سفارتخانه ونزوئلا درمحاصره؛ وقتی اجرای اصول دیپلماتیک برای آمریکا معنی ندارد
در حالی که ایالات متحده سالهاست ایران را بهدلیل برچیدن سفارتخانه این کشور در تهران که به لانه جاسوسی تبدیل شده بود، مذمت و تحریم میکند اما خودش اصول دیپلماتیکی را که مدعی آن است درباره سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن اجرا نمیکند.

در حالی که ایالات متحده سالهاست ایران را بهدلیل برچیدن سفارتخانه این کشور در تهران که به لانه جاسوسی تبدیل شده بود، مذمت و تحریم میکند اما خودش اصول دیپلماتیکی را که مدعی آن است درباره سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن اجرا نمیکند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، بامداد سهشنبه ۹ بهمنماه ۱۳۹۷ بود که به دستور «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا و بعد از بالا گرفتن تنشها با ایالات متحده، تمام دیپلماتهای این کشور سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن را ترک کرده و به کاراکاس بازگشتند.
در پی خروج دیپلماتهای ونزوئلایی از سفارتخانه این کشور در واشنگتن، تعدادی از هواداران «خوان گوایدو» رهبر مخالفان مادورو و رئیس مجمع ملی ونزوئلا که با حمایت آمریکا خود را رئیسجمهور موقت این کشور میداند، تلاش کردند به این ساختمان وارد شده و آنجا را تصرف کنند.
حامیان مادورو، رئیسجمهور قانونی ونزوئلا، اما با تجمع مقابل سفارت این کشور در واشنگتن با مخالفان درگیر شده و اجازه این کار را به آنها ندادند.
حامیان دولت قانونی ونزوئلا سپس برای ممانعت از اشغال سفارتخانه توسط مخالفان یا خود آمریکاییها، وارد این ساختمان شده و آنجا را تحتالحمایه خود قرار دادند.
بعد از این اتفاق، ایالات متحده که همواره از امنیت سفارتخانههای خود در دیگر کشورها شاکی است، اقدامات ضد دیپلماتیکی را علیه سفارت ونزوئلا در واشنگتن آغاز کرد.
آمریکا که سفارتخانههایش در کشورهای مخالف خود از جمله جمهوری اسلامی ایران، عملا به یک لانه جاسوسی تبدیل شده و بعد از برچیدهشدن آن مدعی وقوع حمله علیه اماکن دیپلماتیک خود است، اما رعایت این اصول را برای خود واجب نمیداند.
اولین اقدام ضد دیپلماتیک آمریکاییها علیه سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن، ۳۰ آوریل ۲۰۱۹ (دهم اردیبهشت ۱۳۹۸) انجام شد.
نیروهای امنیتی ایالات متحده موسوم به «سرویس مخفی آمریکا» با محاصره سفارت ونزوئلا، اجازه ورود هرنوع مواد غذایی و آشامیدنی به داخل این ساختمان را ندادند.
حمله هواداران گوایدو به سفارت ونزوئلا در واشنگتن
آنها همچنین دربهای ورودی این ساختمان را از بیرون پلمپ کرده و مانع هرگونه ورود یا خروج شدند.
نیروهای امنیتی حتی کسانی را که برای فعالان حاضر در سفارت ونزوئلا به هر نحوی غذا ارسال میکنند، بازداشت میکند.
اقدام بعدی ۹ می ۲۰۱۹ (۱۹ اردیبهشت) و با قطع برق ساختمان سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن انجام شد.
با این کار، فعالان حقوقبشری حاضر در این ساختمان از انرژی برق کافی برای شارژ دستگاههای الکترونیک خود برخوردار نبوده و دیگر نمیتوانند به شبکههای اجتماعی دسترسی داشته باشند تا تصاویر و ویدئوهای از آزارهای هواداران گوایدو که در بیرون سفارت تجمع کردهاند، منتشر نمایند.
کمپانی «پوتوماک» که یک شرکت عمومی تولیدکننده برق در منطقه کلانشهر واشنگتن است و انرژی سفارتخانه ونزوئلا نیز از این شرکت تامین میشود، در بیانیهای اعلام کرد به دستور گوایدو و حمایت دولت آمریکا برق این ساختمان را قطع کردهاند.
این شرکت همچنین از اظهارنظر و ارائه جزئیات بیشتر درباره دلیل قطع برق سفارتخانه ونزوئلا به رسانهها خودداری کرد.
«مارکو روبیو» سناتور آمریکایی از ایالت فلوریدا نیز با حمایت از قطع برق در سفارتخانه ونزوئلا، مدعی شد که اکنون فعالان حاضر در این ساختمان میفهمند که مردم این کشور با قطعی مداوم برق چه میکشند.
سومین اقدام آمریکاییها علیه سفارت ونزوئلا در واشنگتن، قطع آب این ساختمان بود که ۱۱ می ۲۰۱۹ (۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸) و با هدف مجبور کردن افراد داخل آن به خروج، انجام شد.
این اقدام دو روز بعد از انتصاب سفیر از سوی گوایدو و درخواست وی از دولت آمریکا برای قطع امکانات رفاهی این ساختمان انجام گرفته است.
شرکت آب واشنگتن و شهرداری این شهر دست داشتن در این اقدام را رد کرده و هیچ نهادی مسئولیت قطع آب این ساختمان را برعهده نمیگیرد.
این در حالی است که فعالان حاضر در سفارتخانه ونزوئلا میگویند که دولت مادورو تمام قبوض آب، برق و گاز مصرفی این ساختمان را تا کنون بهصورت کامل پرداخت کرده و بدهی نیز نداشته است.
بازداشت حامیان سفارتخانه ونزوئلا در واشنگتن توسط نیروهای امنیتی
تمام این اقدامات در حالی است که گوایدو با حمایت همهجانبه آمریکا، در تاریخ دهم اردیبهشت تلاش کرد علیه دولت قانونی مادورو در ونزوئلا کودتا به راه بیاندازد.
در حالی که گوایدو ضمن انتشار یک کلیپ ویدئویی مدعی حمایت ارتش و نیروهای مسلح از قیام به اصطلاح «ملی و مسالمتآمیز» خود شده بود، اما فقط حدود ۳۰ نظامی به صف اندک حامیان وی پیوستند و برای ساعتی درگیریهای پراکنده در برخی خیابانهای کاراکاس رخ داد.
پس از آن بود که دولت ونزوئلا از دفع «کودتایی کوچک» در این کشور خبر داد.
بهمنماه سال گذشته، گوایدو که ریاست مجمع ملی این کشور را برعهده داشت، با حمایتهای آمریکا ضمن بهراه انداختن آشوبها و اعتراضاتی علیه دولت مادورو، خود را رئیسجمهور موقت این کشور خواند و خواستار سرنگونی وی شد.
ترامپ نیز به دنبال این اقدام گوایدو، او را رئیس جمهور موقت ونزوئلا به رسمیت شناخت و در مقابل مادورو را رئیس جمهور غیرقانونی خواند.
همزمان با حمایت برخی کشورها از جمله آمریکا، کانادا، آلمان، برزیل و اروگوئه از تلاش رئیس مجمع ملی ونزوئلا برای کودتا در این کشور، ترکیه، ایران، روسیه و مکزیک این اقدام را محکوم و از مادورو اعلام حمایت کردند.
بعد از شکست کودتای گوایدو، وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهای ثانویهای را بر وزارت دفاع و سازمانهای اطلاعاتی ونزوئلا اعمال کرده و بر اساس آن هر کشوری با آنها تعامل داشته باشد، از سوی واشنگتن تحریم میشود.
(جزئیات بیشتر)
از سال ۲۰۱۷ و به دنبال تشدید بحران سیاسی در ونزوئلا بین اپوزیسیون و رئیسجمهور این کشور، اختلافات بین مادورو و مجمع ملی (کنگره) که اکثریت آن در دست مخالفان است، بالا گرفته و تشدید این اختلافات سبب اقدام دولت در برگزاری انتخابات برای تشکیل «مجلس موسسان قانون اساسی» در سال ۲۰۱۷ شد.
تلاش واشنگتن برای کنار زدن دولت قانونی کاراکاس در حالی صورت میگیرد که مردم ونزوئلا در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ با شرکت در انتخابات ریاستجمهوری، بار دیگر مادورو را به ریاستجمهوری این کشور انتخاب کردند.
انتهای پیام/ق
منابع:
Patricia Mazzei, 2019.
"Venezuelan Embassy’s Power Cut Off in Tense Washington Standoff", NewYork Times
Marissa J.
Lang, 2019.
"Venezuelan Embassy goes dark as standoff intensifies on streets of Washington", Washington Post
Russia Today, 2019.
"Sabotage?
No water for activists besieged in Venezuela's US embassy, govt denies cut-off"
Sputnik news, 2019.
"Venezuelan Embassy in US Activists: Gov't Turned Water Off to Force Them Out"