معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به تسنیم: کم کاری برخی نهادهای خارج از دستگاه قضا در اجرای کامل "سند تحول قضایی"/ پروانه وکالت "شیرین عبادی" باید لغو شود- اخبار حقوقی و قضایی - اخبار اجتماعی تسنیم
حجت الاسلام مصدق گفت: مواردی که سند تحول قضایی می گوید که تحول و تغییر در قوانین صورت بگیرد، ما کار خود را انجام دادیم اما در این خصوص اقدامات از ناحیه مراجع دیگر انجام نشده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام و المسلین محمد مصدق؛ معاون اول قوه قضاییه امروز 28 خرداد در نشست خبری خود با خبرنگاران اظهار کرد: سالی که گذشت سال بسیار مهم و تأثیرگذاری برای قوه قضاییه بود و نوع چالشهایی که در یک سال گذشته با آن مواجه بودیم به ویژه در حوزه اجتماعی و امنیتی بیسابقه بود.
وی ادامه داد: خدا را سپاس میگوییم از این جهت که با تأسی از تدابیر حکیمامه رهبر معظم انقلاب و مدیریت بسیار خوب ریاست قوه قضاییه از این چالشها عبور و بحران را به فرصت تبدیل کردیم که با همکاری مردم شریف محقق شد و دشمن از این خصوص نیز ناامید شد.
قوه قضاییه امروز با سالهای قبل تفاوت دارد
مصدق با بیان اینکه تلاش مسئولان قوه قضاییه بر برنامهمحوری بوده است، تصریح کرد: قوه قضاییه امروز با چند سال پیش متفاوت است و همیشه اعلام کردیم قوه قضاییه با برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت حرکت میکند.
ما در اول سال گذشته برنامههای عملیاتی دستگاه قضا را به تفکیک به رؤسای دادگستریهای کل در سراسر کشور ابلاغ کردیم که عملیاتی شدهاند و در سال 1402 نیز قرار شد و با توجه به تجربیات قبلی، برنامههای امسال هدفمندتر تدوین شود.
مصدق تاکید کرد: قوه قضاییه طبق قانون اساسی 5 مأموریت اصلی دارد که با پشتوانه علمی و برنامهریزی کامل به همه آنها پرداخته میشود اما اعتقاد نداریم که به برنامهای بیشتر و به برنامهای کمتر بپردازیم و احیاناً از برنامهای غافل شویم.
تنظیم برنامه قوه قضاییه بر اساس اسناد بالادستی
وی افزود: برنامه قوه قضاییه بر اساس اسناد بالادستی تنظیم میشود؛ از جمله بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، سیاستهای کلی قضایی ابلاغی مقام معظم رهبری، سیاستهای ملی برنامه هفتم، سند تحول قضایی، مفاد حکم انتصاب رییس قوه قضاییه و همچنین محورهای اعلامی سال گذشته در هفتم تیر توسط مقام معظم رهبری که در برنامهریزی ما دخالت داشتهاند و با توجه به آنها برنامه قوه قضاییه را تنظیم کردهایم.
معاون قوه قضاییه ادامه داد: وظیفه ما در قوه قضاییه و در ستاد آن است که با توجه به اسناد بالادستی، برنامهها و سیاستهای ابلاغی را به برنامه عملیاتی تبدیل و ارجاع کنیم.
یکی از اسناد مهم بالادستی سند تحول قضایی است.
اجرای سند تحول قضایی مورد تاکید رهبری است
وی افزود: اجرای این سند در تمام سطوح مطالبه مقام معظم رهبری است؛ ایشان فرمودند که این سند را مطالعه کردهاند و در همه سطوح باید اجرایی شود.
هم و غم ما در قوه قضاییه هم این است که سند به طور کامل اجرا شود و راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت پیشبینی شده آن تا پایان امسال که پایان سند تحول است، عملیاتی شود.
مصدق تاکید کرد: امسال باید به دنبال ارتقای سند تحول باشیم نه اینکه آن را کنار بگذاریم؛ در سند اشاره شده که مدت آن سال 1402 تمام میشود، بنابراین از همین الان شروع به ارتقای سند کردهایم و معاونت راهبردی مشغول به کار است و با گرفتن گزارش از معاونتهای مختلف سعی میکند اشکالات را رفع کند و تا پایان امسال، سند ارتقا یافته سند تحول آماده میشود و ریاست قوه آن را ملاحظه و ابلاغ میکند.
پس سال دیگر سند تحول ارتقا یافته به مدت پنج سال ابلاغ خواهد شد.
علت اجرا نشدن کامل سند تحول قضایی چیست؟
معاون اول قوه قضاییه در ادامه در پاسخ به سؤال تسنیم درباره سند تحول قضایی مبنی بر اینکه با توجه به پایان مهلت زمانی اجرای کامل سند تحول قضایی، لطفاً بفرمایید چند درصد از این سند اجرا شده، در کدام بخش از اجرای سند میزان رضایت بیشتر است، کدام بخش از سند نتوانسته اهداف پیشبینی شده را محقق سازد، گفت: در این سند مواردی که با شفافسازی همراه بود و مواردی که برای تسهیل امور و مشکلات مردم بوده، به خوبی اجرا شده و رضایتمندی را به همراه داشته است.
وی افزود: کسب رضایتمندی مردم بسیار مهم است و به این دلیل سامانههایی ایجاد و ارتقا داده شده تا نسبت به این مهم اقدام شود.
مثلاً نظرسنجی از اصحاب دعوا در دادسراها و دادگاهها مد نظر بوده که باید برای آن سامانهای راهاندازی میشد که انجام شد.
این سامانه پیامکی ارسال میکند به مراجعهکنندهها در دادگاه که از قاضی و مدیر دفتر و منشی چقدر راضی هستید، این کار باعث تحول بوده است.
برخی اظهرا نارضایتی کردهاند که برخورد شده است اما بسیاری هم از نوع برخورد راضی بودهاند و میزان رضایتمندی مراجعهکنندگان از عوامل قضایی را نشان میدهد.
مصدق در ادامه گفت: در مواردی که سند تحول میگوید که تحول و تغییر در قوانین صورت بگیرد، ما کار خود را انجام دادهایم اما در این خصوص اقدامات از ناحیه مراجع دیگر انجام نشده است.
تشکیل قرارگاه عملیاتی برای اجرای فرامین مقام معظم رهبری
معاون اول قوه قضاییه در ادامه با اشاره به دیدار سال گذشته اعضای قوه قضاییه با مقام معظم رهبری، گفت: سخنان رهبر معظم انقلاب در سال گذشته بینظیر بود و مانند کارشناسی مسلط در امور قضایی نکات را بیان فرمودند.
ایشان 8 محور را برای قوه قضاییه اعلام کردند که احساس کردم تکلیف ما مشخص شد و باید پاسخ سؤالات را باید آماده کنیم.
وی افزود: همان روز 18 راهکار برای عملیاتی کردن فرامین حضرت آقا پیشنهاد کردیم از جمله تشکیل قرارگاه عملیاتی برای اجرای فرامین مقام معظم رهبری با حضور مسئولان قضایی که ریاست قوه قضاییه با آن موافقت کرد.
قرارگاه همان روز تشکیل شده و تا الان 23 جلسه با حضور مسئولان عالی از جمله دادستان کل و رییس دیوان با مسئولیت معاون اول تشکیل شده و هدف آن این بوده که با نگاهی به اسناد بالادستی، برنامههای قوه را عملیاتی کند.
تدوین برنامهها در قوه قضاییه هدفمحور است
وی گفت: از سال گذشته اتفاق مهمی در قوه قضاییه افتاد که تنظیم و تدوین برنامهها به جای مأموریتمحور بودن، هدفمحور باشند.
هدف هم رضایتمندی مردم و احقاق حق و اجرای عدالت است و پایان سال هر مقدار به این هدف نزدیک شدیم به همان میزان موفق شدهایم.
مصدق افزود: شاخص رضایتمندی مردم را با توجه به نظرسنجیهای انجام شده میسنجیم و شاخصها به این وسیله استخراج شده است.
این نظرسنجی توسط مراکز معتبر و خارج از قوه قضاییه انجام شده است.
روز گذشته مجدداً نظرسنجی انجام شده که نشان میدهد رشد خوبی نسبت به اول سال داشتهایم.
عفو گسترده سال قبل در اوج اقتدار بود
وی با اشاره به عفو گسترده سال قبل گفت: عفو صادره از سوی مقام معظم رهبری یک اتفاق بسیار مهم بود که به پیشنهاد رییس قوه قضاییه و همراه با رویکرد متانتمحور و توأم با عقلانیت و قاطعیت محقق شد.
اتخاذ این رویکرد سهوجهی باعث شد که از عمقبخشی به برخی شیطنتهایی که در کشور صورت میگرفت جلوگیری شود.
مصدق ادامه داد: این عفو زمانی اتفاق افتاد که اغتشاشات تمام شده بود و نظام در کمال اقتدار عفو داد نه از روی ناتوانی.
نظام اسلامی با توجه به رأفت اسلامی این مهم را انجام داد و حدود 90 هزار نفر از این عفو استفاده کردند البته این به معنای آزادی 90 هزار نفر از زندان نیست؛ زیرا همه در زندان نبودند و تعدادی از عفوشدگان تحت تعقیب بودند که با موافقت مقام معظم رهبری عفو شدند.
در فرمان عفو گسترده سال قبل افراد شرور و کسانی که مخل امنیت عمومی بودند، شامل عفو نشدند.
معرکهگردان اغتشاشات از سوی دشمن اجیر شده بودند
وی ادامه داد: کسانی که معرکهگردان اغتشاشات بودند، عمدتاً در صحنه حوادث دستگیر نشدند زیرا در قالب گروههای هفت یا هشت نفره تجمعاتی تشکیل میدادند و بلافاصله با جمع شدن مردم میرفتند محلی دیگر و تجمع دیگری را تشکیل میدادند.
پس از شناسایی و دستگیری اینها از سوی سربازان گمنام امام زمان مشخص شد که وابسته به بیگانگان بودند.
بسیاری از افرادی که در خیابانها و خانهها اقدام به شعار دادن با برنامه میکردند هم اجیر دشمن بودند که در قبال دریافت پول شعار میدادند.
مصدق سپس با بیان اینکه قوه قضاییه در بحث فناوریهای نوین بسیار جلو است، گفت: از جمله در سال 1401 نزدیک به 3 میلیون استعلام توسط سامانه انجام شده که مربوط به مردم است و 500 درصد نسبت به سابق رشد کرده است.
عنوان روزهای هفته قوه قضاییه در سال 1402
مصدق سپس نامگذاری روزهای هفته قوه قضاییه در سال 1402 را اینگونه برشمرد: سیره شهدا و عدالت قضایی؛ عدلیه در مسیر حرکت جهادی و عمل و تعالی؛ قوه قضاییه هوشمند و گسترش عدالت و ترویج صلح و سازش؛ مقابله با فساد و صیانت از حقوق عامه؛ حمایت از سرمایهگذاران و تولید دانشبنیان و مهار تورم؛ قوه قضاییه و خدمت به مردم و همچنین، ولایتمداری و صیانت از ارزشهای اسلامی.
سرنوشت استجازه چه شد؟
مصدق همچنین درباره سرنوشت استجازه و لایحه مربوط به آن گفت: در این باره پیگیری صورت گرفته اما کاری انجام نشده است و به این دلیل شرمنده مقام معظم رهبری هستم.
ایشان زمانی به خاطر ضرورت اجازه دادند که بر اساس اجازه ایشان برخی از مواد آیین دادرسی کیفری برای مبارزه با فساد اقتصادی گسترده نادیده گرفته شود ولی تاکید کردند که سریعاً تبدیل به قانون شود، یک سال گذشت و تمدید شد و دوباره یک سال گذشت و تمدید شد و ...
اما قوه قضاییه وظیفه خود را انجام داده است.
لایحهای در این باره به مجلس تقدیم کردهایم که در نوبت رسیدگی قرار دارد و امیدواریم تا چند ماه آینده تبدیل به قانون شود.
ادبیات فرمانده انتظامی مازندارن را نمیپسندیم اما ...
مصدق در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهارات اخیر فرمانده انتظامی مازندران گفت: ادبیات خوبی نبود اما ویدیویی که منتشر شده تقطیع شده است.
این صحبت درباره حجاب نبوده بلکه در خصوص سارقان مسلح و افراد شروری بود که امنیت جامعه را بر هم میزنند.
لزوم تصویب لایحه جرمزدایی
وی درباره لایحه جرمزدایی هم اظهار کرد: کثرت پرونده یکی از مشکلات مردم و قوه قضائیه است که یکی از دلایل این مشکل این است که بسیاری از جرائم باید تخلف قلمداد شود و توسط اصناف به آن رسیدگی شود.
این را هم مورد توجه قرار دهید که مجازات تخلفات از مجازات جرائم بازدارندهتر است.
به هر حال درباره جرمزدایی لایحهای تهیه و تقدیم به مجلس شورای اسلامی شده است.
معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: در این لایحه عناوین جرم برخی از موارد را گرفتهایم.
به عنوان مثال نداشتن گواهینامه جرم است که در نهایت منجر به پرداخت جریمه میشود.
در صورتی که پیش از تشکیل پرونده و طی شدن روند دادرسی، نیروی راهنمایی رانندگی میتواند آن شخص را جریمه کند.
مصدق گفت: در سند تحول قضائی برای برنامههای قوه قضائیه زمان مشخص شده است.
تمامی برنامههای سند تحول قضائی محقق نشده است.
سعی ما بر این بود که بر اساس برنامههای این سند اجرا شود، ممکن است کم کاریهایی هم صورت گرفته باشد یا امکان اجرای آن برنامه وجود نداشته باشد که این موارد اصلاح خواهد شد.
طبق قانون پروانه وکالت شیرین عبادی باید لغو شود که تاکنون نشده است
وی در ادامه اظهار کرد: قوه قضائیه، نظارت بر کانون و مرکز وکلا را بهعهده دارد اما بنای قوه قضائیه دخالت در امور آنان نبوده است.
جلساتی که با رؤسای کانونها داشتیم که نظارتی که بر اساس قانون پیشبینی شده، خود انجام دهند، کار ما سبکتر است.
به گفته معاون اول قوه قضائیه، کانونهای وکلا و همچنین مرکز وکلا یک نهاد مدنی هستند که نظارت بر آنها باید توسط خود آنها انجام شود و قوه قضائیه نیز باید نظارت داشته باشد.
میخواهم مثالی بزنم؛ خانمی که (شیرین عبادی) در خارج از کشور عنوان میکند من وکیل هستم و علیه کشور فعالیت میکند، نباید پروانه این خانم بر اساس ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه لغو شود؟
او به گفته خودش هم معتقد به قانون اساسی نیست و هم اصل جمهوری اسلامی را قبول ندارد و طبق قانون پروانه او باید لغو شودف اما اینطور نشده و با استفاده از عنوان وکیل علیه نظام اقدام میکند.
افزایش 4 درصدی ورودی پرونده به دستگاه قضا
مصدق در رابطه با ورودی پروندهها به قوه قضائیه تصریح کرد: هر سال مواجه با رشد پروندهها مواجه هستیم.
سال گذشته پروندههای ورودی به قوه قضائیه نسبت به سال گذشته 4 درصد افزایش داشته است.
اگر قضات پرونده به خانه نبرند و تا 12 شب به کار خود ادامه ندهند، این اطاله دادرسی افزایش پیدا میکند.
وی اذعان کرد: به طور متوسط تعیین وقت حدود 95 روز بود، امروز از این مقدار کاهش پیدا کرده است.
با اقداماتی که در حال پیگیری هستیم از جمله لایحه جرمزدایی، امیدواریم پروندههای ورودی قوه قضائیه کاهش پیدا کند.
پیشبینی شده با تصویب این لایحه یکپنجم پروندههای ورودی قوه قضائیه کاهش پیدا خواهد کرد.
نقدپذیری از برنامههای ریاست قوه قضائیه
معاون اول قوه قضائیه در خصوص رویکرد گفتمانی قوه قضائیه در سال گذشته خاطرنشان کرد: قوه قضائیه به ویژه طی دو سال اخیر برنامهمحور عمل میکند و در کنار آن مواردی از جمله مطالبهگری از دورن مجموعه قضائی را در دستور کار خود قرار داده است.
همدلی و همکاری با سایر قوا با رعایت حفظ استقلال قوا در دستور کار قوه قضائیه قرار داد.
بازدیدهای رئیس قوه قضائیه از انبارهای ستاد اجرایی فرمان امام و گمرکات شاهد تحول هستیم که با همکاری دولت محقق شد.
مصدق گفت: نقدپذیری و حذف تشریفات زائد یکی دیگر از برنامههای ریاست قوه قضائیه است.
قانونمداری و حاشیهگرایی یکی دیگر از برنامههای جدی ماست.
هم سعی میکنیم حاشیه درست نکنیم و با افرادی که حاشیهساز هستند نیز برخورد خواهیم کرد.
ایجاد اشتغال مولد برای یک چهارم زندانیان
وی در پاسخ به سؤالی درباره بازپروری زندانیان بیان کرد: اشتغال زندانیان یکی از امور مهم است که در این رابطه اقدامات خیلی خوبی صورت گرفته است.
در سال 1401 ، برای یک چهارم زندانیان کشور اشتغال مولد ایجاد شده است، به عنوان مثال یکی از زندانیان در اصفهان به من گفت که اگر من آزاد شوم، همین شغلی که در زندان یاد گرفتهام را ادامه میدهم.
مصدق گفت: افرادی که در زندان کار یاد میگیرند، حقوق دریافت میکنند که با این حقوق به خانواده خود خارج از زندان کمک میکنند.
انتهای پیام/