راهنمای خرید مهمترین وسیله محیط کار؛ صندلی اداری
به اعتقاد کارشناسان ارگونومی و طب کار، صندلی اداری مهمترین وسیله در محیط کار هر فرد محسوب میشود. دلیل این ادعا، ارتباط تنگاتنگ این نوع از مبلمان اداری با بدن کاربران است. ارتباطی که بدون شک، در تعیین کیفیت کار افراد نیز بسیار تأثیرگذار است. برای درک بهتر حساسیت خرید صندلی اداری مناسب، کافی است ساعات کار افراد را در روزهای کاری ماه ضرب کنیم تا متوجه شویم هر نفر در یک ماه چند ساعت روی صندلی اداری خود مینشیند.

به اعتقاد کارشناسان ارگونومی و طب کار، صندلی اداری مهمترین وسیله در محیط کار هر فرد محسوب میشود.
دلیل این ادعا، ارتباط تنگاتنگ این نوع از مبلمان اداری با بدن کاربران است.
ارتباطی که بدون شک، در تعیین کیفیت کار افراد نیز بسیار تأثیرگذار است.
برای درک بهتر حساسیت خرید صندلی اداری مناسب، کافی است ساعات کار افراد را در روزهای کاری ماه ضرب کنیم تا متوجه شویم هر نفر در یک ماه چند ساعت روی صندلی اداری خود مینشیند.
به گزارش ایسنا، بنابر اعلام فروشگاه اینترنتی خوگر، انواع صندلی اداری را میتوان در چند گروه دستهبندی کرد؛ صندلی اداری مدیریتی، صندلی اداری کارشناسی و کارمندی، صندلی اداری اپراتوری، صندلی اداری کنفرانسی و صندلی اداری انتظار.
به صورت تقریبی گروههای صندلی اداری ذکر شده به ترتیب از زیاد به کم است؛ یعنی مثلاً صندلی مدیریتی قیمتی بیشتر از صندلی کارشناسی دارد اما همه چیز را قیمت تعیین نمیکند و باید دانست، در مورد یک صندلی اداری ضربالمثل معروف هیچ ارزانی بیعلت نیست، چندان هم صدق نمیکند؛ چرا که باید در زمان خرید صندلی اداری، گزینهای را انتخاب کنید که با بدن شما به عنوان کاربر بیشترین همخوانی را داشته باشد.
اگر در بازارهای سنتی به دنبال صندلی اداری بگردید، فروشندگان معمولاً شاخصهایی را برای شما پررنگ میکنند که شاید واقعاً اولویت بالایی نداشته باشند.
مثلاً یک صندلی پشت بلند مدیریتی که حجم زیادی را هم اشغال کرده، بسیار راحت و مطلوب توصیف میکنند؛ اما واقعاً این طور نیست.
در واقع هیچ تضمینی وجود ندارد که یک صندلی اداری بزرگ و احتمالاً گران قیمت، راحتی بیشتری را نسبت به انواع صندلی اداری جمع و جورتر داشته باشد.
کافی است بدانید که استفاده از فوم گرم همان حجمی را اشغال میکند که فوم سرد اشغال خواهد کرد اما کیفیت و دوام این دو نوع فوم زمین تا آسمان با یکدیگر متفاوت است.
در این مطلب ما سعی داریم تا مهمترین شاخصهای خرید صندلی اداری را به ترتیب اولویت بیان کنیم.
آنچه از جانب خریدار صندلی اداری حتماً باید رعایت شود؛ شناخت نیاز خود و یا مجموعهای است که برای آن دست به خرید صندلی زده است.
در صورت وجود چنین شناختی، خریدار میتواند با کمی مطالعه و بررسی، بهترین گزینه را از میان گزینههای متعدد و مشابه انتخاب کند.
شاخص اول: ارگونومی
ارگونومی علمی است که به بررسی رابطه انسان با اشیای پیرامون خود میپردازد.
در ابتدا این علم بیشتر محدود به جنبههای فیزیکی انسان بود اما در سالهای اخیر و کشف نیازهای جدید انسانها، بررسی جنبههای روانی کاربران نیز در این علم اهمیت یافته است.
بنابراین در یک جمله میتوان گفت یک محصول ارگونومیک، میتواند علاوه بر بهبود وضعیت فیزیکی افراد، کیفیت عملکرد روانی و احساسی آنها را نیز ارتقا دهد.
پس حتماً به دنبال خرید صندلی اداری ارگونومیک باشید.
اما صندلی ارگونومیک چه ویژگیهایی دارد؟
اولین ویژگی یک صندلی اداری ارگونومیک، رعایت ابعاد و اندازههای استاندارد است.
یک صندلی ابعاد گوناگونی دارد که هر یک اهمیت خاص خود را دارند اما در میان همه این ابعاد، به دو اندازه باید بیشتر توجه کرد.
ارتفاع سطح نشیمنگاه از زمین و ارتفاع زیردستیها.
به همین دلیل در یک صندلی اداری مناسب، با افزودن جک تنظیم ارتفاع، ارتفاع سطح نشیمنگاه (ارتفاع رکبی کاربر) قابل تنظیم است.
این ارتفاع با تغییر در بازه حدوداً ۱۵ سانتیمتری باعث میشود تا کاربران آقا و خانم با قد و قامت گوناگون بتوانند ارتفاع صندلی را متناسب با ارتفاع زانوی خود هماهنگ کنند.
در نتیجه این تنظیم ارتفاع، پای کاربر به درستی روی زمین قرار میگیرد و گردش خون به صورت مطلوبی انجام میشود.
همچنین طراحان انواع صندلی اداری با اضافه کردن امکان تغییر ارتفاع زیردستیها، امکان متناسب ساختن وضعیت دستها را در زمان نشستن روی صندلی اداری فراهم میکنند.
باید توجه داشت در زمان کار، بهترین حالت استقرار دستها به صورت عمود بر بدن است که با تنظیم ارتفاع زیردستی، این وضعیت به وجود میآید.
دیگر شاخص ارگونومیک، وضعیت زوایای بدن نسبت به یکدیگر میباشد که در صندلی اداری، زاویه کمر از بیشترین اهمیت برخوردار است.
صندلیهای اداری به کمک استفاده از مکانیزمهای گوناگون، قابلیت تغییر زاویه پشتی را دارند.
بهترین زاویه برای اینکه کمترین فشار به کمر وارد شود، زاویه ۱۰۵ تا ۱۱۰ درجه است.
آنچه مهم است امکان انتخاب چند زاویه متناسب با نیاز هر لحظه از کار است اما به صورت کلی مهمترین نکته، عدم قرارگیری کمر در زاویه ۹۰ درجه خواهد بود.
بسیاری از انواع صندلی اداری بیکیفیت، پس از مدتی دچار خرابی در بخش مکانیزم پشتی میشوند و خاصیت تغییر زاویه پشتی را از دست میدهند و تنها در یک زاویه ثابت میمانند.
در این حالت باید گفت آن صندلی اداری، کیفیت کاربری خود را از دست داده و برای استفاده طولانی مدت توصیه نمیشود.
شاخصهای ارگونومی بسیار گسترده هستند؛ اما در یک جمله به کاربران توصیه میشود تا سعی کنند صندلی اداری قابل تنظیمی را خریداری نمایند که امکان متناسب سازی بخشهای مختلف با بدن را داشته باشد.
شاخص دوم: طراحی ظاهری
برای درک بهتر اهمیت این موضوع یک محیط اداری را تصور کنید که تعداد زیادی وسیله و مبلمان از جمله صندلی اداری در آن قرار گرفته است.
بدون شک اگر این صندلیها از طراحی زیبایی برخوردار باشند، زیبایی محیط افزایش مییابد.
به عنوان مثال میتوان از صندلیهای متحدالشکل برای یک بخش استفاده کرد و به منظور افزایش شادابی محیط، هر صندلی را با رنگی متفاوت سفارش داد.
با همین انتخاب ساده اما هوشمندانه، محیط کاری رنگین خواهید داشت.
اما تنها مزیت طراحی ظاهری صندلی کمک به زیباسازی محیط نیست.
در واقع باید گفت، طراحی صندلی در نقاط زیادی با شاخص اول یعنی ارگونومی هم راستا است.
طراحان صندلی اداری در پروسه طراحی این محصول سعی در استفاده از برخی الگوهای جواب پس داده دارند.
مثلاً گاهی با افزودن ماهیچههایی در کنارههای صندلی، سعی میکنند صندلی را پرهیبت نشان دهند.
این اتفاق به خصوص در مورد انواع صندلی مدیریتی بیشتر اتفاق میافتد.
یا با یکپارچه کردن پشت سری و تکیه گاه صندلی، جلوهای اسپرت و جوانپسندانه به صندلی اداری میبخشند.
با وجود این تغییرات خوش رنگ و لعاب، خریدار در زمان خرید صندلی اداری نباید سریعاً فریب برخی از این جلوههای ویژه را بخورد!
چه بسا تغییری حساب نشده و احساسی در یک صندلی اداری باعث شود به ویژگیهای ارگونومیک صندلی خدشه وارد شده و در نتیجه کیفیت کاربری صندلی تنزل پیدا کند.
طراحی صندلی اداری اما میتواند ضمن افزایش زیبایی و متمایز شدن آن با سایر صندلیها، به ارتقا قابلیتهای کارکردی نیز منجر شود.
به عنوان مثال با استفاده از لمسه دوزی روی پشتی صندلی اداری، ضمن ایجاد خطوطی زیبا روی این بخش چشمگیر صندلی، میتوان به عبور بهتر هوا نیز کمک کرد و در نتیجه تعریق کاربر کاهش خواهد یافت.
همچنین در زمان خرید صندلی اداری باید به هماهنگ بودن ظاهر آن با سایر اجزای دکوراسیون اداری توجه داشت.
مثلاً اگر برای محل کار رسمی که عموماً در طراحی آن از نقوش چوبی استفاده شده است در حال انتخاب صندلی اداری هستید، بهتر است روکش صندلی رنگی نباشد و طیف رنگی قهوهای یا مشکی را برای روکش در نظر بگیرید.
آنچه در این بخش اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند، هم راستایی نتیجه نهایی طرح با استانداردهای ارگونومیک و ساختاری است.
شاخصی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
شاخص سوم: متریال و تولید
ضلع سوم شاخصهای اصلی در زمان خرید صندلی اداری مناسب، نوع متریالی است که در اجزای آن به کار رفته است.
در بازارهای سنتی، عموماً فروشندگان روی این بخش تاکید زیادی دارند که البته عادی هم هست.
نوع متریال به کار رفته در تولید هر محصولی، ارتباط کاملاً مستقیمی با قیمت تمام شده آن دارد.
به عنوان مثال در میان انواع صندلی اداری، روکش چرمی نسبت به روکش پارچهای با کیفیتتر قلمداد شده و در نتیجه قیمت بیشتری هم دارد؛ پس فروشنده، خریدار را ترغیب میکند تا صندلی چرمی بخرد.
به خصوص که جنس چرم در نظر اکثر افراد، نماد روکشی بادوام و خوش جلوه است.
اما قضیه به این سادگی نیست.
در اینکه چرم، روکشی بادوام است شکی نیست اما باید گفت کمتر از ۱ درصد از انواع صندلی اداری چرمی که در بازار به فروش می رسند ، دارای روکش چرم طبیعی هستند.
از طرفی نگهداری از این ماده طبیعی دشواریهای خاص خود را دارد.
صندلیهای چرمی موجود در بازار عمدتاً با چرم مصنوعی که در واقع پلیمرهایی مثل پلی اورتان (PU) و پلی وینیل کلراید (PVC) هستند، روکش شده است.
البته هنوز برای قضاوت زود است.
بسیاری از افراد تصور میکنند چرم مصنوعی، کیفیت خوبی ندارد.
باید گفت این جمله در مورد همه چرمهای مصنوعی صدق نمیکند؛ اتفاقاً چرم مصنوعی با کیفیت به دلیل اینکه انعطافپذیری خوب، امکان تولید در رنگهای مختلف، نظافت آسان و قیمت بسیار پایینتر از چرم طبیعی دارد، گزینه بسیار مناسبی برای روکش صندلی اداری است؛ به شرط آن که در زمان انتخاب روکش چرم دقت شود که چرم مصنوعی از نوع پلی اورتان باکیفیت انتخاب شود.
همچنین در مورد صندلیهای پارچهای باید گفت علیرغم قیمت پایینتر، به دلیل تهویه بهتر هوا و همچنین برخورداری از تنوع رنگی بیشتر، مزیتهای خاص خود را دارند.
البته نباید از این نکته غافل بود که نظافت روکش پارچهای از انواع روکش چرمی دشوارتر است.
در سالهای اخیر یک نوع روکش جدید هم به صف روکشهای متداول انواع صندلی اداری افزوده شده است.
روکش توری یا مش که میتوان گفت مجموعهای از قابلیتهای دو نوع روکش چرمی و پارچهای را در خود دارد.
روکش توری، با توجه به برخورداری از سطحی روزنهدار، بهترین تهویه را در میان انواع صندلی اداری داراست و با نشستن روی این نوع صندلی، تعریق بدن کاربر نزدیک به صفر خواهد بود.
همچنین به دلیل ماهیت این متریال، امکان نظافت آن نیز به آسانی میسر است.
ویژگی بارز این نوع روکش انعطافپذیری آن است.
ویژگی جالب توجهی که باعث میشود تا دیگر نیازی به استفاده از فوم در بخشی که از این نوع رویه استفاده شده وجود نداشته باشد و در نتیجه حجم صندلی اداری شما نیز کاهش پیدا میکند.
صحبت از فوم شد.
فوم نیز یکی از اجزای بسیار مهم صندلی اداری است.
به خصوص اینکه ارتباط غیرقابل انکاری با دو بخش ارگونومی و طراحی محصول دارد.
به واسطه استفاده از یک فوم مناسب، فشار وزن بدن کاربر روی صندلی پخش شده و در نتیجه ساعات بیشتری را بدون احساس خستگی میتواند سپری کند.
البته وجود فوم در صندلی اداری امری بدیهی است اما آنچه اهمیت آن را بالا میبرد، بررسی نوع فوم به کار رفته و نوع طراحی آن است.
در همین مطلب اشاره کردیم که تفاوت میان فوم سرد و فوم گرم بسیار زیاد است.
فوم سرد نوع با کیفیت فوم است که با انعطافی قابل قبول، ضمن تأمین راحتی کاربر، تا چندین سال کیفیت روز اول خود را حفظ میکند و مثل فوم گرم پس از مدتی دچار افت ضخامت نخواهد شد.
تأثیر نوع فوم روی طراحی نیز کاملاً مشهود است.
در یک صندلی اداری بهتر است فوم ضخامتی بین ۱.۵ تا ۳ سانتیمتر داشته باشد.
طبیعتاً کمتر از این میزان باعث میشود تا بدن کاربر به خوبی در صندلی فرو نرود و بیشتر از آن هم باعث میشود تا صندلی حجیم و گوشتالو به نظر برسد و در نتیجه شاهد افزایش بیدلیل قیمت آن خواهیم بود.
لازم به ذکر است بیشتر صندلیهای اداری عظیمالجثه اما ارزان قیمت موجود در بازار دارای فوم گرم هستند؛ بنابراین در زمان خرید صندلی اداری، فریب ظاهر چنین صندلیهایی را نخورید.
در مبحث ساخت و تولید نیز با توجه به تأثیر همه جانبهای که روی کیفیت صندلی اداری دارد، توجه به کیفیت ساخت صندلی ضروری است.
البته تشخیص کیفیت ساخت صندلی برای افراد عادی کمی دشوار است، اما میتوان با دقت روی چند بخش، به کیفیت تولید صندلی اداری تا حد زیادی اعتماد کرد.
یکی از مهمترین بخشهای هر صندلی اداری مکانیزمهای آن است.
وجود مکانیزمهای تنظیم ارتفاع و تنظیم زاویه با کیفیت باعث میشود تا قابلیتهای شخصی سازی صندلی تا سالها مثل روز اول کار کند.
به صورت کلی دو نوع مکانیزم پشتی در صندلیهای اداری وجود دارد.
مکانیزم تیلت که در آن همواره زاویه تکیه گاه و نشیمنگاه نسبت به یکدیگر ثابت است و بنابراین در زمان تکیه دادن، لبه جلویی نشیمنگاه نیز بالا میآید و صندلی حالتی گهوارهای پیدا میکند.
دیگر مکانیزم رایج، سینکرون است که در آن نشیمنگاه تقریباً ثابت است و تنها زاویه تکیهگاه با فشار بدن کاربر افزایش خواهد یافت.
هر دوی این مکانیزمها کاربردی هستند و بهتر است بر اساس سلیقه یکی از آنها را انتخاب کنید.
در مورد بررسی کیفیت تولید صندلی، همچنین مشاهده لبه قسمتهای پلاستیکی و عدم وجود زائده نشان دهنده قالبگیری مناسب این قطعات و در نتیجه کیفیت مطلوب آنهاست.
در مجموع میتوان گفت خرید صندلی اداری از برندهای معتبر و شناخته شده که کالای خود را گارانتی کردهاند، تا حدود بسیار زیادی تضمین کننده کیفیت صندلی اداری است؛ چه خرید صندلی به صورت سنتی و چه خرید اینترنتی صندلی اداری.
بنابر دلایلی که عنوان شد، خرید صندلی اداری، خریدی بسیار مهم است.
این نکته را هم در نظر بگیرید که با خرید این محصول، حداقل تا ۵ سال انتظار میرود تا از آن به خوبی استفاده کنید.
بنابراین بررسی انواع صندلی اداری موجود در بازار و دریافت مشاوره از متخصصین این حوزه شاید نیاز به چند ساعت صرف زمان داشته باشد؛ اما خیال شما را از بابت خریدی مطمئن که تا چندین سال آسایش کاربر را تأمین مینماید، آسوده خواهد کرد.
شما میتوانید در این زمینه از مشاوره خوگر به عنوان مرجع تخصصی فروش مبلمان به خوبی بهره ببرید تا خرید اینترنتی صندلی اداری را پس از مشاهده و بررسی بیش از ۱ هزار و ۴۰۰ صندلی اداری، با اطمینان به انجام برسانید.
ادیتور: زهرا میعادی
انتهای رپورتاژ خبری