خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 11 خرداد 1405
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

طبل‌زنی طبس، آیینی به قدمت یک قرن از شب‌های رمضان

ایسنا | استان‌ها | چهارشنبه، 25 اردیبهشت 1398 - 11:16
کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان ‌جنوبی اظهار کرد: سنت حسنه طبل‌زنی بیش از 100 سال است که در سحرها و افطارهای ماه مبارک رمضان در طبس رواج دارد.
طبس،ميراث،خراسان،كارشناس،گردشگري،شهرستان،زمان،فرهنگي،كاهني

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان ‌جنوبی اظهار کرد: سنت حسنه طبل‌زنی بیش از 100 سال است که در سحرها و افطارهای ماه مبارک رمضان در طبس رواج دارد.
فریبا کاهنی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، گفت: در ماه مبارک رمضان مراسم طبل‌زنی در دو نوبت سحر و افطار در شهرستان طبس اجرا می‌شود.
وی با بیان اینکه هر بار اجرا، به مدت ده دقیقه تا یک ربع و هر نوبت شامل سه بار به فاصله یک ساعت از مرتبه قبل نواخته می‌شود، افزود: این موسیقی با ضربات هماهنگ زمان باقیمانده به اذان را اعلام می‌کرد و در پایان یک بخش کوتاه داشت که ریتم آن به هم ریخته بود و مردم با شنیدن آن متوجه می‌شدند که زمان کوتاهی به اذان مانده است.
کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان ‌جنوبی با اشاره به اینکه پس از اجرای این موسیقی، توپ خاصی به نام زنبورک(شمخال) به صدا در می‌آمد، تصریح کرد: به برگزارکنندگان این عمل زنبورک‌زن و نقاره‌زن می‌گفتند و تمامی این کارها در بیشتر مناطق به صورت موروثی صورت می‌پذیرفت و به ندرت غریبه‌ای وارد این کار می‌شد.
کاهنی ادامه داد: زمان اجرای طبل‌زنی، به کمک ساعت‌های آبی (شامل تشتی بزرگ و فنجان مسی متوسطی که ته آن سوراخ ریزی داشت)، مشخص می‌شد و صدای پر طنین این طبل‌ها با ترتیبی موزون و دلنشین خاطره نقاره‌زنی بارگاه امام هشتم(ع) را در یادها زنده می‌کرد.
وی با بیان اینکه این سنت حسنه بیش از 100 سال است که رواج دارد، اظهار کرد: طبل‌نوازان طبق وقف‌نامه، مقرری دریافت می‌کنند که وقف‌نامه آن در اداره‌کل اوقاف شهرستان طبس موجود است.
کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان ‌جنوبی یادآور شد: آیین و مراسم طبل‌زنی در شهرستان طبس به شماره 189 در تاریخ 17 بهمن ‌ماه 89 در فهرست آثار میراث معنوی(ناملموس) کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام