خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 13 خرداد 1402
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان دیپی (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تزریق واکسن گارداسیل، آری یا خیر؟ / موج تبلیغات اینستاگرامی و بازی با سلامت مردم

مشرق | اجتماعی و حوادث | جمعه، 05 خرداد 1402 - 14:40
اگر با دیدن تبلیغاتی برای تشویق به تزریق واکسن «گارداسیل» در فضای مجازی روبه‌رو شدیم، ابتدا باید بدانیم که این واکسن چیست؛ چه کاربردی دارد؛ مفید است یا خیر؟
واكسن،تزريق،ويروس،سرطان،گارداسيل،واكسيناسيون،دهانه،رحم،جنسي، ...

خلاصه خبر

ویروس HPV عامل ایجاد سرطان دهانه رحم و سرطان مقعد است.
گفته می‌شود این واکسن از آلوده‌شدن فرد به ویروس پاپیلومای انسانی و در نتیجه ابتلا به سرطان دهانه رحم جلوگیری می‌کند.
گارداسیل از همه انواع سرطان‌های دهانه رحم پیشگیری نمی‌کند و به عنوان درمان این نوع سرطان‌ها کاربرد ندارد.
گارداسیل از همه انواع سرطان‌های دهانه رحم پیشگیری نمی‌کند و به عنوان درمان این نوع سرطان‌ها کاربرد نداردطبق اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا در سال ۲۰۱۰، گارداسیل در پیشگیری از سرطان دهانه رحم و مقعد در افراد ۹ تا ۲۶ سال می‌تواند استفاده شود.
عوارض شدید نیز عبارتند از ناباروری، کم‌خونی همولیتیک خودایمنی، واسکولیت، التهاب حاد منتشره مغزی، آتاکسی حاد مغزی، ام‌اس به ویژه در کودکان، التهاب عصب بینایی، التهاب روده، هپاتیت خود ایمنی، ...
همانگونه که گفته شد، به طور قطع همیشه مصرف دارو یا تزریق واکسن نمی‌تواند عامل مناسبی برای پیشگیری از یک بیماری شود، بلکه بیان نکات آموزشی درباره این‌گونه ویروس‌ها می‌تواند تا حد زیادی مفید باشد.
سرطان دهانه رحم
یکی از دلایلی که تزریق این واکسن توسط برخی افراد توصیه می‌شود، خطرناک بودن سرطان دهانه رحم است؛ اما آیا هر فردی که به ویروس HPV مبتلا می‌شود، در نهایت سرطان دهانه رحم به سراغش می‌آید؟
دکتر پیری در این زمینه پاسخ داد: «زمانی که کسی دچار ویروس HPV می‌شود، لزوما بیمار نیست؛ اما ممکن است این ویروس در بدن افراد بماند و همچنین انواع خاصی از آنها پس از دهه‌ها، باعث ایجاد سرطان دهانه رحم ‌شود».
این گفته دکتر پیری نشان می‌دهد روند ایجاد سرطان دهانه رحم، یک مرحله طولانی را باید طی کند، با این شرایط که اگر ویروس خاصی باشد و درمان هم نشود.
همیشه گفته شده که پیشگیری بهتر از درمان است؛ پس وقتی که واکسنی می‌تواند از بروز یک سرطان جلوگیری کند، بدون توجه به موثر بودن یا عوارض آن، چرا نباید در برنامه سلامت کشور قرار گیرد؟
وی ادامه داد: «درصورتی که تا همین اواخر هزینه‌ای که در کشور برای سرطان‌های شایع مانند سرطان سینه، معده و...
انجام می‌شود، حدود ۵ هزار میلیارد تومان بوده؛ حالا فرض کنید بخواهیم ۶ برابر هزینه‌ای که برای کل سرطان‌های شایع انجام می‌دهیم را به سرطان دهانه رحم که جایگاه چهاردهم را در بین سرطان‌های شایع زنان در کشور دارد و جزو ۱۰ اولویت کشور هم نیست، اختصاص دهیم.
میانگین آمار در کشورهای اروپایی، ۱۲ زن با بروز سرطان دهانه رحم در هر ۱۰۰ هزار زن است اما در ایران بسیار کمتر بوده و به ۲ نفر می‌رسددر بررسی‌هایی که در مطالعات موجود انجام دادیم و بسیاری از کارشناسان دیگر نیز در ایران انجام داده‌اند، متوجه شدیم این موضوع حتی برای بازه‌های سنی خاص از نوجوانان نیز هزینه اثربخش نیست.
سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۲۰، مطالعه‌ای با موضوع میزان بروز سرطان دهانه رحم انجام داد که در آن، کشورهای ایران و عراق کمترین آمار را در جهان داشتند.
میانگین آمار در کشورهای اروپایی، ۱۲ زن با بروز سرطان دهانه رحم در هر ۱۰۰ هزار زن است.
همانگونه که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، طبق تحقیق‌های انجام شده در قاره آسیا، نرخ موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم منتسب به HPV در ایران ۲.۳ زن در هر ۱۰۰ هزار زن است.
همین آمار در سطح جهان متفاوت است یعنی میزان شیوع سرطان سینه در جهان در رتبه چهارم قرار دارد.
۱_ ویروس HPV حدود ۲۰۰ سویه دارد؛ از این تعداد نزدیک به ۱۵ تا ۲۰ سویه ممکن است به صورت بیماری و احیانا سرطان ختم شوند و در واقع ۷۰ درصد سرطان‌های دهانه رحم فقط به دو سویه از این ۲۰۰ سویه مربوط است؛ این یعنی این تصور که همه سویه‌های ویروس باعث بروز بیماری‌ می‌شوند، اشتباه است.
۲_ این ویروس در ۹۰ درصد مواقع به صورت طبیعی از بدن دفع می‌شود؛ در ۱۰ درصد مواقع باقی‌مانده نیز بیشتر از پنج درصدش به زگیل منجر می‌شود که ارتباطی با سرطان ندارد و کمتر از پنج درصد در صورت ماندگاری در بدن می‌تواند به سرطان منجر شود؛ که با این حال آن هم با شرایط خاص خود است یعنی این ویروس باید به صورت بلندمدت و بیشتر از ۱۰ سال در بدن بماند.
۳_ این واکسن برای بیماران ما به طور متوسط فقط ۱۲ تا ۱۴ روز زندگی با سلامت کامل را ایجاد می‌کند اما در دیگر واکسن‌ها یا داروها این مقدار خیلی بیشتر است.
باتوجه به آمارها می‌توان گفت در مجموع سالانه ۱۱۰۰ مورد سرطان دهانه رحم در کشور رخ می‌دهد، در صورتی که آمار سرطان سینه در کشور بسیار بالاست و سالیانه بیش از ۱۷ هزار نفر دچار می‌شوند.