حکمرانی محلی شاهکلید پیشرفت شهر کرمان/ اهل کار نمایشی در شهرداری نیستیم
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان معتقد است اگر بخواهیم یک شهر پیشرفته با تکیه بر هویت اسلامی ایرانی داشته باشیم، فقط یک راه دارد و لاغیر و آن هم این است که ما به یک شهرداری برسیم که حکمرانی محلی در آن اتفاق بیفتد.<br/>

مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان معتقد است اگر بخواهیم یک شهر پیشرفته با تکیه بر هویت اسلامی ایرانی داشته باشیم، فقط یک راه دارد و لاغیر و آن هم این است که ما به یک شهرداری برسیم که حکمرانی محلی در آن اتفاق بیفتد.
خبرگزاری فارس – کرمان؛ مهسا حقانیت: کمی بیشتر از یک سال از روی کارآمدن تیم جدید شهرداری کرمان گذشته است، اما این تیم تا به امروز برای کرمان چه کردهاست و چه برنامههایی برای فردای کرمان دارند؟
مرتضی هوشهویدا مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان در گفتوگوی اختصاصی با فارس به این سوؤال، پاسخ میدهد.
فرآیندهای بیمار شهرداری را اصلاح میکنیم
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان میگوید: نگاه تیم جدید در شهرداری کرمان این است که بتواند ساختارها و فرآیندهای بیماری که سالها در شهرداری بوده را اصلاح کند.
مرتضی هوشهویدا به ذکر مثالی از فرآیندهای بیمار در شهرداری کرمان میپردازد و بیان میکند: مثلا در فرآیند صدور پروانه ساختمانی که مردم سر این قصه به دلایل مختلف اذیت میشوند، آن قسمتی که مربوط به شهرداری کرمان میشد را فرآیندها را از فرآیندهای پیچیده، مبهم، نامشخص و انسانمحور تبدیل به فرآیندهای آسان، سیستممحور و مشخص کردهایم.
وی ادامه میدهد: الحمدالله شورای شهر کرمان هم چند روز پیش مصوبه مربوط به فرآیند صدور پروانه ساختمانی را داشت و این ابلاغ شد که جزییات عوارض به اطلاع شهروندان برسد.
هوشهویدا تصریح میکند: در گذشته اگر شهروندی به شهرداری مراجعه میکرد و میگفت به من بگویید این عوارضی که میپردازم برای چیست، ما این اطلاعات را نمیدادیم اما الان شهروندان میتوانند اطلاعات را بهصورت ریز از ما درخواست کنند و ما هم وظیفه داریم این اطلاعات را به آنها ارائه دهیم.
پُل نساختیم اما مطالعات طرح جامع حمل و نقل کرمان را انجام دادیم
وی تصریح میکند: ما در شهرداری کرمان در فاز اول فعالیتمان میتوانستیم، بیاییم، پارک و پل بسازیم که آنها هم بهجای خودش مهم هستند، اما در سال گذشته پل نساختیم و کاری را انجام دادیم که در شهرداری کرمان تقریبا کمسابقه بود و آن کار این بود که مطالعات طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری را با یکی از معتبرترین دانشگاههای کشور بستیم.
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان با طرح این سؤوالها که مگر ما در میدان آزادی زیرگذر نساختیم و آیا الان ترافیک میدان آزادی و ترافیک چهارراه خواجو حل شد؟
عنوان میکند: ماشینها از زیرگذر آزادی بالا میروند و به ترافیک چهارراه خواجو میخورند، بنابراین، این نشان میدهد، مطالعات کافی نبوده است.
هوشهویدا میافزاید: در حوزه حمل و نقل مسافر نیز ما سبد مختلفی از انتخابها برای مردم نگذاشتهایم و گفتهایم، فقط تاکسی یا اتوبوس، اما مطالعات طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری گفته است ما یکسری از مسیرهایی را باید با ون برویم، اگر دقت بکنید الان در بعضی از مسیرهای کرمان ساعت ۱۰ صبح یک اتوبوس ۴۰ نفری را میبینید که فقط ۵ نفر را سوار کرده و مسیر را طی میکند و همین اتوبوس یعنی ترافیک، اگر یک ون یا مینیبوس و یا میدل باس بگذاریم، ترافیک کاهش مییابد.
وی ادامه میدهد: همچنین مطالعات طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری میگوید شما از درب خانه که بیرون میآیید، یک مسیری را باید پیاده بروید، یا مسیری را اگر امکان داشته باشد با دوچرخه طی کنید و در نتیجه شما یک سبد مختلف دارید که میتوانید تصمیم بگیرید ادامه مسیر را با ون، تاکسی و یا مینیبوس بروید.
اهل کار نمایشی در شهرداری کرمان نیستیم
هوشهویدا یادآور میشود: سالها در این شهر پارکهای بزرگ و خوبی ساخته شده، اما سالها به این پارکها بیعدالتی شده است.
به بهانه اینکه ما میخواهیم پارک جدید بسازیم.
وی میافزاید: خواهش میکنم، مردم عزیز به این نکته توجه کنند، ما اهل کار نمایشی نبودیم که اگر بودیم الان پارک میساختیم و این شدنیست و برای ما کاری ندارد، پارک بسازیم، پارک هم ساختهایم، نمونهاش هم پارک «همای و همایون» در منطقه دو و یا پارک «مدافعان سلامت» در کنار بیمارستان افضلیپور.
ورودیهای کرمان زیباسازی میشوند
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان همچنین از طرح زیباسازی ورودیهای کرمان سخن بهمیان میآورد و میگوید: فاز اول این طرح از میدان آزادی تا پل شهید بادپا اجرا میشود و همزمان با سالگرد شهادت سردار دلها بهبهرهبرداری میرسد و مردم کرمان یک ورودی بسیار شیک را میبینند و فاز دوم طرح هم از پل شهید بادپا تا بلوار حجاج بلافاصله آغاز میشود تا برای شب عید آماده شود.
هوشهویدا اضافه میکند: بعد از سالها بلوار جهاد را بهسازی میکنیم، خیابان ابوذر شمالی هم موزاییک و جدولگذاری میشود و جدولگذاری خیابان شهید مصطفی خمینی را نیز آغاز کردیم و اینها کارهایی بوده که سالها انجام نشده است.
وی از پیشرفت ۵۰ درصدی پروژه بوستان شهید حاج قاسم در جوار مزار سید حسین شهر کرمان خبر میدهد و میافزاید: این بوستان تا پایان سال جاری افتتاح میشود و بوستان زائرشهید در نزدیکی گنبد جبلیه نیز به عنوان یک مجموعه زیبا در حال ساخت است.
کرمانیها از شهرداری شاکی هستند
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان عنوان میکند: بنابراین، این طور نیست که ما در این دوره شهرداری کرمان پارکسازی را رها کرده باشیم، اما اولویت ما این است که بتوانیم پارکها را بهسازی کنیم.
هوشهویدا همچنین بازنگری ساختارها و فرآیندهای شهرداری کرمان را کاری سخت و زمانبر میداند و میگوید: برای اولین بار گواهیهای ایزو برای شهرداری کرمان صادر میشود که همکارانم برای آن زحمت زیادی کشیدهاند.
وی با تاکید بر اینکه «مردم» بزرگترین اولویت ما هستند، تصریح میکند: مردم کرمان بیشترین شکایات را از شهرداری دارند و این شکایتها سه علت دارد، اول اینکه مشکلات فرآیندی را داریم که در حال درست کردن آنها هستیم.
هوشهویدا ادامه میدهد: مشکل دوم ما قوانین است، مثلا چند مرتبه طرح تفصیلی شهر کرمان عوض شده است و این امر به مردم ما فشار میآورد و آنها را اذیت میکند.
وی میافزاید: نکته سوم اینکه بسیاری از درآمدهایی که شهرداری میتواند کسب کند و الان از آن محروم است، اگر فرآیندهای ما اصلاح شوند و مردم به سمت شهرداری بیایند، این درآمدها بهدست میآید.
حکمرانی محلی تنها راه برای پیشرفت کرمان است
هوشهویدا خاطرنشان میکند: مردم عزیز کرمان و شهردار محلات بدانند هر محلهای که عوارضش را پرداخت کند، شهرداری کرمان دو برابر آن پول را با نظر خودشان برای آن محله هزینه میکند.
وی میگوید: بنابراین اگر این فرآیندها اصلاح شود، مردم میآیند و پروانه میگیرند و کار را انجام میدهند و شهرداری به پول میرسد و ما میتوانیم، پل و پارک بسازیم.
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان ادامه میدهد: اگر میخواهیم شهر کرمان یک شهر پویا و مولد باشد و زایش داشته باشد و تولید کند و یک شهر پیشرفته با تکیه بر هویت اسلامی ایرانی داشته باشیم، فقط یک راه دارد و لاغیر و آن هم این است که ما به یک شهرداری برسیم که حکمرانی محلی در آن اتفاق بیفتد.
هوشهویدا ابراز میکند: مثلا ما الان بودجه میگذاریم و میگوییم فلان محله را آسفالت کنیم، اما بعد که نزد مردم میرویم و میگوییم، تصمیم گرفتهایم، محلهتان را آسفالت کنیم، مردم میگویند برای ما آسفالت اصلا مهم نیست و بچههای ما فضای بازی ندارد و فضای بازی برای بچهها مهمتر از همه چی هست.
وی خاطرنشان میکند: اگر بتوانیم در سال ۱۴۰۲ به این برسیم که مردم بر محلهشان حکومت کنند و نه شهرداری شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود، زیرا قطعا مردم در نگهداری فضای سبز محلهشان از شهرداری بهتر هستند و مردم و محله در پرداخت عوارض میتوانند بهتر کمک کنند تا اینکه شهرداری بهزور وارد شود.
هوشهویدا میافزاید: امیدوارم بتوانیم این اتفاق بزرگ را که تقریبا در ایران ندیدهام در کرمان انجام دهیم و محله در رابطه با مسائل خودش در زمینههای مختلف مانند شهرسازی، معماری، عمرانی، فرهنگ و ورزش نظر بدهد، اما این رابطه الان برقرار نیست.
بهدنبال سرمایهگذار برای پروژههای شهری کرمان هستیم
وی در بخش دیگری از سخنان خود منابع مالی شهرداری کرمان را محدود میخواند و میگوید: شهر را با ارزش افزودهای که دولت میدهد و عوارض مردم اداره میکنیم و این پول حتی کفاف هزینههای جاری را نمیدهد، بنابراین باید به سمت جذب سرمایهگذاری برویم.
هوشهویدا ادامه میدهد: ۴۰ پروژه سرمایهگذاری در شهرداری کرمان تعریف شده است و با سرمایهگذاران وارد مذاکره شدهایم و واقعیت این است تا امروز پروژه سرمایهگذاری در شهر کرمان نداشتهایم که آورده مالی به صورت ماهانه برای شهرداری داشته باشد هرچند پروژههایی داشتهایم که ارزشافزوده داشتهاند.
وی خاطرنشان میکند: اولویت نخست ما در جذب سرمایهگذاری این است که این پروژهها را به سرانجام برسانیم و هم ایجاد اشتغال کنیم و هم منابع درآمد پایدار برای شهرداری بهوجود بیاوریم و در نهایت بسیاری از سرمایههای راکد شهر را مولد کنیم، زیرا سرمایههای راکد در کرمان زیاد است.
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان ابراز میکند: برای اولین بار در شهرداری کرمان ۵ پروژه بزرگ تعریض را با در دست اجرا داریم که شامل مسیرهای بلوار حاج قاسم سلیمانی، آیتالله دستغیب، ۴۵ متری بلال، بلوار حمزه جنوبی و اقبال میشود و بچههای شهرداری میدانند اجرای این پروژههایی که میگویم، کار بزرگیست و در شهرداری کرمان سابقه نداشته است.
هوشهویدا میافزاید: مسیر آیتالله دستغیب را شهرداری کرمان اجرا میکند، زیرا سرمایهگذار نمیآید و این پروژه تا پایان این دوره شهرداری تمام میشود، اما برای چهار مسیر دیگر دنبال سرمایهگذار هستیم و با چند سرمایهگذار وارد مذاکره شدهایم و امیدواریم، بتوانیم تا پایان سال قراردادهایشان را ببندیم.
تهیه سبد ارتباطی بازرسی شهرداری برای کرمانیها
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه رسالت اصلی مدیریت بازرسی و پاسخگویی شهرداری این است که به شکایات مردم پاسخ دهد و بعضی روزها تا یک هزار شکایت ثبت سیستم شهرداری کرمان میشود، تصریح میکند: اگر بحث حکمرانی محلهای و جذب سرمایهگذاری را حل نکنم، نمیتوانم در بحث رسیدگی به شکایات موفق باشم.
هوشهویدا ابراز میکند: اولین کاری که انجام میدهیم، این است که سبد مختلفی از نوع ارتباطات با مردم برقرار کنیم، سامانه تلفنی و اپلیکیشن ۱۳۷ را داریم و سایت شهرداری کرمان هم هست و بهزودی شماره اختصاص ۱۳۷ که یک شماره موبایل است هم اضافه میشود و مراجعه حضوری هم هست که خیلی اعتقادی به آن نداریم، اما در سبد گذاشته است تا مردم مشکلاتشان را از این طریق به ما بگویند.
وی یادآور میشود: تا چند ماه آینده سامانه جامع، کامل و هوشمندی نیز طراحی میشود و هر فردی که شکایتی دارد به این سامانه مراجعه میکند و مردم میتوانند، شکایتشان را رصد کنند و ببینند در چه مرحلهای است و در هر مرحله پیامک برای فرد فرستاده میشود.
هوشهویدا تصریح میکند: کار دومی که در بازرسی شهرداری کرمان انجام میشود و تقریبا در بین شهرداریهای ایران بینظیر است، شبکه مردمی ارزیابی و نظارت با نام اختصاری «شما» است که انشاءالله همزمان با ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی رونمایی میشود و همچنین شبکه جامع نظارت مردمی را راهاندازی میکنیم تا مردم بر فرآیندهای شهرداری کرمان نظارت کنند.
ایجاد بازارچههای محلهای در کرمان
وی با تاکید دوباره بر لزوم شکلگیری حکمرانی محلهای در شهر کرمان میگوید: ما به عنوان شهرداری میتوانیم زمینه ایجاد یک بازارچه را در محلههای مختلف کرمان فراهم کنیم، چرا مردم باید بروند قدمگاه خرید کنند، بنابراین ما همان بازارچه را به محله میآوریم و این یعنی ترافیک کم، هوای پاک و توزیع ثروت و اینکه مردم خودشان همهکاره محله بشوند، آن وقت نظارت هم خیلی خوب میشود زیرا همه همدیگر را میشناسند.
هوشهویدا ابراز میکند: ما داریم به این سمت پیش میرویم که حکمرانی محلهای را در کرمان داشته باشیم، البته این را بگویم که یک عزم جمعی باید باشد و شهردار، معاونان و سازمانهای شهرداری پشت این مسئله بیایند و باید به این نقطه برسیم که هیچ راه دیگری به غیر از این نداریم.
محله در کرمان باید همهکاره باشد
وی همچنین مطالبهگری مردم را امری مهم میداند و بیان میکند: از مردم عزیز خواهش میکنم بیایند و مطالبهگر ما باشند، محله در این شهر باید همهکاره باشد، شهردار محله باید به اندازه شهردار قدرت داشته باشد و بتواند کارش را انجام دهد.
مدیر بازرسی و رسیدگی به شکایات شهرداری کرمان میگوید: اگر شبکه «شما» راه بیفتد و در شبکه مرهم که مرکز راهبردی همیاری محله است هم ضرب شود، میتوانم بگویم، مردم عزیز ما در سال ۱۴۰۲ اتفاقات خوب و خوشایندی را در حوزههای شهری کرمان خواهند دید.
هوشهویدا با اشاره به دیدارهای مردمی اعضای شورا، شهردار و معاونان وی عنوان میکند: هر دو هفته یک بار در محلات مختلف با مردم دیدار داریم و مردم بیشتر دنبال کارهای شخصی هستند در حالی میتوانند در این جلسات مشکل محلههایشان را هم حل کنند.
کرمان به برکت مزار سردار دلها دگرگون میشود
وی تصریح میکند: کرمان عزیز ما به برکت مزار سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی این پتانسیل را دارد، اگر مردم سر خط بیایند طی مدت کوتاه ۱۰ ساله در همه حوزهها دگرگون شود و این دور از دسترس نیست.
هوشهویدا با اشاره به اینکه در کرمان در بحث معماری و شهرسازی ایرانی و اسلامی خیلی ضعیف هستیم از وجود خانههای قدیمی با قدمت ۷۰ تا ۱۵۰ سال در این شهر سخن به میان میآورد و میافزاید: شهرداری حاضر است با همکاری میراث فرهنگی این خانهها را تبدیل به موزه، مکانهای دیدنی، کافهگفتمان و رستورانهای سنتی کند و مردم باید پای کار بیایند، زیرا شهرداری هیچموقع نخواهد توانست این کارها را انجام دهد و مردم دلسوز هستند هرچند دل خوشی از شهرداری نداشته باشند.
پایان پیام/۸۰۰۱۹/ب