اهداء عضو؛ تولدی دوباره
مغز انسان یکی از پیچیدهترین خلقتهای الهی است که همانند یک فرمانده با تجربه و آگاه به تمام مسائل پیرامونش، با دریافت کنشهای محیط بیرون و درون، دستور فراکنشهای مناسب با آن را صادر میکند.

مغز انسان یکی از پیچیدهترین خلقتهای الهی است که همانند یک فرمانده با تجربه و آگاه به تمام مسائل پیرامونش، با دریافت کنشهای محیط بیرون و درون، دستور فراکنشهای مناسب با آن را صادر میکند.
به گزارش ایسنا، اگر در فاصله زمانی کوتاه پس از ایجاد حادثهای که منجر به مرگ مغزی شده است (چند دقیقه) بیمار به دستگاه تنفس مصنوعی وصل شود، با ادامه ضربان قلب (براثر رساندن اکسیژن با دستگاه تنفس مصنوعی) میتوان خونرسانی اعضا و احشاء بدن را برای مدت کوتاه (از یک الی 14 روز) حفظ کرد.
در فاصله طلایی بین شروع مرگ مغزی تا بروز ایست قلبی میتوان در صورت رضایت خانواده، از اعضاء این افراد دچار حادثه استفاده کرد و زمینه نجات جان چندین بیمار نیازمند به پیوند را از مرگ حتمی فراهم کرد.
کارشناس پیوند اهداء عضو دانشگاه علوم پزشکی کردستان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: مجوز اهداء عضو بعد از تائید مرگ مغزی توسط چهار پزشک معتمد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و متخصص پزشکی قانونی با رضایت خانواده در جلسه پزشکی قانونی صادر میشود.
شیدا خیرالهی تصریح کرد: با رضایت خانواده به اهداء اعضای عزیزشان، فرد مرگ مغزی میتواند ناجی جان یک الی هشت نفر باشد، همچنین در صورت تمایل فرد و خانواده به اهداء نسوج پس از مرگ مغزی و یا قلبی میتوان یک الی 53 نفر را از معلولیت رهانده و به زندگی فعال بازگرداند.
وی بیان کرد: خانواده اهداکننده بابت اهداء عضو هیچ مبلغی دریافت نمیکنند و گیرندگان عضو پیوندی نیز بابت عضو دریافت شده هیچ هزینهای پرداخت نخواهند کرد، هزینه انتقال فرد مرگ مغزی به مرکز فراهم آوری اعضاء پیوندی به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
کارشناس پیوند اهداء عضو دانشگاه علوم پزشکی کردستان، افزود: اهداء عضو امری بسیار ارزشمند و خیر خواهانه و به معنای واقعی انساندوستانه است، اما بسترهای پیوند و اهداء عضو در استان کردستان مهیا نشده و گسترش این امر خیرخواهانه نیازمند فرهنگسازی بیشتری است.
خیرالهی بیان کرد: روزانه بازرسان مستقر در بیمارستانها جهت شناسایی افراد مبتلا به مرگ مغزی بازدیدهایی را خواهند داشت تا فرآیند رضایتگیری و اهداء عضو با سرعت بیشتری انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته 9 مورد اهدای عضو در کردستان انجام شده است، ذکر کرد: این افراد مربوط به شهرستان های سنندج، مریوان، قروه و بیجار بوده که پنج نفر زن و چهار نفر مرد بوده است.
این کارشناس پیوند اهداء عضو، افزود: پیوند اعضا در استان کردستان از سال 89 شروع شده و تا پایان سال97، آمار کل اهداء عضو در استان کردستان 33 مورد بوده است.
خیرالهی گفت: پیوند اعضاء این 33 نفر اهداکننده، توانسته است نیاز 66 نفر نیازمند کلیه، ۲۲ نفر نیازمند قلب و ۱۸ نفر نیازمند کبد را رفع کند.
وی با اشاره به آمار اهداء عضو در استان، اعلام کرد: بیشترین آمار اهداء عضو در شهرستان بیجار و کمترین هم در شهرستان مریوان بوده است.
وی بیان کرد: به دلیل عدم وجود واحد پیوند در بیمارستانهای سنندج، فردی که در استان کردستان دچار مرگ مغزی میشود باید جهت برداشت عضو به بیمارستانهای تهران اعزام شود، که این امر باعث نارضایتی خانوادهها و یکی از علل کاهش آمار اهداء عضو در این استان است.
این کارشناس، با اشاره به اینکه اهداء عضو به سن و سال ربط ندارد و افراد در هر سنی میتوانند اهداکننده عضو باشند، عنوان کرد: کمترین رنج سنی اهدا کننده چهار سال و بیشترین 54 ساله بوده است.
خیرالهی اشاره کرد: بیشترین عضو اهدا شده در استان به ترتیب کلیه، کبد و قلب بوده و کمترین عضو هم ریه است که در سال ۹۶ در کل ایران ۱۰ نفر پیوند کننده داشتهایم.
وی در ادامه با اعلام اینکه ۵۴۳ نفر بیماری دیالیزی در سطح استان وجود دارد، گفت: ۵۰ درصد این آمار نیازمند پیوند کلیه هستند.
این کارشناس، با اشاره به اینکه از سال 93 تا 97 در استان کردستان 178 بیمار نیازمند کلیه در استان کردستان در مراکز دیگر پیوند شدهاند، بیان کرد: بیماران جدید دیالیزی برای دریافت کلیه در سال گذشته 79 نفر بودند که در لیست انتظار پیوند کلیه قرار دارند.
خیرالهی ذکر کرد: در استان کردستان 632 نفر بیمار پیوند کلیه، دریافت کننده دارو در دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد که از این تعداد 280 نفر زن و 352 نفر مرد است.
وی افزود: در حال حاضر 26 هزار نفر ایرانی در صف عمل پیوند عضو هستند که در هر یک دقیقه ۱۰ نفر از آنها فوت میکند.
این کارشناس پیوند اهداء عضو، خاطرنشان کرد: بسیاری از خانوادههای اهداء کننده، تمایل دارند و از ما درخواست میکنند که با فرد گیرنده عضو بدن فرزندشان، دیدار کنند که این امر از لحاظ قانونی و اخلاقی میسر نیست.
خیرالهی در پایان یادآور شد: داوطلبان دریافت کارت اهداء عضو میتوانند از طرق مختلفی و با انجام مراجعه به سایت بیمارستان مسیح دانشوری، قسمت صدور کارت اهداء عضو، با مراجعه به سایت www.ehda.ir و با ارسال کد ملی به شماره پیامک 3432 برای دریافت کارت به سادگی اقدام کنند.
31 اردیبهشت به نام روز اهداء عضو در تقویم نامگذاری شده است.
انتهای پیام