از مراسم شب چله گی عروس تا کف زنی برای تهیه شیرینی- اخبار خراسان رضوی - اخبار استانها تسنیم
شب یلدای گنابادی ها در اصطلاح محلی «چله نشینی» خوانده می شود. مردم گناباد ضمن صله رحم و دیدار با آشنایان و فامیل با آیین خاصی شب یلدا را سپری می کنند که از مهم ترین آن «کف زنی» است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، بلندترین شب سال یا همان شب یلدا در سرتاسر ایران رسم روسومهای متفاوتی برگزار میشود اما در جنوب خراسان رضوی در شب یلدا یا همان شب چله مراسمی برای تازه عروسها برگزار و این شب را خانوادهها در کنار هم میگذرانند.
رنجبر یکی از مادربزرگهای گنابادی است که هرسال شب یلدا میزبان بزرگ و کوچک فامیل میشود وی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در خصوص مراسم شب چله عروس اظهارداشت: مراسم شب چلهگی عروس در شهرستان گناباد برای تازه عروسهایی که اولین شب یلدای مشترک را میگذرانند برگزار میشود.
وی افزود: معمولا در این شب خانواده داماد با خرید پالتو و کفش به همراه میوه و آجیل اقوام را جمع میکنند و به خانه عروس میروند و در آنجا خانوادهها به بیان خاطرات و داستان2های قدیمی (اوسونه) میپردازند.
این مادربزرگ گنابادی عنوان کرد: معمولا در شب یلدا از تنقلات بومی که مخصوص شبهای زمستان است مانند زردآلو و انجیر خشک شده و پخت لبو برای پذیرایی استفاده میشود.
وی ادامه داد: در این مراسم بزرگترها در مورد پستی و بلندیهای زندگی مشترک صحبت میکنند و زوج جوان را برای شروع زندگی مشترک راهنمایی میکنند.
طلایی یکی دیگر از شهروندان گنابادی در خصوص برنامه شب یلدا در گناباد اظهارداشت: در این شب همه در خانه بزرگترها دور کرسی مینشینند و بلندترین شب سال را به شادی میگذرانند.
وی عنوان داشت: در این شب خانوادهها از غذاهای محلی مانند گندم پلوبرای پذیرایی استفاده کرده و تا پاسی از شب داستانهای قدیمی را برای نسل جوان خانه تعریف میکنند که بیشتر این داستان ها پندآموز است.
کف زنی رسم گنابادیها در شب یلدا
کف از گیاهی به نام " بیخ" درست میشود به صورتی که در ابتدا پوست ریشه این گیاه را گرفته و آن را در آب میجوشانند و پس از مدتی آب حاصل از جوشیدن ریشه را که سرد شد در ظروفی به نام "تقار" که از سفال ساخته میشود میریزند.
در شب یلدا که خانوادهها دور هم جمع میشود و تعداد آنها زیاد است با دستههای چوبی به نام " دسته گز" شروع میکنند به هم زدن تا زمانی که آب بیخ تبدیل به کف سفید رنگی میشود.
برخی از خانوادهها برای طعم دار کردن کفها از زعفران و شکر نیز استفاده میکنند؛ از کف آماده شده با مخلوط کردن شیره انگور یا شکر و پس از تزیین با مغز گردو و پسته در ظروفی سفالی میریزند و به عنوان یک شیرینی از میهمانان پذیرایی میکنند.
یک پژوهشگر و مورخ تاریخ گناباد در این باره گفت: گنابادیها از عصر آخرین روز پاییز اقدام به تهیه کف میکنند و بیش از یک ساعت آن را هم میزنند تا کف غلیظی به دست آید.
ابوالحسن دلشاد نوغابی افزود: برای شیرین کردن کف در قدیم از شیره انگور استفاده میشد که اینک در کنار آن از شکر هم استفاده میشود.
وی افزود:هنگام کفزنی تمام اعضای خانواده به شادی و سرور و شوخی با یکدیگر میپردازند و شبی ماندگار را برای خود رقم میزنند.
انتهای پیام/282/ن