11 فقره پرونده قتل در استان مرکزی منجر به رضایت ولی دم شد- اخبار مرکزی - اخبار استانها تسنیم
معاون توسعه حل اختلاف دادگستری کل استان مرکزی با بیان اینکه 11 فقره پرونده قتل در استان مرکزی منجر به رضایت ولی دم شد گفت: 34 درصد پرونده های وارده به شورای حل اختلاف استان مرکزی به صلح ختم شد.

بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، مهمترین برنامههای دستگاه قضایی، ایجاد و ترویج فرهنگ صلح و سازش است چرا که صدور حکم در مقایسه با ایجاد صلح، سهل الوصولتر است، در این میان دستگاه قضا برقراری و ترویج فرهنگ صلح و سازش و رضایت در جامعه را جزو رسالت مهم شورای حل اختلاف بیان کرده است که جدیدا به عنوان مرکز توسعه حل اختلاف نیز نام گذاری شده است.
ترویج صلح و سازش که کاملا عقلانی و قانونی است میتواند دستگاه قضا را بیش از پیش در پیمودن این مسیر یاری دهد.در قرآن صلح و سازش به عنوان یکی از نعمتهای بزرگ پروردگار هستی شمرده شده است و خداوند نخستین مجری صلح و سازش معرفی شده است بنابراین نیاز است ایجاد صلح و سازش در جامعه به یک فرهنگ عمومی تبدیل گردد.
صمد خدابخشی معاون توسعه حل اختلاف دادگستری کل استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با برشمردن اهمیت گسترش و ترویج فرهنگ صلح و سازش تاکید کرد که رویکرد قانونگذار توسعه و تعمیم بیشتر فرهنگ صلح و سازش است.
رویکرد قانونگذار و دستگاه قضایی توسعه و تعمیم بیشتر فرهنگ صلح و سازش است
تسنیم: قوه قضائیه در حوزه صلح و سازش چه راهبردهایی را پیگیری میکند؟
سیاستهای اصلی نظام قضایی در قوانین بالادستی مانند قانون اساسی و اسناد مهم مانند برنامههای تعالی قوه قضاییه، سند تحول، قانون و برنامههای مدونی که در سنوات گذشته وجود داشته؛ بحث صلح و سازش است و اهمیت موضوع صلح وسازش بر کسی پوشیده نیست، زمان تشکیل نظام قضایی در تمامی کشور بحث صلح و سازش یکی از بحثهای اساسی بوده و رویکرد قانونگذار دستگاه قضایی توسعه و تعمیم بیشتر فرهنگ صلح و سازش است.
اقداماتی که در این حوزه صورت گرفته به فراخور اهداف، متفاوت بوده و ساختارهای تعریف شده مبتنی بر تحقق اهداف بوده است، به صورت ویژه از سال 1381 که شوراهای حل اختلاف در ساختار دستگاه قضایی شکل گرفت هدف اصلی از تشکیل این شوراها، توسعه صلح و سازش و ختم مناظرات حقوقی بین مردم از طریق صلح و سازش بوده و طبیعتا ساختار تعریف شده نیز بر همین مبنا پایهگذاری شده است.
شورای حل اختلاف استان مرکزی با کمترین پاداش بیشترین خدمات را به مردم ارائه میکنند و امیدواریم بتوانیم با پیگیری برنامهها، خدمترسانی بیشتری به جامعه هدف داشته باشیم، در سطح استان مرکزی تعداد 102 شعبه شورای حل اختلاف، 19 شعبه اجرای احکام مدنی، تعداد 226 نفر اعضای شورا، تعداد 17 نفر دبیران دفاتر شعب، تعداد 50 نفر کارکنان ستاد حل اختلاف استان و تعداد 452 نفر کل کارکنان شورای حل اختلاف استان است.
شورای حل اختلاف سعی دارد در بخشها و صنوف مختلف موضوع صلح را گسترش دهد
تسنیم: اهمیت گسترش فرهنگ صلح وسازش در بین مردم چگونه شکل میگیرد؟
در راستای اهمیت گسترش صلح و سازش اقدامات متنوعی انجام شده است، این اقدامات در دو حوزه سازمانی و ساختاری قابل توجه است و نهاد شورای حل اختلاف سعی داشت با پیش بینی سازو کارها و بخشهای مختلف بتواند موضوع صلح و سازش را توسعه بیشتری دهد و با تشکیل شوراهای داوری و تخصصی، داوران و میانجیگران و توسعه صلح یاران در بخشها و صنوف مختلف بتواند موضوع صلح را بین مردم گسترش دهد و در واقع این ساختار را ایجاد کند.
اقدامات در حوزه داوری، میانجیگری و شوراهای حل اختلاف تخصصی اصناف از جمله تصادفات، پزشکان، کارگری و کارفرمایی اقدامات ویژهای بوده که در حوزه صلح و سازش انجام شده است.
به کارگیری چند صدنفرصلح یار در بخشهای مختلف از جمله مراجع انتظامی، مساجد، بسیج و غیره اقداماتی بوده که در حوزه توسعه صلح و سازش و استفاده از ظرفیتهای مردمی انجام شده و بر همین مبنا شیوهنامه حل اختلاف از طریق مشارکتها از سوی مرکز توسعه حل اختلاف تدوین شد.
صلح یار در سه سطح وجود دارد؛ به عبارتی صلحیارانی که در یک شهر خاص فعالیت میکنند یا همیاران صلح یا سفیران صلح و یا صلحیارانی هستند که میتوانند در گستره کشور فعالیت داشته باشند و در واقع یک شخصیت اجتماعی برجستهای دارند و یا طلایهداران صلح هستند که این سطوح تعرفههایی از صلحیار بر اساس ظرفیتهای اشخاص و نهاد است که انجام شده است.
به جهت اینکه بتوانیم بحث صلح و سازش را در جامعه توسعه دهیم، این اقدامات هم در استان مرکزی براساس سیاستهای ابلاغی مرکز در حال انجام است و ما این موارد را پیگیری میکنیم تا بتوانیم در موضوع صلح و سازش کمکی داشته باشیم.
23729 فقره پرونده از مجموع پروندههای وارده به شعب حل اختلاف منتهی به صلح وسازش شد
تسنیم: سال گذشته در استان مرکزی چند درصد دعاوی به صلح و سازش انجامید؟
اقدامات مختلفی در دادگستری استان مرکزی در حوزه صلح و سازی انجام میشود، براساس سند تحول قضایی و برنامههای توسعه؛ اقدامات همه دستگاهها باید بر اساس برنامه باشد، یعنی برنامه محوری به عنوان تکلیف مشخص شده است، شورای حل اختلاف هم از این مقوله مستثنی نیست و باید اقدامات خود را بر اساس برنامه سند تحول قضایی انجام دهد.
فرهنگ صلح و سازش و گسترش صلح و سازش مبتنی بر اقدامات دیگری نیز است به طوری که از طریق فرهنگسازی، از طریق فضای مجازی و استفاده از تریبونها و جایگاههای مختلف دانشگاهها، حوزهها، استفاده از بستر شبکه مجازی و غیره اقداماتی بوده که در زمینه توسعه فرهنگ صلح و سازش و شناساندن صلح و سازش انجام شده که امیدواریم بتوانیم اقدامات بیشتری را انجام دهیم.
اقداماتی دیگری نیز باید در حوزه توسعه صلح و سازش انجام شود که نیازمند مشارکت نهادهای دیگر است و این موارد در برنامه توسعهای شورای حل اختلاف دیده شده است، به عنوان مثال همکاری و تعامل با صدا و سیما در خصوص پخش برنامههای مربوط به صلح و سازش و شناساندن نهاد شورای حل اختلاف و ظرفیتهای آن و استفاده از بستر فضای مجازی، استفاده از سخنگاهها و تربیونهای نماز جمعه، دانشگاه، حوزهها و مدارس، برنامه برای توسعه بیشتر شوراهای حل اختلاف و صلح یاران تخصصی در حوزه اصناف، صنعت، بیمهها، پزشکان، آموزش مستمر فنون صلح و سازش، روانشناسی و موضوعات مربوط به نهادهای ایجاد صلح و سازش جزو برنامههای اساسی ما در حوزه صلح و سازش بوده و در سال 1402 نیز دنبال میشود.
به کارگیری ظرفیتهای معتمدین، مؤثرین و اشخاص مورد اطمینان مردم در محلهها با استفاده از ظرفیت مساجد و بسیج و تشکیل هیئتهای مربوطه به ویژه در نقاط آسیبپذیر شهر از دیگر اقدامات در دستور کار شورای حل اختلاف است.
همچنین توصیه نهاد داوری و میانجیگران از دیگر اقداماتی است که شورای حل اختلاف پیگیری میکند چرا که میتوانند به حل و فصل غیر قضایی پروندهها و عدم مراجعه مردم به دادگستری کمک داشته باشد.
امیدواریم مجموعه برنامهها منتهی به حرکت هدفمند و مؤثر در حوزه صلح و سازش باشد و این ظرفیت را بیش از پیش فعال کنیم.
از مجموعه پروندههای وارده به شورای حل اختلاف، 23 هزار و 729 فقره پرونده منتهی به صلح و سازش شد که این میزان 34 درصد پروندههای وارده به شورای حل اختلاف را تشکیل میدهند.
هزینه رسیدگی در شورای حل اختلاف در پروندههای صلح و سازش به صورت رایگان است
تسنیم: آیا رسیدگی به پروندههای "صلح و سازش" هزینه دارد؟
اگر بخواهم بگویم سبب صرفهجویی در چه میزان وقت و سرمایه شده شاید نتوانیم از نظر ریالی آمار دقیقی ارائه کنیم اما هزینه رسیدگی در شورای حل اختلاف در پروندههای صلح و سازش به صورت رایگان است و آنچه که اشخاص صرفا برای صلح و سازش مراجعه میکنند به صورت کاملا رایگان در شورای حل اختلاف رسیدگی میشود، اما در جاهایی که پرونده در صلاحیت شوراهای حل اختلاف است باز هزینه دادرسی آن نصف هزینه دادرسی حاکم است که یک رقم بسیار قابل توجهی است.
به طور مثال اگر فرض کنیم حداقل هزینه دادرسی در دعاوی که در دادگستری مطرح شده 40 هزار تومان است رقم بسیاری زیادی صرفهجویی شده است، همچنین در صرفه جویی وقت؛ فرایند دادرسی طولانی و دادرسی چند مرحلهای در شورای حل اختلاف یا در پروندههای صلحوسازش وجود ندارد.
زمانی که پروندهای در سیستم دادگستری شکل میگیرد به موجب قانون باید بر اساس تشریفات و قوانین آیین دادرسیهای کیفری و مدنی مراحلی را طی کند، قانونگذار مواردی را برای اعتراض به تصمیمات پیشینی کرده است و اقداماتی برای کشف حقیقت انجام میشود که زمانبر و هزینهبر است و این موارد در شورای حل اختلاف در حوزه صلح و سازش یا وجود ندارد و یا غیر قابل توجه است و به نسبت دادگستری بسیار فرایند کوتاهتری را طی میکند بنابراین از حیث وقت و سرمایه قابلیت مقایسه را ندارد به طوری که بسیار در زمان و سرمایه مردم صرفهجویی میکنند و از این حیث قابل توجه است.
برگزاری 8 دوره آموزشی تحت عنوان مهارتهای ایجاد صلح و سازش
تسنیم: آیا در شورای حل اختلاف بر آموزش "مهارت و فنون صلح و سازش" تمرکز دارید؟
بحث آموزش یکی از مهمترین اهداف و رویکرد دستگاهی است.
با توجه به رسالتی که برای شورای حل اختلاف در حوزه آموزش تعریف شده؛ برنامه مدونی در نظر دارد و این برنامهها در سنوات گذشته به صورت مستمر پیگیری شده است.
طبیعتا موضوع آموزش افراد در حوزه صلح و سازش با اشخاصی که در کار رسیدگی به پروندههای قضایی مشارکت دارند متفاوت است، بنابراین بحث آموزش در شورای حل اختلاف در دو حوزه متفاوت تعریف شده است، آموزش در راستای توانمند سازی در حوزه تسلط در مباحث قضایی از حیث رسیدگیهای شکلی و ماهوی که آموزشهای مستمری از طریق فضای مجازی و آموزش حضوری از طریق اساتید به صورت و بیناری و حضوری انجام میشود.
همچنین آموزش توانمندسازی اعضای شورای حل اختلاف ازجمله داوران و صلح یاران در ایجاد صلح و سازش، در رئوس این برنامهها تعریف شده است.
سال 1401 حدود 8 دوره آموزشی عمومی و تخصصی به میزان 102 ساعت برای کارکنان برگزار شده است، کار ویژه در حوزه صلح و سازش؛ دورهای تحت عنوان مهارتهای ایجاد صلح و سازش یا آموزش شیوههای جایگزین رسیدگیهای قضایی بوده است، برای آموزش این دورهها با استفاده از ظرفیت دانشگاهها و مراکز علمی با رویکرد به کارگیری اساتید مجرب در حوزه روانشناسی در گرایشهای مختلف سعی شد آگاهی، اطلاعات و مهارت شورای حل اختلاف را در حوزه ایجاد صلح و سازش ارتقاء و افرایش دهیم.
چهار دوره برنامه آموزشی در سال 1402 تدوین شده است، یکی از دورههای مرتبط با بحث صلح و سازش؛ مهارتهای ارتباطی یا دوره اخلاق در صحیفه سجادیه در برنامهها پیش بینی شده است تا بتوانیم فنون صلح و سازش را با استفاده از متُدهای روز به اعضای شورای حل اختلاف آموزش دهیم و آنها را توانمند کنیم و مهارتهای آن را افزایش دهیم.
تسنیم: هزینه دادرسی در پروندههای صلح و ساز در شورای چگونه کاهش دادهاید؟
اساسا زمانی که پروندهای در دادگستری تشکیل میشود همان پرونده در شورای حل اختلاف در شعبه صلح یاری تشکیل میشود و مقایسه هزینههای وارده بر آن از حیث اینکه چقدر با هم متفاوتند و چقدر به صرفه و صلاح در حوزه صلح و سازش است امکان پذیر نیست.
بخشی از آن مربوط به هزینههای مادی است که مبالغی باید بابت هزینه دادرسی پرداخت شود و در بسیاری از مواقع مجانی است، بخشی هم در مورد وقت است.
صمد خدابخشی، معاون توسعه حل اختلاف دادگستری کل استان مرکزی میگوید: از مجموعه پروندههای وارده به شورای حل اختلاف، 23 هزارو 729 فقره پرونده منتهی به صلح وسازش شد که این میزان 34 درصد پروندههای وارده به شورای حل اختلاف را تشکیل میدهند .
..
نکته مهم این است که زمانی که پروندهای منتهی به صلح و سازش میشود اجرای رای به معنایی که در دادگستری وجود دارد در شورای حل اختلاف نداریم به طوری که با قوه قهریه و با مامور و با زور و پیگیری این چنینی بدون رضایت شخص رای را اجرا کنیم که تبعات نه چندان مطلوبی هم میتواند داشته باشد و طرف ممکن است کینه به دل گیرد و پروندههای دیگری را ایجاد کند و هزینههای دیگری را برای نیروی انتظامی، زندان ایجاد کند، اما در حوزه صلح و سازش به این صورت نیست و زمانی که به توافق میرسند با رغبت یک رای را صادر میکنند و نیاز به هیچ یک از هزینهها و تحمیل این هزینهها به دستگاههای جانبی هم وجود ندارد و اساسا محبت و دوستی در بین افراد استقرار پیدا میکند بنابراین هزینههای ناپیدا که شاید دیده نمیشود فوقالعاده کاهش پیدا میکند به صورت مصداقی سال گذشته 11 پرونده قتل منتهی به صلح و سازش شد و اگر قرار بود این پروندهها به اجرای رای برسد هزینهی بسیاری را برای اشخاص، دستگاه قضایی و خانوده آنها تحمیل میکرد و آسیبهای روحی و مادی بسیاری نیز به هر دو خانوده وارد میکرد که قابل جبران نبود.
در فرایندی که از طریق شورای حل اختلاف تعریف شده، بسیاری از پروندههای وارده به دادگستری از معاونت اجرا مستقیما به شعب ویژه شورای حل اختلاف برای صلح و سازش ارجاع میشود که دادگاهها ترغیب شوند از ظرفیت قانونی شورای حل اختلاف استفاده کنند، بسیاری از پروندهها در دادگاههای تجدید نظر، دادسرا و یا دادگاه حقوقی به شعبه شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود به صورتیکه که چند وقت پیش در یک نزاع دسته جمعی که چندین نفر با هم دعوا کرده بودند از شعب دادسرا به منظور ایجاد صلح و سازش ارجاع شد و در نهایت به مصالحه ختم شد که این امر از اطاله دادرسی جلوگیری میکند.
11 فقره پرونده قتل منجر به رضایت شد
تسنیم: چه پرونده دعاوی منجر به صلح و سازش شدهاند؟
در سال 1401 تعداد پروندههای وارده به شعب استان 95 هزار و 96 فقره پرونده بوده که در همین سال 96 هزارو 278 فقره پرونده مختومه شده است، تعداد پروندههای وارده به اجرای احکام 11 هزار و 198 فقره پرونده است و 11 هزار و 548 فقره پرونده اجرایی مختومه شده است، تعداد کل پروندههای وارده با احتساب اجرای احکام 106 هزار 294 فقره پرونده است که تعداد کل پروندههای مختومه با احتساب اجرای احکام 107 هزار 826 فقره پرونده است.
تعداد وارده دادگستری، دادسرا، دادگاه حقوقی و دادگاه عمومی بخش 185 هزار و 127 فقره است که به نسبت واردههای شورای حل اختلاف 51 درصد پروندهها به شورای حل اختلاف وارد شده است، از این تعداد 23 هزار و 729 فقره منجر به صلح و سازش شد و به عبارتی 34 درصد پروندهها قابلیت صلح و سازش داشته است.
سال گذشته 11 فقره پرونده قتل منجر به رضایت شد، 95 درصد ابلاغات شورای حل اختلاف به صورت الکترونیکی انجام شد، همچنین درصد اتقان آرا 56 درصد، تعداد صلح یاران 115 نفر بوده است، سال گذشته 8 نفر از داوران موفق به دریافت نمره قبولی در آزمون داوری شدند و تعداد 19 نفر از میانجیگران نیز نمره قبولی دریافت کردند، امید است با پیگیری برنامههای مصوب قوه قضاییه در ارتقاء فرهنگ صلح وساز و توسعه آن گام برداریم.
انتهای پیام/711/.