی میاندازد که در فراق ولی، ضجه و مویه میکند.
عشق ولی ...
دستانی که به نشانه لبیک با مولا، بانوای یا حسین و یا عباس (ع) به آسمانها میرود، نشان از حرارت عشق به مولا است.
ای ماه بیقرینه که از وفا و ارادت و ادب، نمره بیست گرفتی؛ تو شاگرداول کلاس عشق به حسین (ع) بودی که امروز پس از گذشت یک هزار و 400 و اندی سال، اینگونه ندای عشق تو را سر میدهند و با تمام وجودشان فریاد میزنند: یا عباس (ع)...
یا عباس (ع)...
مردم شاهرود که از قدیمالایام با روز پنجم محرم و نام عباس، خو گرفتهاند، امسال نیز ثابتقدمی خود را در عشق به ولایت به نمایش گذاشتند.
پنجم محرم اگرچه در تقویم با رنگ قرمز مشخص نشده اما خیلی از شاهرودیها این روز را تعطیل میکنند تا برای برگزاری مراسم «یا عباس یا عباس» آماده شوند.
«یا عباس یا عباس» مراسمی است که در هیچ نقطهای از کشور نمیتوانید مشابه آن را ببینید اما برای اهالی شاهرود، محرم و عزاداریهایش با این روز معنا پیدا میکند.
امروز تمام تکیه پر از حزن و اندوه است گویی از درودیوار آن غم میبارد و با آوای ملکوتی اذان مغرب مراسم پایان مییابد.
هر شخص طوقهای خود را برداشته به تکیه و منازل خود میبرد و تا پایان ایام برافراشته نگه میدارد از همان شب به بعد، از هر محله، کوچه و خیابان که میگذری صدای نوحه و عزاداری میآید.
و اینچنین شاهرود، پر از نوای عباس میشود...
**تکیه زنجیری، قدیمیترین مرکز مذهبی شاهرود
یکی از خدام قدیمی تکیه بازار، در مصاحبه با خبرنگار تسنیم بابیان اینکه این تکیه، به تکیه زنجیری نیز معروف است، اظهار میکند: زنجیری که لنگر کشتی بوده و آن را با چند قاطر از بندرگز به شاهرود آوردهاند، در بالای صحن تکیه قرارگرفته است که پوش (پارچهای که سقف صحن تکیه را پوشانده است) را روی آن میکشند و بهاینعلت به آن تکیه زنجیری میگویند.
احمد جلالی بابیان اینکه تکیه زنجیری از زمان افشاریه قدمت دارد، این تکیه را قدیمیترین مرکز مذهبی شاهرود میداند و بیان میکند: این دسته یا عباس یا عباس، تقریباً 180 سال قدمت دارد.
وی میافزاید: مردم شاهرود، طوقها (که نمادی از عَلَمی است که در روز عاشورا از دست حضرت عباس (علیهالسلام) افتاده است) را برمیدارند و با این نیت که در آن روز این عَلَم بر زمین افتاد، ما امروز این عَلَم را دومرتبه برپا میکنند.
جلالی بابیان اینکه همیشه شلوغترین جمعیت عزاداری در روز پنجم در تکیه بازار است، ابراز میکند: باوجوداینکه جمعیت بسیار زیاد است، هرچقدر که جمعیت وارد صحن تکیه شود، جا میگیرند و واقعاً شبیه به معجزه است.
**حضور پررنگ و منظم مردم شاهرود در آیین
یکی دیگر از خادمان قدیمی این تکیه، بابیان اینکه مساحت تکیه حدوداً 300 مترمربع است ولی شاید جمعیتی بالغبر 15 هزار نفر با علم و کتل در صحن جای میگیرند و مشکلی هم پیش نمیآید و اینیک مسئله عادی نیست بیان میکند: علاوه بر افرادی که از قبل در اینجا ایستادهاند و طوقها که 7-8 متر ارتفاع دارند، جمعیت بسیار کثیری، (حدود یک کیلومتر در عرض 10 متر) وارد اینجا میشوند و همه در این فضا جا میگیرند.
محمود جلالی طوق را نماد پرچم کربلا میداند و ابراز میکند: شاید طوق، نشانهای از انسانهای راستقامت نیز باشد که استوارند.
وی اذعان میکند: مهمترین مراسم محرم در شاهرود، عزاداری روز پنجم است و دستهها و هیئتهای مختلف بهصورت خودجوش، در مکانهای مختلف به یکدیگر متصل میشوند و به اینجا میآیند و از هیچکس دعوت نمیشود.
جلالی بابیان اینکه هرسال برنامهریزیها و امکانات جذب جمعیت بهتر میشود و جمعیت بیشتری میتواند شرکت کنند، بیان میکند: حضور و جمعیت مردم هرسال از سال قبل بیشتر و منظمتر است.
** عشق حسینی، شور ابوالفضلی
فاطمه، دختر 10 سالهای که مادرش از خدام این تکیه است، با حضور در طبقه فوقانی، در این مراسم شرکت کرده و میگوید که بارها در این عزاداری حاضرشده است.
یکی از عزاداران که برای نخستین بار در این مراسم شرکت کرده است میگوید: شنیدم که هرکسی در مراسم عزای بابالحوائج شرکت کند حاجت میگیرد.
یکی از مأمورین نیروی انتظامی، از قدمت این عزاداری یاد میکند.
شعبانی بابیان اینکه حدود 15 سال است که در این مراسم حاضر میشود، اظهار میکند: مسئول برقراری نظم و امنیت در مراسم است و از اینکه به عزاداران حسینی خدمت میکند، احساس غرور میکند.
یکی از ساکنین قدیمی این محله، بابیان اینکه از 5 سالگی با مادرش در عزاداری روز پنجم محرم در تکیه بازار حضورداشته است، اذعان میکند: اینجا خیلی مراد میدهد و بسیاری افراد بهواسطه غذای متبرک اینجا حاجت میگیرند.
زهرا قنبر نژاد میگوید: در مراسم دسته یا عباس (علیهالسلام) در تکیه بازار شاهرود، گویی دیوارهای سمت راست صحن تکیه به عقب میروند و عزاداران را در خود جای میدهند.
وی با اشکی که در چشمانش حلق زده است، فرج و سلامتی امام عصر، تندرستی همه مسلمین، باز شدن راه سوریه و...
را از خداوند خواستار است و میگوید: امروز خیلی دلم شکسته است.
.
انتهای پیام/363/.