گسترش "وقف هراسی" در چهارمحال و بختیاری/ برخی افراد اشرافی به احکام وقف ندارند- اخبار چهارمحال و بختیاری - اخبار استانها تسنیم
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری وقف هراسی را موضوعی آسیب زا برای وقف دانست و گفت: در موضوع وقف افرادی که اشرافی به احکام وقف و مسائل حقوقی وقف ندارند، باعث شده اند "وقف هراسی" در جامعه گسترش یابد.

حجتالاسلام والمسلمین حسن امیری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: استان چهارمحال و بختیاری در حوزه موقوفات رتبه 30 در سطح کشور است که تنها یک درصد موقوفات کشور را دارد.
این استان جزو استانهایی با کمترین تعداد موقوفه است.
وی با بیان اینکه 30 هزار و 700 رقبه و یک هزار و 700 موقوفه در سطح استان به ثبت رسیده است، افزود: این تعداد موقوفه، یک هزار و 100 مسجد، 300 حسینیه و 327 موقوفه جزو موقوفات انتفاعی و منفعتی هستند که متولی آنها یا اوقاف است یا متولی خاص خود را دارد.
همچنین 9 دارالقرآن و 5 حوزه علمیه نیز در سامانه جامع موقوفات ثبت شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه 63 درصد موقوفات مسجد هستند، گفت: همچنین 17 درصد موقوفات حسینیه، 19 درصد انتفاعی با نیتهای مختلف، 14 درصد حوزههای علمیه و 6 درصد دارالقرآنها هستند.
امیری با اشاره به اینکه بیشترین رقبات استان، رقبات کشاورزی و تجاری هستند، اظهار کرد: 32 مدرسه در استان نیز موقوفه هستند که نشان از نیت علمی واقفین دارد.
بسیاری از موقوفات استان به حالت وقفی برنگشتهاند
امیری در خصوص کم بودن رقبات و موقوفات استان نسبت به میانگین کشوری، گفت: اولین علت کم بودن تعداد موقوفات استان به دلیل وضعیت استان به لحاظ اقتصادی و درآمدی است که ضعیف است.
دومین علت آن است که چهارمحال و بختیاری جزو استانهایی است که بسیاری از موقوفات آن بعد از انقلاب هنوز به حالت وقفی خود برنگشته است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان بیان کرد: قبل از انقلاب اسلامی، بخشی از موقوفات به مردم فروخته شده است و بعد از انقلاب، به دستور امام خمینی(ره) مقرر شد موقوفات باید به وقفیت بازگردد و خریدارها باید موقوفات را بازگردانند و طبق مصوبه سال 63 برای افرادی که قبل از انقلاب بابت زمین موقوفه پول دادهاند و حکومت آن زمان به مردم واگذار کرده است، برای این افراد حق نسخ قائل شدهاند.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات تمکین نکردن متصرفین است که تبعات اجتماعی نیز ایجاد کرده است، عنوان کرد: یک زمین 7 هزار هکتاری، یک زمین نزدیک به 4 هزار هکتاری، دو زمین 2 هزار هکتاری و یک زمین 6 هزار هکتاری و دیگر اراضی هستند که بیش از 200 تا 400 رقبه هستند که وارد سامانه نشدند و تمکین به عمل وقف صورت نگرفته است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، سومین دلیل کم بودن آمار موقوفات را ثبت نشدن اسناد دانست و گفت: یکسری از اسناد موقوفات ثبت نشده است که بعضاً اسناد آنها در خانهها موجود است و هنوز به اداره اوقاف اعلام نشده است، یکسری وقفنامهها مکتوب نشده است و مکتوبات برخی نیز از بین رفته است.
مردم میدانند که این محل وقف است اما اسنادی برای اثبات وقفیت محرز نیست و در محافل قضایی امکان اثبات وقفیت وجود ندارد.
امیری در ادامه بیان کرد: طبق مطالعات صورت گرفته، استان چهارمحال و بختیاری به لحاظ موقوفه و تعداد رقبات با توجه به جمعیت و میزان اراضی در دست، تعداد موقوفات آن از استان اصفهان نیز است.
فرهنگ وقف باید نهادینه شود
وی افزود: یک بخش دیگر از مشکل، آن است که رقبات مساجد که نزدیک به 1400 موقوفه در استان مساجد هستند، بخش عمدهای از آنها وارد سامانه نشدهاند و این موارد موجب پایین بودن آمار و رتبه موقوفات و تعداد رقبات استان در کشور است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، در توضیح راههای برونرفت از این مشکلات، بیان کرد: یکی از مسائلی که در فرهنگ وقف موثر است، نهادینه کردن آن است و نهادینه کردن آن، همان عمل به وقف است و باید به وقف عمل شود که اگر اجرای امینانه و نیت وقف صحیح صورت بگیرد، زمینه تمکین به وقف نیز زیاد خواهد شد.
امیری، وقف هراسی را موضوعی آسیبزا برای وقف دانست و گفت: در موضوع وقف افرادی که اشرافی به احکام وقف و مسائل حقوقی وقف ندارند، باعث شدهاند "وقفهراسی" در جامعه گسترش یابد.
وی افزود: در گذشته وقف عامل توسعه و حل مشکلات بوده است اما در دوران جدید، وقف هراسی موجب شده مردم از وقف بترسند و این موجب ایجاد تبعات اجتماعی میشود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، با اشاره به شبهات شبکههای معاند پیرامون احیا و مرمت بقاع امامزادگان، بیان کرد: این شبهه مطرح است که اوایل انقلاب زیر هزار بقعه در کشور وجود داشته است و اکنون 8 هزار بقعه در سامانه اوقاف موجود است، درحالی که هیچ امامزادهای اضافه نشده است و تنها مرمت و احیا صورت گرفته است، اکنون نیز در استان نزدیک به 10 بقعه متبرکه هست که اسناد آنها در حال مطالعه است و هنوز به رسمیت شناخته نشدهاند، چرا که مدارک متقن نیست.
انتهای پیام/7540/.