قاطعانه با مخلان نظم و امنیت برخورد می شود- اخبار خوزستان - اخبار استانها تسنیم
رئیس کل دادگستری خوزستان گفت: برخورد با افرادی که امنیت روانی و عمومی جامعه را برهم می زنند و نظم جامعه را مختل و یا به حقوق مردم تجاوز کنند برخورد جدی، قاطع و اثرگذار خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم از اهواز، علی دهقانی در نشست خبری امروز با اصحاب رسانه ضمن گرامیداشت هفته قوه قضائیه، اظهار داشت: هفته قوه قضائیه با شعار «برای مردم در راه عدالت» آغاز میشود و با نامگذاری که در این ایام توسط ستاد بزرگداشت هفته قوه قضائیه در مرکز صورت گرفته، برنامههایی متناسب در سراسر کشور اجرایی میشود که استانها هم به همین ترتیب برنامههای متنوعی را اجرا میکند.
وی با اشاره به عناوین این هفته گفت: روز اول هفته قوه قضائیه «سیره شهدا و عدالت قضایی»، روز دوم «عدلیه در مسیر حرکت جهادی و تحول تعالی»، روز سوم «قوه قضائیه هوشمند، گسترش عدل و ترویج صلح و سازش»، روز چهارم «مبارز با فساد و صیانت از حقوق عامه»، روز پنجم «حمایت از سرمایه گذاران، تولید دانش بنیان و مهار تورم»، روز ششم «همدلی قوا و خدمت به مردم» و روز هفتم «ولایتمداری و صیانت ارزشهای اسلامی» نامگذاری شده است.
رئیس کل دادگستری خوزستان با تاکید بر اینکه رسانهها حلقه ارتباط بین جامعه، مردم و سازمانها هستند، گفت: سازمانها، نهادها و مؤسسات دولتی، مؤسسات عمومی و غیردولتی در برابر جامعه مسئولیت دارند و مسئولیت اجتماعی آنها برای بهتر شدن جامعه است، بنابراین رسانهها پاسخگویی را در سازمانها نهادینه و زمینه مطالبه را فراهم میکنند.
دهقانی با بیان اینکه سازمانهایی که پاسخگو نیستند خود را در مقابل رسانه و مردم قرار می دهند، ادامه داد و گفت: رسانهها به عنوان چشم و گوش جامعه عمل میکنند.
وی با تاکید بر اینکه رسانهها در حوزه اهداف دستگاه قضایی در برنامه عملیاتی 1402 کمک کنند، بیان کرد: رسانهها میتوانند با کمک به دستگاه قضا و رسیدن به اهداف این قوه، در کاهش ورودی پروندهها از طریق پیشگیری کمک کنند.
رئیس کل دادگستری خوزستان در ادامه به نقش و اهمیت رسانه گفت: تأثیر رسانه در القای الگوهای رفتاری اجتماعی برای بالا بردن سطح آگاهیهای جامعه، ترویج ارزشهای اسلامی، ترویج فرهنگ احترام به قانون حقوق جامعه، حقوق مردم، ترویج کنترل اجتماعی و مشارکت مدنی در پیشگیری از جرم و افزایش امنیت جامعه و ترویج فرهنگ صلح و سازش و غیره با موضوع پیشگیری از وقوع جرم و با موضوع پیشگیری از ورود پرونده به دستگاه قضایی و کاهش اختلافات دارای تاثیرگذاری و اهمیت بالایی هستند.
وی با بیان اینکه با توجه به این که برنامه هفته قوه قضاییه بهصورت ویژه در جهت تبیین برنامه عملیاتی 1402 است، گفت: اهداف مشخصی در راستای بالا بردن اعتماد عمومی، رضایتمندی مردم و با تکیه بر حل مشکلات جامعه مشخص شده است.
دهقانی عنوان کرد: قوه قضائیه با تدوین یک برنامه عملیاتی برای دادگستریهای سراسر کشور و سازمانهای تابعه، متناسب با اقتضائات منابع انسانی و منابع مالی و شرایط خاص هر استان تدوین کرده، که در این برنامهریزی و براساس برنامههای پیشبینی شده، تلاش میکنیم در واحدهای مختلف سازمانهای تابعه، دادستانی، معاونت پیشگیری از وقوع جرم، معاونت توسعه حل اختلاف و سایر معاونتها و واحدها این اهداف را بهعنوان اهداف اصلی دستگاه قضایی در سال جاری مدنظر قرار دهیم و با برنامهریزی منسجم و منظم و نظاممند بتوانیم به آن هدف اصلی که افزایش رضایتمندی مردم است و آن مشکلاتی را که در جامعه با کمک دستگاه قضایی میتواند برطرف شود، برسیم.
وی در ادامه افزود: هدف اول، کنترل و کاهش وقوع جرایم و دعاوی و آسیبهای اجتماعی است، یعنی ما در این هدف دنبال آن هستیم که ورودی به دستگاه قضایی با اقدامات پیشگیرانه با تدابیر غیرکیفری و با استفاده از ظرفیت کلیه دستگاهها، کاهش پیدا کند.
رئیس کل دادگستری خوزستان ادامه داد: برای رسیدن به این هدف، راههای شناسایی جلب مشارکت مردمی، حمایت از سازمانهای مردمنهاد و نهادهای غیردولتی که میتوانند در امر پیشگیری از وقوع جرم فعال باشند دریافت و بررسی می شود تا با پیگیری گزارشهای واصله از دیدهبان پیشگیری و از طریق سامانه سجام، نهادهای مردمی و خیرین، در باب اجتماعی شدن محکومان زندانیان، علتشناسی، آسیبشناسی و ارائه راهکارهای پیشگیرانه و نظارت مستمر بر اجرای این برنامهها بتوانیم در حوزه پیشگیری موفق عمل کنیم تا در نهایت ورودی را کاهش دهیم.
وی با اشاره به اراضی ملی بیان کرد: در حوزه اراضی ملی و دولتی و تغییر کاربریها با اقدامات پیشگیرانه و با استفاده از ظرفیت نهادهایی که متولی هستند توانستیم از تصرفات غیرقانونی و تغییر کاربری جلوگیری کنیم و پیشگیری شد.
نه این که تغییر کاربری صورت بگیرد سپس با تشکیل پرونده و اقدام قضایی بخواهیم این تغییر کاربری را درواقع اعاده به وضع سابق کنیم.
دهقانی به ساماندهی روابط حقوقی اشخاص در حوزه معاملات املاک، خودرو و سایر معاملات شخصی اشاره کرد و گفت: با نظارت در حوزه بنگاهها و با استفاده از محتواهای آگاهی بخش قابل انتشار از طریق ظرفیتهای رسانهای و با طرحهای پیشگیری، به دنبال جلوگیری از جرایم و دعاوی خاص، پیشگیری از جرایم سایبری حوزه خشونت و آسیبهای اجتماعی در همه حوزهها هستیم و برای رسیدن به کاهش ورودی پروندهها تلاش میکنیم.
وی با اشاره به شناسایی کانونهای زمینهساز افزایش ورودی پرونده به دستگاه قضایی، عنوان کرد: برای کمتر شدن ورودی پروندهها، به دنبال حل و فصل خصومت و افزایش و پایداری صلح و سازش هستیم.
رئیس کل دادگستری خوزستان حمایت از مراکزی که ارائه خدمت میکنند را ضروری دانست و گفت: در مناطق محروم جهت ارتقای فرهنگ عمومی نسبتبه صلح و سازش و به ثمر رساندن تمامی پروندهها با اقدامات حقوق عامه، علیرغم داشتن پروندههای زیاد به دنبال بهبود وضعیت کمی و کیفی رسیدگیها و کاهش موجودی شعب از پروندههای نامتعارف و پروندههای معوق هستیم.
وی افزود: در همین راستا و به جهت کاهش زمان رسیدگی و اطاله دادرسی،کارهایی از جمله اصلاح فرایندها و همچنین استفاده از فناوری نوین و اقداماتی از این دست در حوزه زندانها و تلاش برای اقدامات اصلاحی و اجتماعی شدن زندانیان، استفاده از نهادهای ارفاقی، استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس با رویکرد خدمات عمومی رایگان، بهمنظور حل مشکلات مربوط به هر شهر یا هر حوزه قضایی انجام شده است.
دهقانی با اشاره به نحوه برخورد با جرایم خاص و خشن، گفت: برخورد با افرادی که امنیت روانی و عمومی جامعه را برهم میزنند و نظم جامعه را مختل و یا به حقوق مردم تجاوز میکنند و سرقتهای مسلحانه انجام می دهند و با ارتکاب جرایم خشن و درگیری با استفاده از سلاحهای گرم و به طور کلی هرچیزی که در حوزه به مخاطره انداختن امنیت جامعه باشد، برخورد جدی، قاطع و اثرگذار خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: همچنین برای مدیریت و کنترل جرایم خشن و برخورد قاطع و اثرگذار در این حوزه برنامه مشخصی از سال گذشته ارائه شد که نتایج بسیار خوبی داشت.
رئیس کل دادگستری خوزستان بیان کرد: از سال گذشته با شناسایی مشکلات استان در حوزههای مختلف چه در درون دادگستری و چه بیرون از آن، تلاش کردیم که با همکاری و همراهی همه همکاران در حوزههای مختلف و سازمانهای تابعه برای ارائه یک خدمت مطلوب به مردم تلاش کنیم و در اولین اقدام با وجود کمبودها و کاستیهایی که در حوزه منابع انسانی در کادر قضایی و کادر اداری داشتیم تلاش کردیم میانگین سرانه رسیدگی به پروندهها را به نسبت قضات شاغل در استان به میزان 10 درصد افزایش دهیم.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مطالبات عمومی مردم رفع اطاله دادرسی بود، تصریح کرد: اصطلاحاً پروندهای 6 ماه از رسیدگی آن می گذرد بنام پرونده معوق و مسن شناخته می شود که در 30 درصد این پروندهها در سال 1401 کاهش پیدا کرد.
دهقانی در تشریح مطلب فوق گفت: در کیفری یک 26 درصد، در شعب تجدیدنظر 7 درصد، در دادسراهای استان 40 درصد، در محاکم بدوی استان و دادگاهها 31 درصد، دوایر اجرای احکام 20 درصد و در شوراهای حل اختلاف هم 21 درصد کاهش پرونده های معوق داشتیم.
وی اذعان داشت: در کل استان و با توجه به این که ما علاوه بر پروندههای ورودی یک سری پروندههای موجودی هم داریم، پروندههای معوق نیز رسیدگی میشوند که مجموعاً حدود 20 درصد پروندههای مانده استان کاهش پیدا کرده است.
رئیس کل دادگستری خوزستان افزود: بالغ بر 39 هزار فقره از پروندههای مانده مربوط به گذشته در سال 1401 علاوه بر پروندههای ورودی، تعیین تکلیف شد.
وی بیان کرد: در حوزه اقدامات نظارتی و مدیریتی 70 فقره بازدید سرزده داشتیم که شخصاً و با همراهی معاونان و دادستان مرکز استان از 39 حوزه قضایی برای بهبود وضعیت و با هدف ارائه خدمت مطلوب به مردم در جهت ارتقا و افزایش استفاده از فناوری انجام شد.
دهقانی با بیان اینکه 4 درصد دادرسی الکترونیکی را افزایش دادیم بیان کرد: کمبودهای مربوط به تجهیزات فناوری در نقاط مختلف استان تا حد قابلتوجهی برطرف کردیم و ابلاغ الکترونیکی که یکی از پیش زمینههای تسریع در رسیدگی به پرونده ها است، همچنین 56 درصد در حوزه زندانها افزایش پیگیری دادیم یعنی دیگر نیازی به تردد از زندان به شعبه نداریم و این رسیدگیها به صورت الکترونیکی انجام می شود.
رئیس کل دادگستری خوزستان یادآور شد: هدف دیگر مجموعه دادگستری در سال جاری رسیدگی بدون کاغذ است، برهمین اساس تلاش داریم که بخش قابلتوجهی از پروندههایی را امکان استفاده از سامانهها و بدون استفاده از کاغذ رسیدگی کرد را، به طور کامل به صورت الکترونیکی انجام شود؛ یعنی استعلام بهصورت بر خط باشد.
وی افزود: در بحث پروندههای مهم و کثیر الشاکی و پروندههایی که در این راستا بوده و به جهت تسریع در رسیدگی، یک هزار و 198 پرونده مورد رسیدگی قرار گرفت که پرونده مهم آن بحث صندوقهای خانگی بود.
دهقانی ادامه داد: در چند شهرستان و بهویژه در یک شهرستان صندوقهای غیرمجاز وام خانگی از جمله پروندههای کثیر الشاکی بود که ما با استفاده از ظرفیتهای مختلف و با اقدامات غیرقضایی و بدون تشکیل پرونده قضایی و برخیها با تشکیل پرونده قضایی، توانستیم 6 هزار میلیارد ریال از اموالی را که این صندوقها از مردم گرفته بودند را به 49 هزار و 800 نفر از سپردهگذاران مسترد کنیم.
رئیس کل دادگستری خوزستان بیان کرد: 25 هزار نفر از مالباختگان اقدام به طرح دعوای کیفری و حقوقی کردند که 10 هزار و 325 نفر را مصالحه کردیم و 19 هزار و 120نفر نیز پس از وصول وجوه خود در مراحل اولیه دادرسی رضایت دادند.
وی گفت: همچنین اقدامات بسیار خوبی در رسیدگی به پروندههای موسوم به نزاع دستهجمعی در روستای پتک جلالی با تلاش همه مسئولین و با اقداماتی که در دستگاه قضایی صورت گرفت که در زمینه مصالحه و سازش، اقدامات قضایی لازم انجام شد و این سازش با تلاش همه بزرگان و مسئولین و نهادهای مختلف صورت گرفت.
دهقانی افزود: در حوزه اقتصاد مقاومتی در سال گذشته 160 جلسه برگزار شد که بر اساس عملیاتی کردن 260 مصوبه 7 واحد تولیدی احیا و از تعطیلی 15 واحد تولیدی جلوگیری شد و در ادامه سبب جلوگیری از اخراج حدود 5 هزار کارگر، با اقدامات به موقع دادستان محترم مرکز استان، اعضای ستاد اقتصاد مقاومتی و دستگاههای مرتبط جلوگیری به عمل آمد.
وی تشریح کرد: در حوزه تعیین تکلیف اموال معطل مانده در انبارهای سازمان اموال تملیکی، اموالی بهصورت رسوبی در انبارها مانده بود که در سال گذشته نسبت به سال 1400، بالغ بر 340 درصد افزایش تعیین تکلیف داشتیم
وی اذعان کرد: کمیته مبارزه با مفاسد اقتصادی که در دادگستری استان وجود دارد که بر گلوگاههای فساد و در رسیدگی به پرونده مفاسد اقتصادی نظارت می کند که بر اساس برخی از پروندههایی که تعیین تکلیف شد 5 هزار و 506 هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی با احکام صادره از دستگاه قضایی به بیتالمال اعاده شد.
رئیس کل دادگستری افزود: 196 هکتار از حریم رودخانهها آزادسازی شد و 24 هکتار اراضی تغییر کاربری شده به وضعیت سابق برگشت.
وی تاکید کرد: در صدور سند کشاورزی هم 391 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تثبیت مالکیت شده و سند مالکیت نیز برای آنها صادر شد که در صدور اسناد کشاورزی رتبه اول را کسب کردیم.
دهقانی در پایان توضیح داد: در تکریم مراجعین و ملاقاتهای عمومی، جلسات متعدد میز خدمت در مصلای نماز جمعه با حضور مسئولین دادگستری استان و ملاقاتهایی که ما در ایام هفته داریم و داشتیم با 5 هزار و 746 نفر مراجعهکننده ملاقات صورتگرفته است.
انتهای پیام/735/