لزوم استفاده ازتوانمندی هادرتحقق اهداف بسیج کنترل فشارخون بالا
شیراز- رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز و رییس ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در استان فارس بر لزوم استفاده از توانمندی ها در تحقق اهداف بسیج ملی کنترل فشار خون بالا تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی بهادر در جلسه ستاد اجرایی بسیج ملی فشار خون بالا که با حضور دست اندرکاران سلامت در کلان منطقه پنج کشور و رؤسا و مدیران ادارات و NGOهای استان فارس برگزار شد، از اعضای این ستاد خواست تا تمامی توان خود را برای شناسایی مبتلایان به فشارخون بالا در استان، به کار گیرند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز و رئیس ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در استان فارس در این نشست با تاکید بر اولویت موضوع پیشگیری بر درمان بیماریها گفت: شناسایی بیماران مبتلا به فشار خون بالا از اهمیت زیادی برخوردار است و شناسایی این افراد، بسیاری از بیماریها را پوشش میدهد و از بروز این بیماریها و پیامدهای ناشی از آنها پیشگیری میکند.
بهادر با اشاره به اهمیت تعامل و مشارکت تمام افراد و سازمانها برای اجرای پویش ملی کنترل فشارخون افزود: مساله تأمین سلامت مردم، محدود به دانشگاه علوم پزشکی نیست و تمام افراد، ادارات و سازمانها باید در زمینه ارتقای سلامت، مشارکت کنند.
او اضافه کرد: در اجرای این پویش ملی، برای هر گروه و سازمان وظایفی مشخص شده و این پویش با همکاری تمام سازمانهای مربوطه انجام میشود.
رئیس دانشگاه با اشاره به اجرای برنامه پزشک خانواده از سالهای گذشته در استان فارس و شناسایی بسیاری از بیماران مبتلا به فشار خون در استان، بر اهمیت شناسایی سایر افراد مبتلا به فشار خون بالا تاکید کرد و اجرای اینگونه پویشها را برای شناسایی و درمان سایر بیماریها مفید عنوان کرد.
حدود ۳۰ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال کشور مبتلا به فشار خون بالا هستند
معاون بهداشت و دبیر ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با بیان اینکه برنامه بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در کشور با ابتکار و طراحی دکتر «سعید نمکی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با توجه به ضرورتهای حوزه سلامت کشور به آغاز میشود، به یک مطالعه تحقیقی در سال ۹۵ اشاره کرد که بر اساس یافتههای این پژوهش، حدود ۳۰ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال کشور مبتلا به فشار خون هستند.
عبدالرسول همتی با اشاره به اینکه استان فارس در این زمینه نسبت به سایر استانها در جایگاه بهتری قرار گرفته، افزود: پایش های انجام شده نشان میدهد از هر سه نفر جمعیت کشور، یک نفر مبتلا به فشار خون بالاست و مطلب نگران کننده این است که از همین تعداد، چیزی حدود ۴۰ درصد، از بیماری خود اطلاع نداشتند و نیمی از افرادی که از فشار خون خود اطلاع داشتند و تحت درمان بودند، دارو استفاده نمیکردند، بنابراین کار اجرای این پویش ملی حساستر و سنگینتر میشود.
معاون بهداشت دانشگاه ادامه داد: شناسایی بیمار مبتلا به فشار خون به تنهایی کافی نیست و در این زمینه باید برای خدمات بهورزان، مراقبان سلامت، تأیید پزشک، دریافت مراقبتهای لازم درمانی و مصرف داروی کنترل فشار خون، برنامه ریزی شود.
دکتر همتی حدود ۵۰ درصد جمعیت کشور را مربوط به افراد بالای ۳۰ سال عنوان کرد که در این پویش ملی، پنجاه درصد از این افراد، به عنوان جمعیت هدف تعیین شده است، این جمعیت معادل حدود ۲۰ میلیون نفر در کشور و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در استان فارس است.
به گفته دبیر ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در استان فارس با کمک مراقبان سلامت در کنار پزشکان خانواده، استان فارس را در این زمینه، در کشور پیشگام ساخته و تاکنون حدود ۲۷۷ هزار بیمار مبتلا به فشارخون بالا در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز شناسایی شدهاند.
او این جمعیت را معادل حدود ۵۷ درصد جمعیت هدف عنوان کرد که بر این اساس؛ اکنون دانشگاه علوم پزشکی شیراز شناسایی ۴۳ درصد باقی مانده را بر عهده دارد و نسبت به سایر دانشگاههای علوم پزشکی کشور، پیشگامتر است.
دکتر همتی در مورد روند شناسایی این افراد، توضیح داد: این افراد با اطلاع رسانی، آگاه سازی و آموزش پزشک و مراقبان سلامت، به پایگاهها و مراکز بهداشتی مراجعه کرده و از فشار خون خود آگاه شدهاند و مراقبتهای لازم را دریافت کردند و در این پویش ملی باید افراد جدید شناسایی شوند.
معاون بهداشت دانشگاه گفت: اجرای این طرح از بیست و هفتم اردیبهشت؛ همزمان با روز جهانی قلب و فشار خون آغاز میشود و تا پانزدهم تیر به مدت شش هفته ادامه دارد؛ برای دو هفته نخست طرح، کار اطلاع رسانی و آگاه سازی پیش بینی شده است تا در این دو هفته فضای عمومی در استان به گونهای آماده شود که هر فرد بالای ۳۰ سال به روشهای مختلف از اجرای این طرح آگاه شده باشد؛ چهار هفته بعدی نیز برای غربالگری در نظر گرفته شده است و آمادگی ارائه خدمات لازم به تمام جمعیت بالای ۳۰ سال در حال فراهم آمدن است.
دکتر همتی تاکید کرد: اگر عزم و اراده بزرگی پشت این طرح نباشد، اهداف آن محقق نمیشود، بنابراین اجرای این طرح ملی نیازمند مشارکت همگانی است.
او از صدا و سیما، استانداری، روحانیون، ادارات و سازمانها به عنوان یاوران دانشگاه در امر اطلاع رسانی اجرای این طرح نام برد و اضافه کرد: داروخانههای سطح کشور از مکانهایی است که برای غربالگری و بحث اطلاع رسانی در نظر گرفته شده است، همچنین بسیج جامعه پزشکی، سازمان نظام پزشکی و سازمان نظام پرستاری از دیگر همراهان دانشگاههای علوم پزشکی کشور در این طرح هستند؛ در تمام بیمارستانها پایگاههای غربالگری ایجاد میشود، در استان فارس نیز هزار خانه بهداشت، ۵۰۰ مرکز و پایگاه جامع سلامت، هزار پایگاه پزشک خانواده و پایگاههای سیار در اجرای این طرح، مشارکت دارند.
دبیر ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا دانشگاه، از اختصاص یک سیستم مانیتورینگ برای پایش اجرای این طرح در استان فارس و سطح کلان منطقه پنج خبر داد و افزود: اهداف این طرح در این سیستم به صورت روزانه پایش میشود و گزارش پایش ها به دانشگاههای کلان منطقه ارسال میشود.
دکتر همتی از مراجعه افراد به پایگاههای ثابت مستقر در مراکز و پایگاههای جامع سلامت، پایگاههای سیار سطح شهر مانند داروخانهها و مراکز پرتردد مانند پارکها و مراکز خرید و خوداظهاری افراد با گزارش سنجش فشار خون به کمکنرم افزار تلفن همراه و ثبت اطلاعات فرد در سامانه الکترونیکی «سیب»، به عنوان سه روش انجام غربالگری فشار خون بالا نام برد.
بسیج ملی کنترل فشار خون بالا با شعار «فشار خون: بدانیم و اقدام کنیم»
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز شعار بسیج ملی کنترل فشار خون بالا را «فشار خون: بدانیم و اقدام کنیم» اعلام کرد و گفت: در سال ۲۰۱۷ میلادی، حدود ۱۰ میلیون نفر در دنیا به دلایل مرتبط با فشار خون بالا، جان خود را از دست دادهاند؛ بیماری فشار خون بالا، اصلی ترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن کلیه و سکته مغزی در جهان و ایران است.
دکترفریبا مرادی افزود: بر اساس پیمایش ملی در سال میلادی ۲۰۱۶، حدود یک سوم جمعیت بزرگسالان ایران از فشار خون بالا رنج میبرند و با به روز رسانی سخت گیرانه راهنمای بالینیAmerican Heart Association در سال ۲۰۱۷، بیش از نیمی از جمعیت ایران (۵۳.۷ درصد) دچار پرفشاری خون هستند.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه، در ادامه با اعلام آماری نگران کننده در این زمینه، گفت: از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ میلادی، شیوع پرفشاری خون در ایران حدود سه برابر شده است.
دکتر مرادی اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر را شامل سه نوع اهداف مشابه با اهداف سازمان بهداشت جهانی، اهداف متفاوت با اهداف سازمان بهداشت جهانی و اهداف اختصاصی ایران برشمرد که اهداف اختصاصی ایران، به صفر رساندن میزان Trans Fatty Acid در روغنهای خوراکی و محصولات غذایی، بیست درصد کاهش نسبی در میزان مرگ و میر ناشی از سوانح و حوادث ترافیکی، ۱۰ درصد کاهش نسبی در میزان مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر و بیست درصد افزایش دسترسی به درمان بیماریهای روانی را شامل میشود.