ظریف در ترکمنستان و هندوستان +تصاویر
وزیر خارجه ایران در سفر به عشقآباد و دهلینو ضمن بررسی ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه، درباره همکاریها در حوزه انرژی با مقامات دو کشورگفتوگو و مواضع اخیر ایران در برجام را برای همتای هندی تبیین کرد.

وزیر خارجه ایران در سفر به عشقآباد و دهلینو ضمن بررسی ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه، درباره همکاریها در حوزه انرژی با مقامات دو کشورگفتوگو و مواضع اخیر ایران در برجام را برای همتای هندی تبیین کرد.
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از سفر هفته اخیرش به مسکو، روز یکشنبه 22 اردیبهشت ماه در رأس هیأتی سیاسی و اقتصادی به عشقآباد و از آنجا به دهلینو سفر کرد تا با مقامات ترکمنستان و هندوستان ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه را بررسی کند.
ظریف همچنین در سفر به هند مواضع ایران در قبال برجام را بعد از تصمیم اخیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران (+) در توقف برخی تعهدات برجامی تبیین کرد.
*سفر به عشقآباد و توافق بر سر پیشبرد همکاریها در حوزههای حمل و نقل و انرژی
اولین برنامه دیدار ظریف در ترکمنستان با رئیس جمهور این کشور بود و وزیر خارجه ایران صبح دوشنبه 23 اردیبهشت ماه با «قربانقلی بردی محمداف» رئیس جمهور این کشور دیدار و در خصوص ابعاد مختلف روابط دوجانبه و مهمترین مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو و تبادل نظر کرد.
همکاری در مجامع و سازمانهای بینالمللی، مسائل منطقهای به ویژه در خصوص افغانستان، برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، سفر رئیس جمهور ترکمنستان به ایران، همکاریهای ترانزیتی و ریلی، همکاری در حوزه انرژی و برق، اتباع زندانی در دو کشور و دریای خزر نیز از جمله موضوعات و محورهای گفتوگوی ظریف و «رشید مردوف» وزیر خارجه ترکمنستان بود.
همزمان با سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ا یران به عشقآباد، نشست مشترک هیأتهای رسمی ایران و ترکمنستان به ریاست محمدجواد ظریف و رشید مردوف وزیران امور خارجه دو کشور و با حضور نمایندگان وزارتخانههای نفت، راه و نیرو از ایران و بخشهای ذیربط ترکمنستانی در محل وزارت خارجه این کشور برگزار شد.در این نشست پس از گفتوگو و تبادل نظرهای فنی و کارشناسی، در خصوص مهمترین مسائل اقتصادی و تجاری موجود بین دو کشور تفاهمات و پیشرفتهای قابل ملاحظهای حاصل شد.
وزیر امور خارجه ایران در پایان سفرش به عشقآباد دیدارهای انجام شده با مقامات ترکمنستان را خوب برشمرد و گفت: توافق کردیم روابط دو کشور در همه حوزهها از جمله حمل و نقل، انرژی و سایر حوزهها با سرعت بیشتری پیشرفت کند.
وزیر خارجه ایران همچنین فروردین 1396 در اولین مقصد سفرش به سه کشور آسیای میانه و قفقاز به عشقآباد سفر کرد و پس از آن به گرجستان و از آنجا به قرقیزستان رفت.ظریف دی ماه 1392 نیز به ترکمنستان سفر کرده بود.
سیزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور نیز در این سفر برگزار شد.
«رشید مردوف» وزیر خارجه ترکمنستان 22 اردیبهشت 1397 نیز به تهران سفر کرده بود.وزیر امور خارجه ترکمنستان مرداد 1394، اردیبهشت 1395 و همچنین مرداد 1396 به تهران سفر و با همتای ایرانی خود دیدار و دو طرف بر توسعه همه جانبه روابط تأکید کردند.
*سفر به هند
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران که دی ماه 1397 سفری سه روزه به هند داشت، دوشنبه شب 23 اردیبهشت ماه نیز بعد از ترک عشقآباد دوباره راهی دهلینو شد.
او در بدو ورود درباره سفرش به هند گفت: هند یکی از شرکای نزدیک ایران است در حوزههای مختلف با این کشور ارتباطات بسیار گسترده داریم و ارتباطات اقتصادی گسترده داشتیم، سیستم مالی ویژهای بین ما و هندوستان طراحی شده بود و این سیستم برای همکاریهای دوجانبه استفاده میشده و میشود.
وزیر خارجه کشورمان هند را از بزرگترین مشتریان نفت خام ایران خواند و خاطرنشان کرد: رابطه ما با هند در حوزههای دیگر از جمله فرهنگی، سیاسی و همکاریهای منطقهای و همکاری در افغانستان بسیار گسترده است ولذا ما همواره مشورتهایی با شرکای هندی در زمینههای مختلف داریم و این مشورتها را در این سفر دنبال خواهم کرد.
*دیدار با سواراج با محور برجام، چابهار و انرژی
پیش از ظهر سهشنبه 24 اردیبهشت ماه نیز ظریف با «سوشما سواراج» همتای هندی خود دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر خارجه ایران پس از این دیدار به تشریح گفتوگوهایش پرداخت و افزود: ما این روزها برای شرکای نزدیک منجمله روسیه مواضع ایران را تبیین کردیم، اینجا در هند نیز این مواضع تبیین شد، در این جلسه بحث اهمیت اجرای برجام و اینکه ایران باید از منافع برجام بهرهمند شود و اقدامات لازم در این راستا صورت بگیرد، توسط وزیر خارجه هند تأکید شد و ما هم تأکید کردیم که جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برجام اقدامات (اخیر) را انجام داده است.
وی عنوان کرد: درباره مسائل منطقه و خطراتی که سیاستهای افراد تندرو در داخل حکومت آمریکا و در منطقه تلاش دارند تحمیل کنند و نگرانیهایی که از اقدامات و خرابکاریهای مشکوکی که در منطقه ما اتفاق میافتد و ما قبلا پیش بینی کرده بودیم که این گونه اقدامات را صورت خواهند داد که به تنش دامن بزنند، بحث شد.
*توئیت ظریف از دهلینو/ایران با ثباتترین و امنترین شریک باقی میماند
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین امروز (سهشنبه) در صفحه توئیترش با انتشار تصاویری از دیدارها و گفتوگوهایش با مقامات این دو کشور نوشت: «گفتوگوهای بسیار عالی در ترکمنستان و هند داشتم.
منفعت واقعی امنیت ملی آنهایی که خود در این منطقه شکننده زندگی میکنند در ترویج صلح، ثبات، همکاری و پیوند است.ایران کماکان در دسترسترین، موثرترین، باثباتترین و امنترین شریک باقی میماند.»
از سوی دیگر همزمان با این سفر یازدهمین نشست مشترک کنسولی ایران و هند در دهلینو برگزار و طرفین ضمن تبادلنظر درباره امکان لغو روادید برای دارندگان گذرنامههای خدمت و رسمی بر نهایی کردن توافقنامه معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری تأکید کردند.
(اینجا بخوانید)
*هند درباره واردات نفت از ایران تصمیم میگیرد
همزمان با این سفر نیز خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع در دولت هند اعلام کرد که وزیر خارجه هند در دیدار با ظریف عنوان کرده که این کشور بعد از پایان انتخابات در ماه جاری درباره واردات نفت از ایران تصمیمگیری خواهد کرد.
این منبع عنوان کرد: «در خصوص خرید نفت از ایران، وزیر امور خارجه ما موضع خودش را تکرار کرد که درباره این موضوع بعد از انتخابات، با در نظر گرفتن ملاحظات تجاری، امنیت انرژی و منافع اقتصادی، تصمیمگیری خواهد شد.»(بیشتر بخوانید)
دونالد ترامپ پس از خروج از برجام در 18 اردیبهشت 1397 فرمانی را امضا کرد که براساس آن تحریمها علیه ایران در دو بازه 90 و 180 روز مجددا بازگشت.
وزارت خارجه آمریکا هم که نوامبر سال گذشته (2018)، معافیتهای 180 روزهای را به 8 کشور خریدار نفت و میعانات ایران از جمله هند ارائه کرده بود تا در این فاصله به دنبال منابع جایگزین غیر از نفت ایران باشند، بعد از پایان این مهلت دیگر این معافیت را تمدید نکرد.
انتهای پیام/