سریال محرومیت در ماهنشان تمامی ندارد
زنجان-رئیس شورای اسلامی استان زنجان گفت: برای سریال محرومیت و مظلومیت ماهنشان نمیتوان انتهایی متصور شد.

به گزارش خبرنگار مهر، اسکندر عابدینی صبح یکشنبه در جلسه شورای اسلامی استان که با حضور مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان برگزار شد، از ماهنشان به عنوان منطقهای معدنخیز یاد کرد و گفت: در این منطقه شاهد فعالیت نزدیک به ۴۸ معدن به صورت فعال و نیمهفعال هستیم.
وی با یادآوری اینکه صد درصد این معادن در مناطق روستایی واقع شده است، تصریح کرد: متاسفانه هیچگونه سنخیتی بین معادن و روستاهایی که در مجاورت آن واقع شده، وجود نداشته و این موضوع را میتوان به وضوح از وضعیت معیشت ساکنان و نیز راههای مواصلاتی و سایر موارد مشاهده کرد و به جرأت میتوان گفت که این معادن از ارائه کوچکترین خدمات مختلف از جمله بهداشتی، فرهنگی و … به مناطق مجاور خود سر باز زدهاند.
این مسئول با تاکید بر اینکه بر اساس بند ۵ ماده ۴۳ قانون برنامه ششم توسعه، بهرهبرداران معادن موظفاند یک درصد از بابت فروش مواد معدنی خود را برای جبران خسارتی که به این مناطق از نظر بهداشت، عمرانی و … وارد کردهاند، هزینه کنند، خاطرنشان کرد: در این قانون به صراحت اعلام شده است که این هزینه باید دقیقاً در مناطقی که مواد معدنی از آنجا استخراج میشود، انجام شود، نه اینکه این یک درصد را به مناطقی که در جوار معادن نیستند، هزینه کرد.
عابدینی با بیان اینکه بعد از پیگیری قانون یک درصد در سال ۹۸، حدود ۱۱ میلیارد تومان بابت همین قانون در سال ۹۹ به این موضوع اختصاص پیدا کرد، ادامه داد: از این میزان ۱۰ میلیارد تومان سهم معدن سرب و روی انگوران بود.
وی افزود: طبق گفته مدیرکل سابق صمت استان زنجان، از این مبلغ حدود ۷ میلیارد تومان به مدرسه شهید کاکایی ماهنشان اختصاص پیدا کرد و ۴ میلیارد نیز برای روکش آسفالت ۱۷۰۰ متر به منطقه پری تعلق گرفت، این در حالی است که این مقدار روکش آسفالت فقط نیاز به ۲ میلیارد تومان هزینه داشت.
رئیس شورای اسلامی استان زنجان با یادآوری اینکه در سال ۱۴۰۰ از بابت قانون یک درصد حدود ۴۳ میلیارد تومان به شهرستان ماهنشان اختصاص یافت، ادامه داد: حال این سئوال مطرح است که این میزان اعتبار در چه حوزهای هزینه شده است و اینکه در شورای معادن، اطلاعات مربوط به محل هزینهکرد از کدام منبع استخراج میشود.
عابدینی با تاکید بر اینکه انتظار ما از مسئولان استان این است که به صورت سرزده از معادن منطقه ماهنشان بازدید به عمل آورند، گفت: در حال حاضر در معدن طلای توزلو به صورت آشکارا از سیانور استفاده میشود و متولیان در خصوص این موضوع اظهار میکنند که با کلرزنی این مواد خنثی شده، این در حالی است که با این اقدام نمیتوان از نفوذ این مواد به آبهای زیرزمینی جلوگیری کرد.
این مسئول تصریح کرد: نابودی زیرساختهای این مناطق توسط کامیونهایی که با تناژ بالا اقدام به تردد از محورهای مواصلاتی میکنند، ظلم به مردم این منطقه است و هزینه یک درصدی جوابگوی حل مشکلات این منطقه نیست.
وی نبود شفافیت در موضوع معادن را یکی از این مشکلات برشمرد و اظهار کرد: نمیتوان به صراحت اعلام کرد که آیا استخراج مواد معدنی با شفافیت کامل انجام شده و یک درصد اختصاص یافته نیز همان عددی است که در عمل شاهد رخ دادن آن هستیم.