بحران "رانش و لغزش" زمین در منطقه در " امیرده" پل سفید/ خطر تخریب منازل جان اهالی را تهدید می کند- اخبار مازندران - اخبار استانها تسنیم
سال هاست مردم منطقه "اَمیرده" پل سفید با بحران "رانش و لغزش" زمین روبه رو شده اند به نحوی که خطر تخریب منازل مسکونی را تهدید می کند و جان اهالی در خطر است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، بحرانها گاهی بر اثر حوادث غیرمترقبه که عوامل انسانی نقشی در آن ندارند، به وجود میآیند اما از سویی نقش انسان در به وجود آمدن بسیاری از بحرانها را نیز نمیتوان نادیده گرفت، چه بسا صدمات جبرانناپذیری بر اثر دستخوش شدن طبیعت به ناملایمات انسانی را شاهد بودهایم که عمدتاً بحرانهای به وجود آمده از این دخالتها، سختتر از بحرانهای حاصل از عوامل طبیعی بوده است.
بحرانی که سالهاست مردم منطقه "اَمیرده" پلسفید با آن دست و پنجه نرم میکنند را میتوان از آن دسته از بحرانها برشمرد که نقش عوامل انسانی در پدید آمدن آن پر رنگتر از عوامل طبیعی بوده، منطقهای که از اواسط دهه 80 بر اثر ساختوساز در بالادست آن در قالب شهرک فرهنگیان و محدود کردن مسیر چشمه آب زیرزمینی با سطح بالا به منطقهای رانشی و لغزشی تبدیل و آسیبهای جدی به ساختمانهای مسکونی وارد شد به گونهای که از آن سال تاکنون از بیش از 70 خانوار آن منطقه حدود 35 خانوار آسیب جدی دیده و چندین خانه نیز تخریب شده است.
اگرچه شهرداری مطالعات زمینشناسی، زهکشی و ایجاد سد در شهرک بالادست را انجام و منجر به حفظ شهرک مسکونی فرهنگیان شد اما ساختمانهای مسکونی پایین دست با آسیبهای جدی که دیدهاند هر لحظه بحران بزرگتری آنان را تهدید میکند به ویژه اینکه در سالهای اخیر ، برداشتهای طرح جاده سوادکوه نیز این آسیبها را تشدید کرد و در حال حاضر نیز به دلیل افزایش وضعیت بحرانی این منطقه مسکونی، روند کار به مدیریت بحران استان سپرده شده است.
ساخت شهرک فرهنگیان در زمینی با چشمه خروشان منجر به رانش " امیرده" شد
مهرعلی رهنما یکی از خانوارهای آسیبدیده منطقه " امیرده" پلسفید است که منزلش هر لحظه در معرض خطر تخریب قرار دارد و در این مورد خاطرنشان کرد: بالادست ساختمان مسکونی من مرتع چرای دام بود و چشمهای پر آب در وسط مرتع قرار داشت که از اسفند تا اردیبهشت شدت سرازیر شدن آب چشمه در حدی بود که میتوانست آسیاب آبی را بچرخاند اما در سال 85 سازمان مسکن و شهرسازی آن مکان را در اختیار تعاونی مسکن فرهنگیان پلسفید قرار داد.
وی تصریح کرد: در همان زمان کارشناس خاکشناسی به صورت رسمی با نامهای به شهردار وقت و تعاونی مسکن اعلام کرده بود هرگونه جابهجایی خاک باعث رانش خواهد شد اما کسی توجه نکرد و بولدوزر به صورت پلکانی زمین را مسطح نمود.
رهنما خاطرنشان کرد: آن عمل منجر به محدود شدن آب چشمه و جابهجایی مسیر آب زیرزمینی گشت و بعد چند سال رانش و تَرَگ خوردگی ساختمانهای پایین دست " امیرده" اتفاق افتاد و حتی چند خانه تخریب شد و بسیاری از ساختمانهای شهرک فرهنگیان نیز دچار ترگخوردگی شدند.
این شهروند پلسفیدی که خانهاش در پایین دست " امیرده" قرار دارد و در معرض خطر تخریب است، اظهار داشت: از سال 92 که ساختمان من دچار ترگهای زیاد شد تا به الان بارها درخواست به شهرداری، فرمانداری، ستاد بحران، بنیاد مسکن، اداره راه و شهرسازی داشتهام و بازدیدهای زیادی هم از سوی شهرداران ، فرمانداران، شوراها و نمایندگان مجلس انجام شد اما هنوز هیچ اقدامی نشده و در حد نامهنگاری ماندهایم.
رهنما خاطرنشان کرد: آخرین بار نیز مرادیان نماینده مجلس بازدیدی از ساختمان داشت و نامه به فرمانداری ارجاع داد در همه این سالها درگیر مکاتبات اداری هستیم اما کاری انجام نمیشود.
حل بحران " امیرده" بسیار پر اهمیت است
رمضان غلامی اِواتی فرماندار شهرستان سوادکوه نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه وضعیت " امیرده " مناسب نیست، اظهار داشت: بازدیدی از منطقه به همراه مدیران کل استان داشتهایم، چندین خانه تخلیه شده اما بقیه سکونت دارند، وضعیت خوبی در آنجا نداریم.
وی خاطر نشان کرد: سالهای زیادی این منطقه دچار چنین مشکلی است در بالادست آن چشمه آبی وجود داشت که زهکشی شده و منطقه شهرک فرهنگیان زهکشی انجام شد و موثر بود اما برای منطقه پایین دست با وجود زهکشی باید تخلیه صورت گیرد.
نماینده عالی دولت در شهرستان سوادکوه، حل بحران " امیرده " را از موضوعات مهم برشمرد و تصریح کرد: چندین خانه تخریب و بقیه منازل نیز در خطر جدی قرار دارند، پیگیر هستیم تا راهکار مناسب در نظر گرفته شود و این موضوع بسیار پر اهمیتی است.
غلامی اِواتی اظهار داشت: باید زمینی برای انتقال خانوارها در نظر گرفت و منطقه را تخلیه کرد با مدیریت بحران، شهردار و شورا صحبت کردیم تا از طریق منابع طبیعی زمینی دراین مورد اختصاص یابد.
سکونت در " امیرده" مورد تایید نیست و خطرناک است
حسنعلی محمدی شیرکلائی مدیرکل مدیریت بحران مازندران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه سکونت در " امیرده" مورد تایید نیست، تصریح کرد: آن منطقه از نظر ما به هیچ وجه قابل سکونت نیست و به مسئولین شهری و شهرستانی نیز اعلام نمودیم که باید کسانی که در آنجا سکونت دارند، تعیین تکلیف شوند و در مکان دیگری اسکان پیدا کنند.
وی افزود: در بحث تعریض محور اصلی سوادکوه، شرکت پیمانکار باید ابتدا تثبیت و سپس برداشت انجام میداد اما این کار را نکرد و منجر به حرکت کردن پی ساختگاه شد درصورتی که باید قبل برداشت اقدامات تثبیتی را انجام میداد.
محمدی شیرکلائی درمورد پیگیریهای انجام شده از سوی اداره کل مدیریت بحران، اظهار داشت: در حال انجام مطالعات هستیم و مشاور یکسری دادهها و دیتاها تولید کرده از طرفی اعتباراتی برای زهکشی قرار دادیم تا آسیبها کمتر شود با این حال سکونت توصیه نمیشود و هر لحظه ممکن است اتفاقی رخ دهد.
مدیر کل مدیریت بحران مازندران نگاه کشوری به موضوع بحران " امیرده " را از نیازها برشمرد و اظهار داشت: در نشستی که تهران داشتیم از ریاست سازمان تقاضای بازدید از منطقه را داشتیم در نشست مجمع نمایندگان نیز خدمت رئیس بنیاد مسکن کشور، طرح موضوع کردیم، مدیران کشوری قول مساعد جهت کمک به ما را دادهاند.
وی افزود: باتوجه به فصل بارندگی، سکونت در منطقه توصیه نمیشود و برای انتقال سکنه، دو زمین در شهرستان شناسایی کردیم تا کارگروه لغزش و رانش بازدیدی داشته باشند و اعلام نظر کنند.
محمدی شیرکلائی یادآور شد: عوامل مختلفی در بحرانی شدن " امیرده" تاثیر داشتهاند در حال حاضر نیز تا زمانی که مطالعات به نتیجه نرسد ، شهرداری نباید مجوز ساخت برای آن منطقه صادر کند.
به گزارش تسنیم، " امیرده" پلسفید سوادکوه تقریباً دو دههای میشود که مدیران شهری، شهرستانی، کشوری و نمایندگان ادوار مختلف را به خود دیده و بر قدمت نامهنگاریها و بازدیدهای آن افزوده شده و بحران نیز تشدید یافته اما عملاً اتفاق خوشایندی برای مردم بحرانزده این منطقه نیفتاده و تنها کابوس تخریب منزل است که در تمام مدت این سالها، خواب خوش را از چشم اهالی گرفته، کابوسی که در حال حاضر تنها راهکار رفع آن تخلیه منطقه، عنوان شده است، منطقه بحرانزدهای که در بالادست آن شاهد برخی ساختوسازهای جدید هستیم و چگونگی صدور مجوز در شرایط رانشی و لغزشی نیز سوال برانگیز است.
" امیرده" تجربه تلخی است که پیشگیری نکردن منجر به ایجاد بحرانی شده که درمان آن سالهاست به طول انجامیده و هشداری برای سایر مناطق رانشی و لغزشی همچون " میارکلا" پلسفید است که پرداختن به آن مجالی دیگر را میطلبد.
اگرچه تلاش اعضای شورا، شهردار، فرماندار، مدیریت بحران و سایر متولیان را در این روزها شاهد هستیم اما وضعیت قرمز این منطقه نیازمند نگاه ویژه در سطح کلان است تا با عملی ساختن راهکارها از صدمات بیشتر جلوگیری گردد، امیدواریم بازدیدهای متعدد این بار مجال پیاده ساختن راهکار را بدهد و جان اهالی در امان بماند.
انتهای پیام/