خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بدترین دوران از لحاظ وضعیت مسکن پایتخت دوره روحانی بود- اخبار تهران - اخبار اجتماعی تسنیم

تسنیم | اجتماعی و حوادث | شنبه، 20 خرداد 1402 - 11:16
شهردار تهران گفت: در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، بدترین وضعیت مسکن را در پایتخت شاهد بودیم.
تهران،مسكن،درصد،شهر،كميسيون،دوره،طرح،شهردار،ماده،قيمت،ادامه، ...

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علیرضا زاکانی شهردار تهران در نشست خبری با اصحاب رسانه با موضوع کمیسیون ماده 5 اظهار کرد: موضوع مسکن هم یک جنبه رفاه و نیاز پایه هر خانواده و مردم را دارد و هم یک نگاه اقتصادی دارد.
پس از هر دو جهت برای ما قابل توجه است.
در راستای عبور از مشکلات اقتصادی و ایجاد اشتغال و رونق عرصه‌های مختلف مرتبط با ساخت مسکن، اقداماتی از سوی شهرداری آغاز شد.
وی افزود: در واقع ما امروز شرایطی را پشت سر می‌گذاریم که بر اساس عدد و ارقام در سال 99 اجاره‌نشینی از 12 درصد در سال 65 به 38 درصد رسیده است و طبق آمار 38 درصد از جمعیت ما در تهران اجاره‌نشین هستند که البته در تهران این آمار در سال 99 حدود 40 درصد است.
شهردار تهران گفت: اتفاقی که رقم خورد اینکه قیمت مسکن و قیمت اجاره‌نشینی هم افزایش یافته است و ما شرایطی را داریم که علی‌القاعده خرید مسکن یک آرزو شده است و به نوعی دل‌نگرانی‌های مردم در این زمینه افزایش یافته است و بدترین وضعیت ما مربوط به هشت سال اخیر است و دوره دوم دولت روحانی و اگر ما بخواهیم ادوار گذشته را با هم مرور کنیم در دوره سازندگی با توجه به اینکه تورم سالانه 22 درصد بوده است قیمت مسکن در آن زمان 3.9 برابر شده است.
البته در دوره سازندگی در سال 68 تا 69 فاقد آمار است.
زاکانی گفت: در دوره اصلاحات تورم 19 درصد بود و طی هشت سال قیمت مسکن 3.7 درصد رشد داشت و دو میلیون و صد واحد مسکونی عرضه شده است.
وی ادامه داد: در دولت احمدی‌نژاد در سال 84 تا 91، 2 میلیون و 300 واحد مسکن عرضه شد و قیمت مسکن از 84 تا 91، 4.7 درصد رشد داشته و تورم 25 درصد بوده است.
شهردار تهران گفت: در دوره تدبیر و امید تورم سالانه 33 درصد و قیمت مسکن 8.7 برابر شده است و بدترین وضعیت در دولت تدبیر و امید داشته‌ایم و 690 درصد رشد قیمتی داشته‌ایم.
در دولت اخیر هم 70 درصد رشد قیمت داریم که علت آن ادامه مسیر گذشته است و استمرار همان دوره است که وجود دارد.
زاکانی تصریح کرد: ما در مدیریت شهری بر اساس یک پایه اساسی تصمیم‌گیری کردیم که آیا تهران را مثل گذشتگان به ویژه 4 سال قبل از دوره جدید و در دوره پنجم مدیریت شهری گران اداره کنیم و یا اینکه تهران را به سمت ارزان‌ شدن ببریم؟
وی ادامه داد: سیاست گران کردن به تعبیری بود که در دهه هفتاد هم بیان می‌شد و متصدیان امر در آن دهه می‌گفتند که باید تهران گران شود تا همه به تهران نیایند حتی مهاجرت معکوس از تهران صورت بگیرد و هیچ توجهی به وضعیت مردم نداشتند.
لذا ما دست به انتخاب زدیم و برای ما ایجاد رفاه برای مردم موضوعیت دارد و مردم در نگاه عناصر انقلابی جایگاه رفیعی دارند و به عنوان سالار جامعه هستند.
شهردار تهران با بیان اینکه ارزان شدن را باید شهر تهران به خودش ببیند بخشی از آن ناظر به بخش مسکن است، تصریح کرد: آن چیزی که سبد خانوار را اختصاص می‌دهد موضوع مسکن است که طبق سال 99، 43 درصد تهرانی‌ها اجاره‌نشین هستند و در سنوات اخیر اجاره‌ها به صورت سرسام‌آور بالا رفته است و مهاجرت از تهران به سایر استان‌ها رقم خورده است.
وی ادامه داد: طبق آماری که در سال 1400 در شهرستان کرج گرفته شده بود بیشترین مهاجرت از شهر تهران به شهرستان کرج بوده و کسانی که سیاست گران کردن تهران را در نظر داشتند موفق بودند و ما شکست این سیاست‌ها را در پیش گرفتیم و تصمیم گرفته شد در قرارگاه جهادی مسکن سالانه 180 هزار واحد مسکونی ساخته شود.
تهران 940 هزار قطعه است و اگر عمر مفید ساختمان را 50 سال در نظر بگیریم عملا باید سالانه دو درصد از این قطعات نوسازی شوند تا تهران دچار فرسودگی نشود و ما باید سالانه 20 هزار پروانه بدهیم تا مسیر نوسازی شهر را دنبال کنیم.
ما در سال 90 - 91 سقوط صدور پروانه را داشتیم و حداقل آن را در سال 1400 داشتیم و یکی از توفیقات ما در سال 1401 شکست معکوس این سیاست و رونق بازار مسکن بود.
زاکانی ادامه داد:‌ پس مسیری که انتخاب شده بود برای گران‌سازی شهر از طریق اقتضائات و تنگنای شهروندان عملا منجر به فرسودگی شهر شد.
وی گفت: برای یک عده‌ای سیاست راندن فقرا در شهر موضوعیت داشت و طبقه ممتاز را در شهر داشته باشند اما ما شهر تهران را برای همه می‌خواهیم و عده‌ای با سیاستشان تهران را به سمت فرسودگی بردند و ما معتقدیم تهران به شدت نیاز به نوسازی دارد و اساسا زمینه خطرآفرینی برای شهر را به حداقل برسانیم.
سیاست‌هایی که ایجاد شده است از دهه 90 بوده ما در این دهه شاهد کاهش صدور پروانه‌ها را داشتیم که تا سال 1400 پروانه‌ها کاهش یافت و هم به سمت گرانی و هم به سمت فرسودگی شهر رفت و در سال 1401 ما موفق شدیم شرایط جدیدی را برای شهر تهران رقم بزنیم.
شهردار تهران گفت: ساکنان تهران یک میلیون مسکن کم دارند.
البته بخشی از مسکن‌ها به عنوان سوداگری در اختیار برخی از افراد قرار دارد اما این واحدها دور از دسترس مردم هستند و 16 درصد از مردم کشورمان در تهران هستند.
به التبع اعمال سیاست برای افزایش رفاه مردم و ایجاد توسعه و رشد اقتصادی شرایط را به سمتی می‌برد که ما یک ترکیب جدی در خصوص موضوع ساخت و ساز در تهران داشته باشیم.
زاکانی با اشاره به تاسیس قرارگاه جهادی مسکن گفت: در واقع یکی از موضوعات کمیسیون ماده 5 بود این کمیسیون بسیار مهم است و بنده بارها گفته‌ام که باید قدر این کمیسیون را بدانیم و بر اساس آن می‌توانیم شرایط خوبی را فراهم کنیم.
طبق سلسله مواد سیاستگذاری در کلان کشور شورای عالی شهرسازی مسئول تایید و تصویب طرح‌های جامع شهری است.
کمیسیون ماده 5 در همه کشور متولی آن استاندار است و دبیرخانه آن راه و شهرسازی آن استان است.
در تهران استثنائا دبیرخانه در شهرداری تهران و شهردار تهران به عنوان مسئول این کمیسیون شناخته شده است.
وی ادامه داد: یک اتفاق بزرگی رخ داد که این اتفاق کاملا سیاسی بود و آن اینکه وقتی در ابتدای دهه نود طرح تفصیلی تهران بر مبنای طرح جامع تفصیلی تصویب شد این طرح نیاز نداشت در شورای عالی شهرسازی مصوب شود اما در این شورا مصوب کردند و از زمانی که دولت روحانی بر سر کار آمد هدف‌گذاری برای گران کردن تهران معطوف به این کمیسیون شد و طرح تفصیلی تهران بر خلاف قاعده از یک استحکام بالایی برخوردار است؛ اما وقتی دوره روحانی شروع شد مسیر جوری اتفاق افتاد که با همان گران‌سازی تهران و ایجاد شرایط مهاجرت از تهران، شرایطی فراهم شد با قیودی که به این طرح می‌گذارند محدودیت‌هایی را ایجاد کنند و طرح امروز مصوب کمیسیون ماده 5 بود، چرا که دخالت‌های نابجای شورای عالی شهرسازی در این طرح، باعث شد که مردم دچار مشکلاتی شوند و رکود ساخت و ساز از زمان اعمال این سیاست‌ها بود.
شهردار تهران با بیان اینکه از همان سال مصوباتی را شورای عالی شهرسازی داشت که در این نامه‌نگاری‌ها حکایت از آن می‌کرد که به نوعی الزامات شهر را منتقل و محدود کنند و شهر را به سمتی ببرند تا فرسودگی تهران ایجاد شود، گفت: در دوره قالیباف به هیچ وجه به این موضوع ورود نشد در دوره نجفی هم همچنین بعد از آن در دوره افشانی هم به همین شکل تا با روی کار آمدن آقای حناچی در شهرداری تهران مجبور شد که بخشی از آن را اجرا کند.
وی ادامه داد: از سال 98 به بعد ترافیک کمیسیون ماده 5 افزایش پیدا کرد و نمی‌شود با سرنوشت کشور یک نگاه ساده‌لوحانه داشت و جان مردم را به عنوان ابزار در نظر بگیریم و با آن دنبال کنیم.
زاکانی گفت: ما از کمیسیون ماده 5 یک اهرم تحول درست کردیم و دنبال کردیم که این کمیسیون نسبت به مسیری که انتخاب کرده است با جدیت کار خود را دنبال کند و اسباب تحول تهران شود و هر نقطه‌ای از کشور اگر قرار شد طرح تفصیلی تغییر پیدا کند مرجع طرح تفصیلی کمیسیون ماده 5 باشد.
در حال تکمیل ...