خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 17 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شیوه جدید فروش نان برای جلوگیری از کم فروشی

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | جمعه، 13 خرداد 1401 - 17:12
مدیرکل نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت: فروش کیلویی به جای عددی، پیشنهادی برای مقابله با کم فروشی و بهبود کیفیت نان است.
نان،آرد،يارانه،كيلويي،وزن،چانه،فروش،وزارت،صنف،گرم،قيمت،كشور،سنگك

در میز اقتصادی مطرح شد
در میز اقتصاد امروز، آقایان محمدجواد مؤیدیان کارشناس اقتصادی، امرالهی مدیرکل بازررسی و نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی و پابرجا رئیس اتحادیه نان سنگک استان تهران، به بررسی موضوع عرضه کیلویی نان سنتی پرداختند و به سوالات زیر پاسخ دادند.
طرح فروش کیلویی نان چگونه ارزیابی می‌شود؟
آقای مؤیدیان کارشناس اقتصادی: استانداردسازی ارزش زنجیره گندم، آرد و نان از مدت‌ها قبل مطرح بوده و با طرح اصلاح یارانه نان، بیش از بیش اجرای آن ضرروری است، به طور کلی زنجیره آرد و نان در کشور ما استاندارد نیست، چون بخشی برعهده وزارت جهاد کشاورزی، بخشی برعهده وزارت صمت و بخش دیگری هم بر عهده وزارت اقتصاد است.
قیمت نان از سوی سیاستگذار تعیین و ابلاغ می‌شود؛ در رابطه استانداردسازی قیمت، استاندارد وزن چانه را داریم که با انحرافاتی همراه شده، از جمله این که وزن چانه در استان‌ها و نان‌های مختلف، متفاوت است؛ بنابراین، استاندارد فعلی معیار درستی نیست و می‌تواند اختلافاتی ایجاد کند.
این موضوع درست نیست و به همین علت، در بخش نان‌های سنتی انگیزه کم‌فروشی افزایش یافته است.
در اصلاح و بازتوزیع یارانه نان، شاهد بودیم که قیمت آرد صنف و صنعت آزاد شد و به هر کیلو ۱۲ هزار تومان رسید، اما این اتفاق برای نانوایی‌ها رخ نداد که احتمال نشت آرد نانوایی‌ها به سمت صنف و صنعت را بالا می‌برد و به صورت میدانی نیز شاهد هستیم که صفوف نانوایی‌ها طولانی‌تر شده است.
وزن چانه نان چگونه محاسبه می‌شود؟
آقای امرالهی مدیرکل نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی: تخلفاتی از جمله آردفروشی در نانوایی‌هایی که آرد با یارانه نوع یک یا دو می‌گیرند رخ می‌دهد که آرد خود را به بخش صنف و صنعت می‌فروشند و زمانی که می‌خواهند خلأ و کمبود آرد خود را جبران کنند، کم فروشی انجام می‌دهند.
۱۰۷ هزار و ۲۳۵ مورد بازرسی از نانوایی‌های سطح کشور صورت گرفته که عمده تخلفات محرز شده، مربوط به بحث کم‌فروشی و گرانفروشی بوده است.
برای ۱۰ درصد این نانوایی‌ها یعنی حدود ۱۰ هزار و ۱۷۰ مورد که تخلفات حاد مثل آردفروشی و گرانفروشی متعدد داشتند و به سامانه ۱۲۴ گزارش شده بود، پرونده تشکیل دادیم و به سازمان تعزیرات حکومتی معرفی کردیم و به حوزه ارشادی بیشتر عقیده داریم.
وزن چانه نان در استان های مختلف کشور، متفاوت است؛ در شهر تهران وزن چانه نان سنگک با آرد یارانه ای نوع دو (نیمه یارانه ای) ۶۵۰ گرم، بربری با آرد نوع یک (یارانه ای) ۶۰۰ گرم، تافتون با آرد یارانه ای نوع یک ۲۵۰ گرم و نان لواش با آرد یارانه ای نوع یک نیز باید ۱۶۰ گرم باشد.
اجرای آزمایشی طرح فروش کیلویی نان، در ۲ شهر از استان‌های هرمزگان و چهارمحال و بختیاری آغاز شده و قرار است از کم‌فروشی و کوچک‌شدن نان جلوگیری کند.
فروش کیلویی نان به جای فروش عددی، به عنوان پیشنهادی برای مقابله با کم فروشی و بهبود کیفیت نان چند باری در کشور مطرح شده است.
چرا عرضه نان باید کیلویی باشد؟
آقای پابرجا رییس اتحادیه نان سنگک تهران: فروش کیلویی نان راهکاری برای مقابله با تخلفات نانوایی‌ها پس از آزادسازی قیمت آرد است که با آن موافق هستیم.
صنف نانوایان هنوز با نرخ اعلامی پارسال فعالیت می‌کند؛ در حالی که یک نانوایی اگر بخواهد نرخ و وزن قبلی را رعایت کند، به تعطیلی کشیده می‌شود.، زیرا دستمزد کارگر افزایش یافته است.
عرضه کیلویی نان ۵۰ یا ۶۰ سال پیش نیز انجام می‌شد و مردم استقبال می‌کردند و اکنون هم نیاز به یک ترازو و کارگر اضافی دارد که هزینه‌ها را بالا می‌برد؛ پس ابتدا باید نرخ جدید ما اعلام شود.