خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 31 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

احیا نسبی دریاچه ارومیه به حیات‌وحش این پارک ملی زندگی دوباره بخشید+تصاویر

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 12 خرداد 1398 - 10:58
با افزایش سطح تراز دریاچه ارومیه جاندارانی که به سبب خشکی این دریاچه از محل زندگی خود کوچ کرده بودند به زیستگاه اصلی خود بازگشته و حیات‌وحش این پارک ملی جان دوباره گرفت.
درياچه،اروميه،آرتميا،فلامينگو،شرايط،افزايش،گوزن،زرد،زيستي،تر ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، 290 گونه پرنده در آذربایجان غربی شناخته‌شده که 30 درصد از این‌گونه مقیم و بقیه مهاجر بوده و 115 گونه در محدوده پارک ملی دریاچه ارومیه هستند که مهم‌ترین آن‌ها پلیکان سفید، فلامینگو و انواع مختلف پرندگان شکاری، اردک سرسفید و اردک سرحنایی است.
دریاچه ارومیه طی دهه‌های 70 و 80 به دلیل شرایط زیستی متنوع آن زیستگاه مهمی برای پرندگان مهاجر بود اما با کاهش آب دریاچه و روند خشکی آن باعث کاهش پرندگان مهاجر در سال‌های گذشته در پارک ملی شد اما امسال با بارش نزولات الهی دریاچه جان دوباره گرفت و همین امر باعث شده که پرندگان دوباره به زیستگاه خود برگردند.
45 هزار بال فلامینگو در دریاچه ارومیه
فلامینگوها روش منحصر به‌ فردی برای تغذیه دارند و در آب‌های کم‌عمق و شور زندگی می‌کنند و دریاچه ارومیه یکی از زیستگاه این پرنده‌ها در کشور به شمارمی‌رود و اما متأسفانه با خشک شدن دریاچه سال‌ها بود که این پرنده‌ها زیستگاه خود را ترک کرده بودند ولی با توجه به بارندگی‌های امسال و گرفتن جان دوباره دریاچه چند هزار فلامینگو بعد از سال‌ها به آغوش نگین فیروزه‌ای آذربایجان برگشتند و جلوه زیبایی به پارک ملی بخشیدند.
رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان غربی بابیان اینکه سطح تراز دریاچه ارومیه طی دو ماه اخیر افزایش امیدوار کننده‌ای داشته می‌گوید: طبق سرشماری سال گذشته تعداد 35 هزار فلامینگو در دریاچه ارومیه زندگی می‌کردند که با توجه به شرایط زیستی مساعد پیش‌بینی می‌شود با جوجه آوری تعداد این پرنده به 45 هزار بال برسد و پیش‌بینی می‌شود 10 هزار بال فلامینگو به جمعیت این پرندگان در دریاچه ارومیه اضافه شود.
امید یوسفی بابیان اینکه فلامینگو در اواخر اسفند به دنبال محلی برای آشیانه سازی و جوجه آوری است و قبل از افزایش تراز دریاچه ارومیه محل مساعد خود را انتخاب کرده تصریح می‌کند: افزایش تراز دریاچه از فروردین‌ماه سال 98 صورت گرفته و این‌گونه پرنده پیش از آن زمان اقدام به آشیانه سازی کرده بود لذا پس از سرشماری این پرنده در فصل پاییز می‌توان تأثیر واقعی تغییرات بهبود شرایط دریاچه را بر تعداد فلامینگوها به شکل قطعی اعلام کرد.
یوسفی با اشاره به افزایش تراز دریاچه ارومیه و بهبود شرایط زیستی و تنوع و پوشش گیاهی برای مهاجرت گونه‌های مختلف به جزایر دریاچه می‌افزاید: چنانچه شرایط زیستی و افزایش تراز دریاچه ارومیه روند خود را حفظ کند امکان مهاجرت فلامینگو و سایر گونه‌های به جزایر دریاچه ارومیه بسیار بالاست.
رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان غربی با اشاره به شرایط زیستی دریاچه ارومیه بیان می‌کند: تنوع زیستی دریاچه ارومیه طی15 تا 20 سال گذشته به مخاطره افتاده و با 2 ماه بهبود شرایط وضعیت تراز آبی نمی‌توان آن را احیاء تنوع زیستی و اکوسیستم آن دانست و لازم است تا شرایط تداوم یابد تا زمینه برای بازگشت حیات همانند سال‌های دور فراهم شود.
وی بابیان اینکه فلامینگو از آرتمیا تغذیه می‌کند،می‌گوید: فلامینگو پرنده‌ای اجتماعی است و معمولاً در اردیبهشت‌ماه، زمان آماده شدن برای جوجه ریزی است و 24 روز پس ازتخم‌گذاری جوجه به دنیا آمده و پس از 40 روز قدرت پرواز پیدا می‌کند و فلامینگوها معمولاً سواحل دریاچه و رودخانه‌ها و محل ورود آب شیرین به دریاچه ارومیه را به دلیل کاهش غلظت شوری آب، افزایش تعداد آرتمیا و کاهش پدیده کریستالیزاسیون برای زندگی انتخاب می‌کنند.
سخت پوست دریاچه ارومیه زنده شد
آرتمیا سخت‌پوست کوچکی است که در آب‌های کم شور و آب‌های خیلی شور زندگی می‌کند، حضور این آبزی با ارزش در پنج قاره جهان به اثبات رسیده است و از نظر رده‌بندی جزء زیرشاخه سخت‌پوستان و از رده آبشش پایان است و آرتمیا دریاچه ارومیه یکی از هفت گونه شناخته‌شده آرتمیا در جهان و دارای 52 درصدپروتئین و چهار درصد چربی است.
حیات آرتمیا که در سال‌های اخیر با بحرانی شدن وضعیت آبی دریاچه ارومیه در معرض خطر جدی قرارگرفته بود به طوری که اواخر خرداد سال 97 کارشناسان اعلام کردند دیگر آرتمیای زنده‌ای در دریاچه ارومیه وجود ندارد اما با لطف الهی و با توجه به بارش‌های اوایل امسال و افزایش سطح تراز دریاچه حجم عظیمی از آرتمیا دوباره در زیستگاه خود شناور شدند.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به بازگشت آرتمیا به دریاچه ارومیه می‌گوید: امسال به برکت بارش‌های مناسب، پهنه خشک دریاچه ارومیه جانی دوباره گرفت و حجم آب آن به بیش از چهار میلیارد مترمکعب رسید، وضعیتی که موجب شد آرتمیای در معرض خطر، جانی دوباره بگیرد و بر اساس آخرین ارزیابی‌ها در هر مترمربع آب دریاچه ارومیه 100 آرتمیای جوان و 200 آرتمیای بالغ مشاهده‌ شده است.
علی نکوئی‌فر اظهار می‌افزاید: آرتمیا امکان زنده‌مانی بیش از 20 سال را دارد و با به خطر افتادن حیات آرتمیا براثر خشکسالی، دومین بانک سیست و ژن آرتمیا در ارومیه راه‌اندازی و در این مرکز از 17 نقطه کشور و 49 نقطه دنیا سیست‌های مختلف جمع‌آوری و ذخیره شد.
وی بابیان اینکه کشور به تخم آرتمیا نیاز دارد که 100 درصد این نیاز از طریق واردات رفع می‌شود، می‌گوید: با احیا شدن آرتمیا در دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی برای واردات 50 تنی سیست آرتمیا در سال 98 و 260 تنی برنامه ششم توسعه، دیگر نیازی به واردات نخواهیم داشت و در کشور به خودکفایی می‌رسیم.
بره زایی گوزن زرد ایرانی جزایر دریاچه ارومیه
جزیره اشک دریاچه ارومیه به اعتقاد کارشناسان بین‌المللی و ملی یکی از زیستگاه‌های مناسب حیات گوزن زرد ایرانی در دنیاست اما متأسفانه این‌گونه نادر با توجه به بحران دریاچه ارومیه در حال انقراض است و امید می‌رود که امسال با بهتر شدن اوضاع دریاچه، زاد و ولد این‌گونه با ارزش نیز افزایش پیداکرده و از خطر انقراض نجات پیدا کند.
رئیس اداره حیات‌وحش حفاظت محیط‌زیست آذربایجان غربی بابیان اینکه آخرین سرشماری جمعیت گوزن زرد ایرانی در سال 94 انجام‌شده است می‌گوید: بر اساس آخرین سرشماری جمعیت گوزن زرد ایرانی در جزایر دریاچه ارومیه به 166 رأس می‌رسید.
امید یوسفی می‌افزاید: از سال 94 تاکنون تغییرات زیست‌محیطی زیادی در جزایر دریاچه ارومیه بودیم و این‌گونه با ارزش نیز با تهدیدات زیستی زیادی ازجمله خشکی دریاچه ارومیه، مشاهده حیوانات درنده و کمبود آب و غذا مواجه بود و آمار دقیقی از جمعیت از گونه در دست نیست.
یوسفی بابیان اینکه هم‌اکنون فصل بره زایی گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک دریاچه ارومیه آغازشده است بیان می‌کند: با توجه بارندگی‌های هفته‌های گذشته و ماه رمضان فرصت حضور در جزیره در جهت سرشماری فراهم نبود که بعد از ماه رمضان سرشماری این‌گونه با ارزش در معرض خطر آغاز می‌شود.
رئیس اداره حیات‌وحش حفاظت محیط‌زیست آذربایجان غربی با اشاره به اینکه برنامه ملی عمل گوزن زرد ایرانی امسال نیز با تأمین اعتبار موردنیاز اجرایی می‌شود می‌افزاید : این برنامه 5 ساله در جهت حفاظت از انقراض گوزن زرد ایرانی اجرایی می‌شود که در صورت نیاز برای 5 سال آینده نیز تمدید می‌شود.
وی با اشاره به اینکه پارک ملی دریاچه ارومیه بزرگ‌ترین زیستگاه گوزن زرد وحشی در سطح جهانی و بزرگ‌ترین خاستگاه خالص‌ترین نژاد قوچ و میش ارمنی است می‌گوید: به دلیل شرایط بحرانی دریاچه ارومیه و تهدیدات زیست‌محیطی زیستگاه این‌گونه با ارزش طی سال گذشته محوطه 30 هکتاری جنگل‌کاری در جزیره اشک ایجاد کردیم که پیش‌بینی می‌شود جمعیت از گونه افزایش داشته باشد.
گزارش از فائزه نماززاده
انتهای پیام/ن