نظر "اقبال لاهوری" در خصوص تحقق جامعه آرمانی چه بود؟
نویسنده کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» با اشاره به چاپ این کتاب گفت: این کتابی مفهومی است و به نظریهپردازی اقبال لاهوری در خصوص تحقق امت اسلامی در عصر کنونی اشاره دارد، افکار وی در فلسفه «خودی» مبنی بر لزوم بیدار شدن مسلمانان و نیاز جهان به آنها است.

نویسنده کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» با اشاره به چاپ این کتاب گفت: این کتابی مفهومی است و به نظریهپردازی اقبال لاهوری در خصوص تحقق امت اسلامی در عصر کنونی اشاره دارد، افکار وی در فلسفه «خودی» مبنی بر لزوم بیدار شدن مسلمانان و نیاز جهان به آنها است.
محمدنقی تسکیندوست، نویسنده کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مطالعات در علوم انسانی و اسلامی را همواره دنبال میکنم و در این کتاب نیز افکار و آرای علامه «محمد اقبال لاهوری» که چهرهای شناختهشده در عالم مبارزات و سیاست و اسلام است، مورد توجه قرار گرفت.
وی تصریح کرد: لاهوری در زمان گاندی در کنار اشعار خود، صاحب افکار بلند، نظرات و مطالب خوبی بود و این کتاب برگرفتهشده از دیوان شعر وی در ۳۰ فصل نوشتهشده است؛ در حقیقت اقبال نوشتههای دیگری نیز دارد اما خلاصه مطالب و نهایت افکار خود را در شعرهایش جمع کرده که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته شده است.
این نویسنده تصریح کرد: نام اقبال در قبل و اوایل انقلاب اسلامی بسیار پرآوازه بود و افکار وی در جامعهای تحت عنوان «جامعه بیضاء» یعنی جامعه روسفید مطرح میشد که در آن همه امور بر مبنایی صحیح بر حول جهانبینی اسلامی قرار دارد.
تسکیندوست گفت: افکار وی چنان بود که محمدعلی جناح تحت تأثیر او قیام کرد، این افکار بسیار به ایران نزدیک است چرا که وی افکار و ایدههای ایرانی را بسیار دوست داشته و تحت تأثیر مثنوی بود.
وی با اشاره به نظرات مثبت شهید مرتضی مطهری و دکتر علی شریعتی در خصوص اقبال لاهوری ادامه داد: وی شخصیتی بسیار فعال، انقلابی و مصلح بود و به دگرگونی در جامعه نه تنها آسیا بلکه در جهان نظر داشت و در فلسفه «خودی» افکار وی مبنی بر لزوم بیدار شدن مسلمانان و نیاز جهان به آنها مطرح شده است و جای تأسف است که از این شخصیت برجسته کمتر سخن گفته میشود.
این نویسنده با بیان اینکه اقبال لاهوری در خصوص انسان، جامعه، آینده و چهرهها بسیار سخن گفته و در جامعه مطرح شده خود تمام ابعاد را بررسی و مطرح میکند، یادآور شد: در زمان کنونی که آمریکا و دنیای غرب با رویکردی جدید وارد میدان شدهاند و با تغییر سیاست خود به دنبال اهداف پشت پردهشان هستند میتوان با بهره از افکار افرادی چون اقبال لاهوری که درست مقابل این تفکر جهان طلبی آمریکا و غرب قرار دارد مقابلهبهمثل کرد.
«اقبال» بر عظمت مسلمانان تأکید دارد
این فعال فرهنگی با اشاره به نگارش کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» گفت: این کتابی مفهومی است و به نظریهپردازی اقبال لاهوری در خصوص تحقق امت اسلامی در عصر کنونی اشاره دارد، قبل از انقلاب اسلامی دیوان اشعار اقبال لاهوری را مطالعه کرده بودم و پس از انقلاب فرصتی شد تا چکیده آن را در کتاب مذکور مورد توجه قرار دهم.
تسکین دوست اضافه کرد: اقبال غربشناس بزرگی است که در انگلیس درسخوانده و پایاننامه دکتری خود را در آلمان نوشته است و در کنار آن مطالعات عمیقی در خصوص ایران دارد، در حقیقت تفکرات وی نمونهای از افکار ایرانی و اسلامی است و پیش از پیروزی انقلاب میگفت «منتظر هستم در ایران تحول بزرگی رخ دهد».
وی یادآور شد: اقبال بر تحول مسلمانان در راستای اتحاد بیشتر و سربلندی تأکید دارد تا مرزهای ملی را برداشته و بهعنوان انسانهایی متعهد در جامعه جهانی نقشآفرینی کنند، در واقع وی بر عظمت مسلمانان تأکید و برای آن تعاریف بسیار دارد.
این نویسنده قزوینی با انتقاد از پذیرش فرهنگ غرب توسط مسلمانان بیان کرد: اقبال بر غیر قابل اعتماد بودن و نداشتن تعهد آمریکاییها تأکید دارد و میگوید آنها زیر قرارداد خود میزنند پس فریب غرب و آمریکا را نخورید چرا که مسلمانان سابقه بسیاری در تاریخ تمدن دارند و غربیها دوران رنسانس خود را از ما الهام گرفته است.
نویسنده کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» در پایان خاطرنشان کرد: اگر مسلمانان به خود بیایند میتوانند غرب را پسزده و خود جلودار پیشرفت و تعالی در عرصههای مختلف باشند.
به گزارش ایسنا، کتاب «جامعه آرمانی و سبک زندگی مسلمانی» نوشته محمدنقی تسکیندوست توسط انتشارات جهاد دانشگاهی استان قزوین چاپ و وارد بازار کتاب شده است.
انتهای پیام