سهم مهم کشاورزی در تولید ناخالص داخلی افغانستان- اخبار افغانستان - اخبار بین الملل تسنیم
معاون وزیر اقتصاد طالبان با تاکید نقش مهم کشاورزی در تولید ناخالص داخلی افغانستان بر ضرورت اقتصاد دانش بنیان و کشاورزی مکانیزه تاکید کرد.

به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، «عبداللطیف نظری» با انتشار یادداشتی در فیسبوکش با عنوان «اقتصاد دانش بنیان و ضرورت مکانیزه شدن بخش کشاورزی افغانستان» نوشت: امنیت غذایی کشور به طور مستقیم به تولیدات بخش کشاورزی وابسته است و هرگونه اختلال در این روند میتواند به طور مستقیم، امنیت اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی کشور را تهدید کند.
به همین خاطر موارد فوق میتواند اهرمی برای ظهور ایدهای در راهاندازی شرکتهای دانش بنیان در حوزه کشاورزی باشد.
درحال حاضر، صنعت کشاورزی در ولایت های مختلف برای گذر از سنتی به تجاری و اقتصادی به تغییرات و تحولات بزرگی نیازمند است که افزایش ضریب مکانیزاسیون به ویژه در باغات، صدور اسناد برای زمینهای زراعی، افزایش میزان بهرهوری با کشاورزی دانش بنیان، تمرکززدایی و دادن اختیارات به هر منطقه تنها بخشی از آن است.
هر چند در پلان استراتژیک اقتصادی اعلام شده، محور اساسی در بخش کشاورزی، توسعه کشاورزی تجاری و دانشبنیان خواهد بود تا افغانستان بتواند در این زمینه به جایگاه اصلی و واقعی خود برسد ولی نباید فراموش کنیم که طی سالهای اخیر برخی کشورهای منطقه که از نظر ظرفیتها و تنوع اقلیمی قابل مقایسه با افغانستان نیستند، روی کرسی اقتدار غذایی نشسته اند و در این بخش حکمرانی میکنند.
این یعنی نمیتوان حتی یک لحظه وقت را هدر داد و باید از تمام توان شرکتهای دانش بنیان برای باز پسگیری جایگاه از دست رفته، بهره گرفت.
یکی از اولویتهای کاری در بخش کشاورزی، فاصله گرفتن از کشت و زرع سنتی و حرکت به سمت کشاورزی صنعتی و تجاری با نگاه به اقتصاد برتر است تا محصولات تولید شده روی دست کشاورز نماند و بهرهبردار براساس نیاز داخلی و بازارهای صادراتی و جهانی، محصول خود را منطبق با استاندارد شناخته شده و همچنین قیمت مناسب به فروش برساند.
کاری که میتواند دست دلالان و واسطهها را کوتاه و از دخالت آنها در بازار جلوگیری کند.
ادعایی که برای رسیدن به آن، باید کشاورزی دانش بنیان با هدف بهرهوری بالا و اشتغال پایدار به صورت ویژه در دستور کار قرار بگیرد.
با اینکه مدتی است طرح جامع کشاورزی براساس الگوی کشت یا کشت قراردادی بر مبنای ظرفیت و اقلیم هر منطقه در ولایت های مختلف به اجرا در آمده است، اما خروجی کار نشان میدهد، متولیان آنطور که باید برای به نتیجه رسیدن آن وقت نمیگذارند.
ولی حالا و با تأکید کارشناسان و مسوولان حوزه اقتصاد امارت اسلامی بر توجه به دانشبنیانها انتظار میرود عزمها جزم و آینده خوبی برای کشاورزی مدرن ترسیم شود.
غالب بودن روشها و متدهای سنتی این عرصه در کشور و عدم تمایل فعالان این حوزه برای صنعتی شدن، مهمترین موانع در مسیر حرکت شرکتها به سمت ساختارهای دانش بنیان به حساب میآید.
شکی نیست که پتانسیلهای توسعه دانش در حوزه دام و طیور و همین طور کشت و زرع مهجور مانده و توجه بیشتر به این زمینهها میتواند موجب توانمند شدن ولایت ها و به تبعآن، ارزآوری برای کشور باشد.
کشاورزی بر مبنای دانشبنیانها منتهی به کشاورزی پایدار میشود که یکی از اهداف اساسی توسعه این نوع کشاورزی، ایجاد درآمد و اشتغال در نواحی روستایی در جهت افزایش رفاه و کاهش فقر روستاییان است.در همین راستا، رفع مشکلات شرکتهای دانشبنیان میتواند زمینه ورود فناوریهای جدید به صنعت کشاورزی را فراهم کند.
حال با توجه به نقش مهم شرکتهای دانش بنیان در پیشرفت علمی و فعالیتهای تجاری کشور در بخش کشاورزی و دامپروری راهکارهایی نظیر تدوین سیاستهای حمایتی و تشویقی توسط دولت، تسهیل در اعطای وامهای کمبهره و نظاممند و گذراندن آموزشهای لازم برای مؤسسات و علاقهمندان تأسیس شرکتهای دانشبنیان به منظور مدیریت بازاریابی میتواند نقش مهم و بسزایی در رشد و شکوفایی شرکتهای مذکور ایفا کند.
کوتاه سخن اینکه بخش کشاورزی سهم مهمی در تولید ناخالص داخلی کشور و اشتغالزایی مردم در ولایت های مختلف دارد.
دستیابی به امنیت غذایی، کسب درآمدهای ارزی و استقلال سیاسی و اقتصادی از عمدهترین ضرورتهای توجه به این صنعت است.
اما در همین مسیر، توسعه کشاورزی بدون نگرش پایدار و عدم بهرهمندی از شرکتهای دانشبنیان، موجب بروز مسائل و مشکلاتی میشود که مصرف بیرویه مواد شیمیایی و تخریب محیطزیست را باید از عمدهترین آنها در نظر داشت.
انتهای پیام/.