تحلیلگر فلسطینی در گفتوگو با فارس: توسعه توانمندی مقاومت، تلآویو را به سردرگمی و جنگ کشاند
تحلیلگر فلسطینی ضمن تاکید بر توسعه توانمندیهای مقاومت فلسطین در چندسال اخیر، معتقد است که این افزایش قدرت موجب سردرگمی رژیم صهیونیستی و تمایل آن به درگیری شده است.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «حسن مرهج» استراتژیست، نویسنده و استاد دانشگاه فلسطینیالاصل که هماکنون ساکن جولان اشغالی است، در گفتوگو با خبرنگار بینالملل ضمن ارائه تحلیلی از روند تحولات و درگیری در فلسطین اشغالی به سوالاتی درباره اهداف آغاز حملات از سوی رژیم صهیونیستی، ارزیابی پاسخهای موشکی مقاومت، چشمانداز آینده درگیریها، نقش حمایتهای خارجی از تلآویو و امکان گسترش نبرد به بیرون از سرزمینهای اشغالی پاسخ داد؛ مشروح این گفتوگو در ادامه آمده است.
فارس: هدف صهیونیستها از آغاز حملات علیه فلسطینیها چه بود؟
آیا این حملات بر اساس شرایط سیاسی رژیم اشغالگر انجام شد یا امنیتی؟
استراتژیست فلسطینی درباره ماهیت و اهداف حملات تلآویو گفت: «مناقشات بین اسرائیل و فلسطین را فقط میتوان از زاویهای نگاه کرد که یک خروجی راهبردی برای توضیح ماهیت و وضعیت این درگیری یافت.
این مناقشات تنها به ماهیت اوضاع داخلی اسرائیل، حیات سیاسی این رژیم و یا وضعیت آشوبزده و بحرانهایی که شاهد آن است مربوط نمیشود.
بلکه باید گفت هدف این درگیریها از نظر ماهیت و محتوا، تلاش تلآویو برای جستوجوی راهحلهایی است که هم اسرائیلیها و هم فلسطینیها را راضی کند.
رژیم صهیونیستی با توجه به توافقات جدید ابراهیمی و تمایل برخی قدرتهای منطقهای و بینالمللی در تلاش برای یافتن راه حلی سریع است که رضایت همه طرفها را شامل شود؛ تا از این طریق، برای مبارزه با ایران حرکت کرده و نظم و جهت گیریهای آن در منطقه را بر هم بزند.
واقعیتهای منطقهای و بینالمللی پس از خنثیسازی مؤثر درگیری اسرائیل و اعراب به معنای عام، رویکردهای ویژهای را به وضعیت مناقشه تلآویو و فلسطین تحمیل میکند؛ و این صرف نظر از وضعیت سیاسی و امنیتی در اسرائیل و همچنین در کل فلسطین و به ویژه غزه خواهد بود.
اما خواستههایی بینالمللی جهت یافتن راهحلی برای این مناقشه وجود دارد و با توجه به اساس و ماهیت مناقشه اسرائیل و فلسطین، به نظر میرسد که راهحلی جز کشاندن درگیریها به وضعیت بحرانی و لبه پرتگاه وجود نداشته باشد».
فارس: شما حجم و تأثیرگذاری پاسخهای موشکی مقاومت را چگونه ارزیابی میکنید؟
نتایج میدانی تاکنون چگونه رقم خوردهاند؟
مرهج پاسخ داد: «شکی نیست که توانمندیهای مقاومت فلسطین نسبت به سالهای گذشته توسعه یافته و بسیار رشد کرده است؛ رهبران دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل هم از این موضوع آگاه هستند.
از این رو رژیم صهیونیستی در تلاش است تا به اهداف مشخصی دست یابد که بر ذهنیت و تفکر مقاومت در فلسطین تأثیر بگذارد؛ تاثیری که منجر به برهم زدن توان میدانی و قدرت نظامی جناحهای مقاومت شود.
از نظر ارزیابی نیز میتوان گفت که حجم و اثربخشی واکنش فلسطینیها، اسرائیل را سردرگم کرد.
از این سردرگمی همین کافیست که بگوییم شهرکنشینان صهیونیست اکنون در پناهگاهها به سر میبرند؛ بر این اساس میتوان وضعیت کلی را در سرزمینهای اشغالی تصور کرد».
فارس: شما چشمانداز و آینده این درگیری را چگونه تصور میکنید؟
ادامه درگیریها در چارچوبی گسترده و اتمام حملات به شکل فوری؟
استاد دانشگاه فلسطینی درباره هدف و چشمانداز درگیری در فلسطین اشغالی تاکید کرد: «همانطور که قبلاً هم گفتم این مناقشه برای حرکت به سوی مقابله با محور مقاومت طراحی شده و صهیونیستها نیازمند راهحلی سریع هستند.
علاوهبراین روشن است که ادامه درگیری به شکل کنونی برای تمامی قدرتهای منطقهای و بینالمللی طاقتفرسا خواهد بود.
بنابراین تلآویو و متحدانش باید راهحلهایی پیدا کنند؛ زیرا گسترش دایره درگیری به نفع هیچ کدام از طرفها نیست.
آرام شدن اوضاع و پایان دادن به ماهیت این درگیری [مناقشه اعراب و رژیم صهیونیستی] به نفع همه نیروهاست؛ اما شکی نیست که سازوکاری در بالای میز ظاهر میشود با آنچه در زیر میز است کاملاً متفاوت خواهد بود و تضمینی وجود ندارد که فلسطین به حقش برسد.
توافق فلسطین با رژیم صهیونیستی، موضوع مهمی است و باید با ارائه توضیحاتی، ماهیت آن روشن شود.
بر این اساس، طرفهایی هستند که به دنبال آن خواهند بود تا درگیری فعلی را به عنوان یک درگیری که به اکثریت طرفین آسیب میرساند نشان دهند؛ تلآویو نیز همین برنامه را برای پیشبرد امور خود در پیش گرفته است.
درگیری اخیر دروازهای به روی راهحلهای غیرنهایی و بلندمدت بین اسرائیلیها و فلسطینیها گشود، وضعیتی که موجب اتحاد و مقابله تمام نیروهای ضد اسرائیلی خواهد شد».
فارس: به نظر شما در چه شرایطی این حملات ادامه پیدا میکنند و یا چه مولفههایی در توقف درگیریها نقش ایفا میکنند؟
نویسنده فلسطینی در پاسخ به این سوال خاطرنشان کرد: «ما به خوبی درک میکنیم که هماکنون فضای منطقهای و بینالمللی تا حدود زیادی متشنج است و امروزه میتوانیم ببینیم که عناوین و صحنههای جدیدی از درگیری در این منطقه به وجود آمدهاند.
در اینجا، ما فقط در مورد توافقات ابراهیمی صحبت نمیکنیم؛ بلکه پس از جنگ روسیه و اوکراین، سرفصلهای اقتصادی جدیدی باز شدند که همه را تحت فشار قرار میدهند.
امروزه اکثر کشورها و قدرتها به دنبال پیوستن به صفبندیهای جدیدی هستند که به امنیت اقتصادی پایدار آنها کمک کنند که در درون آن صفبندیها، چارچوبهای سیاسی و امنیتی نیز وجود دارد.
بنابراین به طور کلی فضایی در جهان وجود دارد که به دنبال ثبات است نه جنگ؛ بنابراین همه نیروها در منطقه به دنبال پایان دادن و توقف درگیریها در فلسطین، اسرائیل و لبنان هستند و معادلات امروز به سمت آتشبس و جستجوی راهحل پیش میرود».
فارس: شما نقش دخالتهای خارجی در این درگیری به نفع رژیم صهیونیستی را چگونه تحلیل میکنید؟
آیا حمایت کشورهای غربی نظیر ایالاتمتحده میتواند بر نتایج این درگیری تاثیر بگذارد؟
مرهج درباره نقش حمایتهای خارجی از تلآویو افزود: «شکی نیست که دخالت خارجی در ماهیت مناقشه اسرائیل و فلسطین مؤثر و تأثیرگذار است؛ با این حال، این مداخلات برای تأثیرگذاری بر یک موضوع خاص کافی نیستند.
همه ما میدانیم که اسرائیل به هیچ فشار خارجی توجهی نمیکند؛ این استراتژی اسرائیل از عوامل تعیین کننده سیاسی و امنیتی داخلی نشات میگیرد.
حتی ایالات متحده هم که ظاهراً حامی طرف اسرائیلی است، اما در حال حاضر عمیقاً هیچ علاقهای به شعله ور کردن یک جنگ جدید در منطقه ندارد.
مهمترین نکته در این زمینه این است که قدرتهای غربی به طور کلی به توافق هستهای با ایران نیاز دارند و این اساس کل ارزیابیهای آنان از درگیریهای جدید است».
انتهای پیام/ص