وضعیت کیفیت گندم در خراسان جنوبی از نظر شرکت غله و نانوایان بیرجندی- اخبار خراسان جنوبی - اخبار استانها تسنیم
در حالی نانوایان خراسان جنوبی معتقدند که سبوس نان بالاتر از استاندارد است و افت کیفیت آرد از 5 ماه گذشته تغییر کرده که شرکت غله معتقد است گندم ورودی به استان کیفیت بالایی دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، امروزه استفاده از آرد سبوسدار در پخت نان به دلیل بالا بودن ارزش غذایی آن مورد تاکید کارشناسان قرار دارد و به عقیده آنان، نان سبوسدار حتی میتواند از بروز بسیاری از بیماریها نیز جلوگیری کند.
یکی از نانوایان بیرجندی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به بالا بودن بیش از حد استاندارد سبوس در آرد تحویلی به آنها گفت: از 6 ماه گذشته آردی به نانواییهای استان تحویل میشود که در مدت 28 سال سابقه کاری که در این حوزه دارم چنین آردی را بهخاطر ندارم.
وی افزود: چندین بار این مشکل را از طریق شرکت غله و اتحادیه نانوایان پیگیری کردم، اما به نتیجه نرسیده و به نظر هیچ نانوایی در هیچ شهری از کشور حاضر نیست با چنین آردی، نان بپزد.
این نانوای بیرجندی به ارتباطاتش با استانهای کرمان، مشهد، سیستان و غیره اشاره کرد و ادامه داد: به نظرم آردی که عنوان میشود 15.12 درصد سبوسگیری شده کمتر از 11.9 درصد سبوسگیری شده است.
به گفته علیپور که نان سنگک پخت میکند برای تبدیل این آرد به نان مجبور است 3 نوع آرد مختلف را مخلوط کند تا نان به عمل آید.
به سختی نان پخت میکنیم
یکی دیگر از نانوایان بیرجندی نیز با بیان اینکه مردم از ما نان خوب طلب میکنند، به خبرنگار تسنیم اظهار داشت: درصد سبوس در آرد تحویلی به نانوایی تا حدی است که اگر خمیر ترش شود نمیتوان با آن نان خوبی پخت کرد.
وی گفت: من 40 سال است که نان پخت میکنم، اما تاکنون چنین آردی که از 6 ماه گذشته به ما تحویل میدهند، ندیدهام البته در طول دو هفته اخیر کمی کیفیت بهتر شده، اما دوباره به همان حالت قبل برگشته است.
این نانوای پیشکسوت بیرجندی افزود: مغز گندم این آردها کم و پوسته آنها زیاد است که به همان نسبت کیفیت آرد هم کم شده و به سختی میتوانیم با آن نان تهیه کنیم.
میثم پیشدادیان، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، گفت: درصد سبوسگیری انواع نان مطابق استاندارد ملی ایران برای انواع نان مشخص میشود که بر این اساس در استان آرد مصرفی نان لواش و تافتون با حداکثر 15 درصد سبوسگیری و آرد مصرفی نان سنگک با حداکثر 12 درصد سبوسگیری و در زمینه نانهای فانتزی نیز آرد ستاره مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه خراسان جنوبی درصد سبوسگیری انواع آرد در سایر استانهای کشور را نیز بر همین اساس اعلام کرد و افزود: نان حاصل از آرد سفید بیشتر مقبول مصرفکنندگان است، چون آرد سفید حاصل از قسمت نشاستهای گندم است که دارای ویژگیهای حسی و ظاهری مطلوبتری است، اما در سالهای اخیر توجهات به سمت نان با آرد کامل معطوف شده، چرا که مطالعات زیادی نشان داده، مصرف این محصولات برای سلامتی مصرفکنندگان فواید زیادی به دنبال دارد.
فواید نان سبوسدار بر سلامتی
وی از کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و تنظیم وزن بدن، کمک به تنظیم میزان قند خون و جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم، جلوگیری از ایجاد یبوست از طریق جذب آب و افزایش حجم توده غذا و کمک به دفع آن، کاهش بینظمیهای هضم و جذب در دستگاه گوارش و تنظیم فعالیتهای گوارشی، کاهش کلسترول و دفع مواد سمی حاصل از تجزیه مواد غذایی با استفاده از مواد فیبری موجود در نانهای سبوسدار، افزایش تمرکز و شادابی در افراد بهدلیل غنی بودن نانهای سبوسدار از ویتامینهای گروه B است به عنوان فواید مصرف نان سبوسدار نام برد.
پیشدادیان ادامه داد: با توجه به اینکه نان از جمله کالاهای مصرفی روزانه اقشار جامعه است و تامین کننده بخش اعظم انرژی و پروتئین، املاح و ویتامینهای گروه ب مورد نیاز بدن است، اطمینان از ارزش غذایی و کیفی آن از اهمیت ویژهای برخوردار است که در این راستا اصلاح فرهنگ خرید و مصرف نان (خرید به اندازه نیاز مصرف روزانه خانوار و توجه به سردکردن نان و عدم بستهبندی نانهای داغ و قرار دادن نان در سفرههای پارچهای در هنگام خرید نان) امری اجتناب ناپذیر است.
غنیسازی آرد در کارخانجات انجام میگیرد
وی در مورد غنیسازی آرد عنوان کرد: غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک برای آرد مصرفی نان لواش، تافتون و سنگک در کارخانجات در حال انجام است که متولی این امر و نظارت بر این موضوع بر عهده معاونت غذا و دارو استان است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه خراسان جنوبی در ارتباط با کیفیت آرد استان نیز بیان کرد: شرکت غله صرفا تامینکننده گندم استان است و با توجه به عدم کفایت گندم تولیدی استان بخش قابل توجهی مصرفی سالیانه استان از محل گندم وارداتی و گندم مرغوب مازاد بر نیاز سایر استانها تامین میشود.
وی افزود: برابر نتایج پایشهای کیفی مستمر ماهیانه توسط این اداره کل که در راستای آگاهی از وضعیت کیفی گندم توزیعی خود انجام میگیرد شاخص تعیین کننده کیفیت آرد نانوایی (گلوتن و پروتئین) با توجه به استاندارد تعریف شده در حد بسیار مطلوب است که مؤید کیفیت بالای گندم مصرفی استان است.
پیشدادیان گفت: نظارتهای مربوطه جهت حفظ کیفیت و سلامت گندم به صورت مستمر انجام و با درصد اختلاط مناسب به آرد تبدیل میشود.
افت کیفیت آرد در 6 ماهه گذشته
رئیس اتحادیه نانوایان مرکز استان خراسان جنوبی و تعدادی از نانوایان بیرجندی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از افت شدید کیفیت آرد از 5 تا 6 ماه گذشته گلایهمند هستند و میگویند: سبوس آرد بیش از حد استاندارد است و آنها را در پخت نان دچار مشکل کرده است.
مختاری افزود: چند ماهی است که کیفیت آرد تغییر کرده و سیاهتر شده و آن چسبندگی لازم را ندارد و نانوا مجبور است از نمک بیشتری که ممکن است مورد جریمه تعزیرات هم قرار گیرد، استفاده کند تا بتواند نان بپزد.
وی از این مشکل به عنوان یک معضل بزرگ در نانوایی نام برد و به بالا بودن سبوس آرد بیش از حد استاندارد اشاره کرد و افزود: در هیچ کجای کشور آرد تحویلی به نانواییها مثل استان خراسان جنوبی نیست.
به دنبال آزمایش آرد در آزمایشگاه هستیم و نتیجه را اعلام خواهیم کرد.
رئیس اتحادیه نانوایان مرکز استان خراسان جنوبی گفت: اندازه ذرات آرد تحویلی به نانواییها بیشتر و بزرگتر از حد معمول و همیشگی است و رنگ آن بسیار تیرهتر است که نانوایان را در پخت نان دچار مشکل کرده است.
مختاری از کاهش سهمیه آرد 80 نانوایی مرکز استان و اختلال در ساعت کاری آنها و کمبود خمیر مایه خشک به عنوان دیگر مشکلات نانوایان نام برد.
مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، وظیفه این مجموعه را نظارت بر آرد تولیدی کارخانجات اعلام کرد.
راضیه کفایی به همین مقدار بسنده کرد و بدون ارائه آمار و اعداد و ارقام عنوان کرد: در اکثر موارد استانداردها در این کارخانجات رعایت شده و در موارد نیاز توصیههای لازم به صاحبان این واحدها انجام گرفته است.
تشدید نظارتها بر سبوسگیری آرد کارخانجات استان
با وجود این اظهارنظرها مدیرکل استاندارد خراسان جنوبی معتقد است از حدود 5 ماه گذشته نظارتها را بر کارخانجات تولید آرد استان پس از گرفتن این پست تشدید کرده و آرد سبوسدار بر اساس استاندارد تولید و تحویل نانواییها شده است.
دستورانی از تعلیق دو واحد تولید آرد نان سنگک در کارخانجات تولید آرد استان به دلیل عدم استاندارد بودن سطح سبوسگیری آرد خبر داد و افزود: رنج خاکستر آرد سنگک مشخص است که اگر از این حد تجاوز و یا افت کند، برخورد میکنیم.
وی با بیان اینکه آرد یک استاندارد اجباری دارد و در حال حاضر این استاندارد با دقت و شدت بیشتری در استان رصد میشود، اذعان داشت: سابقه و تجربه برایمان ملاک نیست، بلکه آزمون محور هستیم و آمادهایم نمونه برداری لازم را بنا به درخواست نانوایان از سطح آرد نانواییهایی شهر داشته باشیم و نتیجه را اعلام کنیم.
مدیرکل استاندارد خراسان جنوبی بیان کرد: تاکنون شکایتی از سوی نانواییهایی مرکز استان در این زمینه به اداره کل استاندارد ارسال نشده است.
انتهای پیام/254/