اما و اگرهای شن چالههای اطراف رودخانه کن؛ آیا بزرگراه فتح و فرودگاه مهرآباد در آستانه خطر قرار دارند؟
شنچالههای ناشی از خاکبرداریهای بیرویه معادن استان تهران در محدوده رودخانه کن اما و اگرهای بسیاری را به جهت تهدیدآمیز بودن بزرگراه فتح و فرودگاه مهرآباد ایجاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تهران، استان تهران دارای 355 معدن به ویژه معادن شن، خاک و سنگ آهک میباشد و علاوه بر این 24 نوع ماده معدنی نیز در این استان شناسایی شده است و هر چند علت برخی از ریزگردها، ذرات معلق و آلودگی تهران ناشی از گرد و خاک برخی از این معادن میباشد اما این بار نکته مهّم شن چالههای ایجاد شده ناشی از خاکبرداری این معادن است امری که اگر مورد رسیدگی جدی قرار نگیرد در آیندهای نه چندان دور تهدیدی برای امنیت بزرگراههای مختلف این استان است تا جایی که سید نصرالدین الیاسزاده معاون دفتر فنی استانداری تهران عصر امروز در جلسه شورای معادن ضمن هشدار نسبت به شن چالههای اطراف رودخانه کن اظهار داشت: در ادامه بزرگراه بروجردی معادن خطرناک و گودالهایی با عمق 70 تا 80 متر وجود دارد.
وی بیان کرد: سه معدن فربت، شن ما و خلیج مرکزی در آنجا قرار دارند که وضعیت آنها بسیار خطرناک است چرا که پلهای بزرگراه بروجردی در درون این معادن جانمایی شدهاند.
شکستگی جداره سبب شستگی بزرگراه فتح و فرودگاه مهرآباد میشود
این موضوع در حالی امروز به یکی از موضوعات جدی استان تهران بدل شده است که بدانیم گود فربت و خلیج کاملاً در مجاورت رودخانه کن قرار دارند و گود شن ما نیز در مجاورت مناطق مسکونی است که اگر جداره آنها با شکستگی روبهرو شود خطرات بسیاری را ایجاد میکند.
همچنان که سید محمد فیاض شهردار منطقه 18 نیز در ادامه جلسه شورای معادن با اشاره به برداشت 50 میلیون مترمکعب از معادن شن در این منطقه تصریح کرد: با توجه به گودبرداری 90 هکتاری از مساحت 200 هکتاری معادن، شکستگی جداره معادن سبب شستگی بزرگراه فتح و فرودگاه مهرآباد میشود از اینرو درخواست ما این است که این موضوع به طور اساسی مورد توجه قرار گیرد چرا که به جهت خاکبرداری در حریم رودخانه، آب منطقهای باید ورود جدی داشته باشد.
شهردار منطقه 18 افزود: معادن در این مناطق تنها 30 متر مجوز خاکبرداری داشتند در حالی که 70 تا 80 متر گودبرداری انجام شده است، بنابراین پیشنهاد میشود برای شرکت فربت اجرای طرح پایدارسازی انجام شود چرا که گود بزرگراه بروجردی دچار ترک شده است.
وی همچنین بیان کرد: برای گود خلیج نیز اگر طرح پایدارسازی با نخاله اجرا شود 3 میلیون مترمکعب نخاله نیاز است، همچنین معدن شن ما حدود 70 هزار مترمکعب مخلوط به صورت غیرمجاز دپو کرده است که میتوان از آن برای پایدارسازی گود استفاده کرد چرا که ریختن نخاله زمانبر است و اگر با روش نخاله پایدارسازی شود 6 سال به طول میانجامد.
شهردار منطقه 18 با بیان اینکه مالکان باید ضرر و زیان به شهر را جبران کنند عنوان کرد: ظرف شش ماه آینده باید این گودها ایمن شود.
معادن اطراف رودخانه کن از دهه 30 فعال هستند
در ادامه علی عبدی معاون امور معادن و صنایع معدنی استان تهران افزود: معادن اطراف رودخانه کناز دهه 30 فعال بودند و در دادسرا جهت برداشت غیرمجاز آنها پرونده تشکیل شده است.
وی بیان کرد: در غرب تهران با هماهنگی شرکت آب منطقهای برای معادنی که در حریم بستر قرار دارند هیچگونه مجوزی صادر نشده است و قرار شده هرگونه برداشت از رودخانه کرج و شادچای صرفاً در چارچوب ساماندهی شرکت آب منطقهای باشد که 800 متر به عنوان حریم مشخص شده است.
تسلط بر وضعیت شن چالههای استان تهران چقدر است؟
در ادامه محمدرضا نجفی نماینده مردم تهران، پردیس واسلامشهر با طرح سوألی مبنی بر میزان تسلط و اشراف بر مناطق مختلف دیگر به ویژه در غرب استان تصریح کرد: باید وضعیت معادن استان تحت کنترل قرار گیرد تا مبادا تا 2 سال دیگر این موضوع در مناطق دیگر نیز رُخ دهد این موارد باید شفاف و در مورد آن تصمیمگیری شود.
که در ادامه کیومرث کلانتری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران بیان کرد: شبیه این گودالها در استان تهران بسیار است.
وی افزود: سال گذشته موضوع در شورای برنامهریزی شهر تهران مطرح شد و در کمیسیون ماده 5، آن منطقه تغییر کاربری به فضای سبز داده شده است و با وجود تهدیدآمیز بودن متأسفانه شهرداری با مالکان توافق نمیکند.
تشکیل کمیته برای بررسی فنی و علمی موضوع شن چالههای اطراف رودخانه کن
هشدار اعضای شورای معادن استان مبنی بر تهدیدات احتمالی ناشی از ادامه فعالیت معادن مجاور رودخانه کن و شکستگیجدارههای آنها سبب شد که محمد تقیزاده معاون امور عمرانی استاندار تهران خواستار تشکیل کمیتهای برای بررسی فنی و علمی موضوع شود که با تشکیل کمیته فنی ضمن بررسی ابعاد مختلف این موضوع، طرح جدیدی برای ایمنسازی آنها اجرایی شود.
ضربالاجل یک ماهه استاندار تهران برای رسیدگی به وضعیت شن چالههای استان تهران
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران نیز در این راستا با بیان اینکه باید در رابطه با معادن استان و ذرّات معلق که بیارتباط با بهرهبرداری از معادن نیست گزارش پیوست ارائه و در اختیار اعضای کارگروه قرار گیرد اظهار داشت: با توجه به شرایط منطقه 18 باید پیش از وقوع حادثه جدی بررسی جامعتری نسبت به معادن استان صورت پذیرد.
وی با اشاره به لزوم ارائه گزارش کامل از وضعیت معادن استان افزود: در مورد حقوق حقه دولت بر مبنای ارزش پول و با توجه به نرخ تورم گزارشی از وضعیت بدهکاری معادن ارائه شود.
استاندار تهران ادامه داد: در رابطه با معادن منطقه 18 شهرداری باید مشخص کند که چگونه با مالکان توافق میکند؟
همچنین باید کارگروهی در معاونت عمرانی تشکیل و میزان خسارت وارده را بررسی کند تا برای تثبیت این وضعیت و پیشگیری از حوادث آتی اقدامات لازم انجام شود.
محسنی بندپی در پایان خاطرنشان کرد: باید مشخص شود به لحاظ حقوقی چه مطالبهای میتوانیم از بهرهبردار داشته باشیم و تا یک ماه آینده یعنی 21 خردادماه در مورد این موارد اقدامات لازم انجام شود.
انتهای پیام/ن