گونههای زیستی در کردستان در معرض خطر نابودی هستند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: در سال تعداد زیادی از گونههای زیستی در معرض خطر نابودی هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، خالد جعفری پیشاز ظهر امروز در نخستین «همایش ترویج مفاهیم تنوعزیستی» که بهمناسبت روز جهانی تنوع زیستی و در راستای ترویج مفاهیم تنوعزیستی در ارتباط با سلامت و امنیت غذایی در این شهر برگزار شد، اظهار داشت: مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی به سازمان جهاد کشاورزی واگذار شده است.
وی افزود: برگزاری اولین همایش ترویج مفاهیم تنوع زیستی در راستای تحقق این مهم صورت پذیرفت تا بتوان در قالب آن کاربردی ترین متدهای صیانت از تنوع زیستی را ترویج داد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با بیان اینکه تعریف تنوع زیستی در واقع بهمعنای تنوع ژنی توجه دارد، گفت: تنوع گونههای مختلف در سطح استان به دلیل تغییر ماهیت زندگی کنونی، افزایش جمعیت و نیاز به غذا تحت شعاع قرار گرفته است.
وی با ذکر اینکه بشر برای امنیت غذایی و تأمین آن از سر ناچاری به قسمتی از تنوع ژنی طبیعت دستدرازی کرده، تصریح کرد: این اقدام منجر به نابودی و به خطر افتادن گونههای ژنی شده است.
جعفری با ذکر اینکه امروزه بسیاری از کشورهای توسعه یافته به دوران بازگشت ورود کردهاند، ادامه داد: خوشبختانه مجامع علمی هم به این موضوع ورود کرده و این مهم در سایه افزایش سطح آگاهی مردم شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه اگر برای تأمین نیاز غذایی فکری وجود نداشت، نمیتوانستیم تنوع ژنهای موجود را حفظ کرد، اظهار کرد: امروزه باید تلاش مشترک و مضاعفی جهت پاسداری از امنیت غذایی و حفظ نسلهای آینده با احیاء تنوع ژنی بکار بست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با اعلام اینکه در سال تعداد زیادی از گونههای زیستی در معرض خطر نابودی هستند، افزود: امروزه بهدلیل استفاده از انرژیهای مختلف، تغییر اقلیم و نوع زندگی مردم، تنوع ژنی تحت شعاع قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی اقداماتی را با همکاری مجلس و با پشتوانه قانونی در خصوص حفظ تنوع ژنی آغاز کرده است، افزود: درقوانین بالادستی، حفاظت از منابع ژنی بهعنوان یک برند قانونی تصویب شده که نشان از شکلگیری باور عمومی برای صیانت از این گنجینههای ارزشمند است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در ادامه با بیان اینکه هر چند برخی از گونهها در طبیعت از میان رفته، اما میتوان احیاء نژادی را با ترکیب نژادهای موجود انجام داد، خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر ترکیبهای ژنتیکی وظیفه تأمین غذا را عهدهدار شده است.
وی با گریز به وجود تنوع رقمهای مختلف محصولات کشاورزی و نشاندهنده جایگزین نژادهای مختلف و احیای نژادی گفت: در سنتز نژادی، جدای از نژادهای موجود، نژاد جدید بهوجود آمده و نیاز جامعه برای تأمین غذا صورت میگیرد.
جعفری با ذکر اینکه صیانت از نژاد اسب کُرد نیز در استان در پیش گرفته شده است، تصریح کرد: ماهیت استفاده از اسب کردی تغییر کرده و از آن بهدلیل اهمیت نژادیش بهعنوان محصولی لوکس و شایان توجه نگریسته میشود.
وی با اعلام اینکه در بحث مراتع نیز تنوع بسیار بالا در استان کردستان منجر به حرکت به سمت تولید بذر و نگهداری از تنوع ژنی شده است، گفت: اگر بخواهیم امنیت پایدار غذایی را محور قرار دهیم باید تنوع ژنی را حفظ کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با اذعان به اینکه هفت گونه ماهی بومی در آبهای استان پرورش داده میشود، بیان کرد: تلاش شده تا در کنار این گونهها، تنوع ژنی در سایر ماهیهای موجود از جمله قزلآلا جهت تأمین نیازهای غذایی مردم ایجاد شود.
جعفری در پایان با اشاره به اینکه سیاستهای هماهنگ بر تحقق این تلاشها معطوف شده است، یادآور شد: صیانت از گونههای بومی منجر به شکلگیری چرخه درآمدی میشود، چراکه با معرفی این تنوعهای ارزشمند ژنی و تنوع زیستی میتوان در خلق ارزش افزوده بر مبنای داشتههای بومی اقدام کرد.
انتهای پیام/ن