صدور پسته خوشاب به 5 کشور دنیا؛ گردش مالی 750 میلیاردی پسته
پسته جزو محصولات استراتژیک شهرستان خوشاب است که گردش مالی سالانه آن رقمی در حدود 750 میلیارد تومان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، شهرستان خوشاب با وسعتی بالغ بر 1886 کیلومتر مربع در شمال غربی استان خراسان رضوی واقع شده است.
این شهرستان از جنوب به شهرستان سبزوار، از شمال به شهرستان اسفراین، از غرب به شهرستان جوین و از شرق به شهرستانهای نیشابور و فیروزه محدود میشود.
خوشاب دارای دو بخش (مرکزی، مشکان)، 5 دهستان (سلطانآباد، رباط جز، طبس، مشکان و درهیام) و 74 پارچه روستا و آبادی دارای سکنه است.
شرایط ویژه این منطقه خوشاب را از لحاظ کشاورزی به منطقهای برجسته بدل کرده؛ باغات گسترده پسته و نیز کشت گسترده گیاهان دارویی از مهمترین محصولات کشاورزی خوشاب محسوب میشود.
به همین بهانه با «ابراهیم رودسرابی» مدیر جهاد کشاورزی خوشاب پیرامون وضعیت کشاورزی در این شهر گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
تسنیم: یکی از مهمترین حوزههای کشاورزی در خوشاب اقبال از کشت گیاهان دارویی است؛ توضیحی پیرامون این موضوع عنوان کنید.
رودسرابی: در شهرستان خوشاب حدود سه هزار هکتار زیر کشت گیاهان دارویی است که با دو هزار هکتار سطح زیر کشت زیره سبز آبی و دیم رتبه اول در کاشت زیره دیم را در استان دارا هستیم؛ در سالهای اخیر سیاست جهاد کشاورزی رفتن به این سمت بوده و در حال حاضر تا 40 هکتار پرورش گل محمدی داریم که هر ساله در حال گسترش است.
همچنین سایر گیاهان دارویی مانند گل گاو زبان، چای ترش، کدو پوست کاغذی، آویشن و غیره به صورت بذری و نشاء در شهرستان کاشت شد و امسال نخستین مزارع ما در گل گاوزبان و گلمحمدی در حال برداشت محصول هستند؛ چای ترش هم در خردادماه برداشت میشود.
تسنیم: مصارف این محصولات و یا مراکز فروش محصولات گیاهی با توجه به محدودیت مصرف چه مکانهایی هستند؟
رودسرابی: برخی شرکتها این گیاهان دارویی را به صورت بذری و نشاء در اختیار کشاورز قرار داده و در قراردادی محصول را از او خریداری میکنند.
در واقع این مدل تضمینی، برنامه توسعه گیاهان دارویی شهرستان است.
در این حوزه حدود سه هکتار در فاز آزمایشی است که نیاز به زمان برای سازگاری با محیط و نوع کاشت دارد برای همین در سال اول با احتیاط حرکت کردیم.
تسنیم: چگونه توانستید کشاورزان را ترغیب به سمت کاشت محصول جدید به ویژه گیاهان دارویی کنید؟
رودسرابی: در رابطه با ترویج محصولات جدید از طریق رسانههای مختلف اطلاعرسانی کرده و مهمتر از همه در کلاسهای ترویجی با بهکارگیری متخصصان این حوزه؛ کشاورزان را از نزدیک با محصولات و روش کاشت و برداشت آشنا کردیم تا کشاورز با علم کامل و خیال راحت به کشت محصول جدید بپردازد و در حال حاضر حمایت تسهیلاتی و یارانهای در حوزه کشت گیاهان دارویی را میدهیم که این عوامل منجر به استقبال خوب کشاورزان شهرستان شده است.
تسنیم: شهرستان خوشاب در حوزه کاشت پسته هم در استان پیشتاز است.
رودسرابی: خوشاب رتبه دوم کاشت پسته در استان را دارا است؛ در حال حاضر دارای 11 هزار هکتار پسته هستیم که 7 هزار هکتار آن بارده است که از این میزان حدود 21000 تن پسته تر در طول سال به دست میآید که حدود 750 میلیارد تومان گردش مالی آن است؛ این پستهها در 11 واحد فراوری شهرستان مراحل فراوری و ورود به بازار را طی میکنند؛ پیرو مشکلات کمبود آب در منطقه و تنوع محصولات در این شهرستان کیفیت پایین زمین و کاهش منابع آبی به سمت تک محصولی به سمت کاشت پسته میرویم.
تسنیم: با توجه به حجم تولید پسته چه زیرساختهایی برای بهرهبرداری حداکثری از این محصول نیاز است؟
رودسرابی: در حوزه پسته، نگاه ما به پسته به عنوان محصولی صادراتی است تا بتواند ارزش افزوده برای منطقه به ارمغان بیاورد؛ پسته خوشاب به پنج کشور صادر میشود اما واحدهای ما در حوزه مالی امکان رقابت با بسیاری از صادرکنندگان منطقه را ندارد لذا نیازمند حمایت بیشتر هستیم.
بحث سورتینگ، مارکتینگ و بستهبندی که به افزایش ارزش افزوده این محصول میانجامد از برنامههای آتی است؛ همچنین ما در این حوزه جوان هستیم و نیازمند به راهاندازی تشکل و اتحادیهای مانند خانه پسته، اتحادیه پسته کاران یا غیره تا بتواند نگاه حمایتی برای پستهکاران بیاورد که به دنبال آن هستیم تا ایجاد شود.
تسنیم: پیرامون مکانیزه کردن کشاورزی در شهرستان چه اقداماتی شده است؟
رودسرابی: یکی از اعتقادات مجموعه جهاد کشاورزی خوشاب این است که راه عبور از کشاورزی سنتی را آموزش کشاورزان میدانیم.
فعالیتهای زیادی در این حوزه انجام شده؛ ورود تجهیزات جدید به باغات ما بسیار خوب بوده؛ از دستگاههای مبارزه با آفات ادوات هرس و غیره در تجهیز هوشمند مدیریت باغ جزو معدود شهرستانهایی هستیم که دستگاههای ضدتگرگ و ضد سرما نصب کردهایم.
در همین راستا تمام سعی ما این است که امکان خرید دستگاههای جدید با بهرههای پائین را برای کشاورز فراهم میکنیم؛ تا امروز حدود 20 میلیارد تسهیلات پرداخت شده که نشاندهنده افزایش محسوس سطح مکانیزه شهرستان است؛ در بهرهوری آب نیز پیشتاز در عرصه مدیریت آب هستیم.
تسنیم: از دیگر مشکلات و چالشهای کشاورزی در شهرستان خوشاب چه مسائلی را میتوان عنوان کرد؟
رودسرابی: مشکل اصلی ما خامفروشی است، در این حوزه واسطه و دلال آنچنان نیست چون مراکز هدف مراکز مشخصی مانند کارخانههای عرقگیری؛ داروهای گیاهی و چای کیسهای هستند.
بحث دیگر ما امکان صادرات و ایجاد کارخانجات فراوری خاص این محصولات است.
صنعت عطرسازی و اسانسگیری از برخی از این گیاهان از پتانسیلهایی قابل اجرا در این حوزه هستند که ما آماده اعطای تسهیلات در ازای راهاندازی این مراکز و کارگاههای فرآوری هستیم.
انتهای پیام/ح