افزایش خطر سیلاب با تغییر ساختار رود درههای شهر تهران
زندی گفت: در شهر تهران چندین مسیل بزرگ را تغییر ساختار داده و به بوستان بدل کردند که بخشی از این تغییر ساختار مانع نفوذ آب به زمین و منجر به افزایش رواناب و خطر سیلاب میشود.

مسعود زندی رئیس اداره محیط زیست شهر تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: نگاه ما درمسئله رود دره های شهر تهران این است که حتی الامکان ساختار طبیعی رود درهها حفظ شود.
چون تغییر ساختار طبیعی منجر به کاهش جذب و نفوذ آب و نهایتاً افزایش روان آب و خطر جاری شدن سیلاب میشود.
زندی اظهار داشت: در شهر تهران چندین مسیل بزرگ را تغییر ساختار داده و مثلاً به بوستان بدل کردند که یکی از آنها بوستان نهج البلاغه است.
جایی که قبلاً مخروبه ای شده بود و اصلاً توجهی به آن نمیشد اما الان به فضای سبز شهری بدل شده که هم از نظر بصری و هم از نظر افزایش فضای سبز اقدامی مثبت است.
اما بخشی از این تغییر ساختار مانع نفوذ آب به زمین میشود که از نظر محیط زیست مورد سوال است.
وی افزود: هر گونه تغییری در بستر مسیل که منجر به کاهش نفوذپذیری شود، اقدامی غیراصولی است و به افزایش روان آب و خطر سیل بدل خواهد شد.
حاشیههای این مسیلها هم علاوه بر آنکه مانع جذب آب میشود، خطر سیلاب و عدم تاب آوری را افزایش میدهد.
رئیس اداره محیط زیست شهر تهران با یادآوری اینکه در طول مسیل نیز متخلفان فاضلابهایی را به روددره ها تخلیه میکنند، تصریح کرد: فاضلابها نهایتاً باید به شبکه فاضلاب و تصفیه خانهها هدایت شوند که تاکنون ۵۰ تا ۶۰ درصد آن انجام شده و تحت کنترل و تصفیه است.
شرکت آب و فاضلاب در این زمینه مسئولیت دارد و اگوکشی هم کرده اما هنوز بخشی از آن به سیستمهای تصفیه خانه شهر وصل نشده است.
زندی هشدار داد: ما در هر موردی که تخلیه فاضلاب خام به منابع آبی رخ داده باشد، برخورد و گزارش میکنیم و موضوع پیگیری قضائی هم میشود اما این موضوع باید به صورت اساسی حل شود و شرایطی فراهم شود تا بتواند همه فاضلاب شهری را جمع آوری کند.
وی ادامه داد: از این حجم عظیم منابع آبی که به صورت فاضلاب هدر میرود، باید با استفاده از بازچرخانی برای فضای سبز و دشتها استفاده شود و بخشی از مشکل آب را حل کند.
آبیاری زمینهای کشاورزی در جنوب شهر تهران قابل جایگزینی با این پساب تصفیه شده است.
رئیس اداره محیط زیست شهر تهران با تأکید بر اینکه جمع آوری فاضلاب و بازچرخانی آب یکی از اولویتهای اصلی شهر تهران است، اظهار داشت: با این وجود ما قطعاً هر جا تخلیه فاضلاب خام به منابع آبی رخ دهد برخورد قاطع خواهیم کرد.
زندی در پاسخ به این شبهه که برخی مطرح کردهاند که اگر تمامی فاضلاب از شهر خارج شود با توجه به اینکه همه راههای نفوذ آب و بارشها به زمین هم بسته شده، تکلیف آبهای زیرزمینی و نشست احتمالی زمین در تهران چه خواهد شد؟
گفت: این مسئله فعلاً عمدتاً در دشتهای جنوب شهر تهران و شهریار بوده است و در سطح شهر موارد خاصی که تدقیق بشود و به عنوان معضل از آن یاد کنند، وجود ندارد.
وی توضیح داد: الان در سطح شهر تهران هنوز چاههای جذبی زیادی است که آب آن به زیرزمین شهر تهران منتقل میشود.
اگر شبکه فاضلاب به طور کامل اجرا شود بعداً ممکن است به مشکلی که شما میگوئید بر بخوریم و مواردی مشاهده شود اما قطعاً نمیتوانیم تصفیه فاضلاب را متوقف کنیم که آب خوانها به دلیل بسته شدن راههای نفوذ آب، خالی نشوند و فرونشست رخ ندهد.