نقش بی نظیر سپاه و رزمندگان همدان در عملیات آزادسازی خرمشهر
همدان- پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در همدان گفت: نقش بی نظیر سپاه و رزمندگان استان همدان در عملیات آزادسازی خرمشهر است.

سید علی مساوات در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت سوم خردادماه؛ سالروز فتح خرمشهر با بیان اینکه از چند بُعد میتوان حضور بچههای استان همدان را در عملیات بیت المقدس عنوان کرد، گفت: بچههای سپاه همدان که در قالب تیپ ۲۷ محمد رسول الله و ارتش که در قالب تیپ سوم زرهی شهید قهرمان و از سویی، در پشتیبانی عملیات بیت المقدس از طریق کمیته امداد در این عملیات نقش داشتند.
وی با بیان اینکه بچههای همدان در قالب تیپ ۲۷ محمدرسول الله از دی ماه سال ۱۳۶۰ به صورت مستمر در این تیپ حضور داشتند، گفت: این رزمندگان در عملیات فتح المبین نقش آفرینی و در قالب گردان مسلم بن عقیل و مالک اشتر ایفای نقش کردند.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تصریح کرد: شروع عملیات بیت المقدس از اواخر فروردین ماه در سال ۱۳۶۱ طراحی شد، به خصوص در مورد شناساییهای منطقه دشمن و گذر از رودخانه کارون و جاده اهواز، خرمشهر که در تصرف دشمن بود، بچههای همدان مانند شهید همدانی، حاج محمود شهبازی که فرمانده سپاه همدان و جانشین تیپ حضرت رسول، شهید خوش لفظ و شهید شکری موحد در خصوص شناساییهایی عملیات بیت المقدس نقش بسزایی داشتند.
وی در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه شروع عملیات با گردان مسلم بن عقیل به فرماندهی سردار شهید حبیب الله مظاهری و بچههای همدان در این گردان بود، اضافه کرد: بعد از عبور از کارون، نیروها باید حرکت و به سمت سه راه حسینیه که در مسیر اهواز خرمشهر قرار داشت، میرفتند و در آنجا مستقر میشدند.
مساوات با بیان اینکه این نیروها با حماسه سازی ها توانستند به عنوان اولین نیروهای که فاتح جاده خرمشهر بودند، لقب بگیرند؛ تصریح کرد: از سویی دیگر، تیپ شهید قهرمان با فرماندهی حاج محمد جوادی در محور شمالی عملیاتی بودند که یکی از یگانهای عمل کننده این قرارگاه تیپ سوم زرهی شهید قهرمان بود، این تیپ وظیفه داشت تا از کرخه نور عبور و عملیات تعقیب دشمن را تا مرزهای بین المللی جفیر و طلاییه انجام دهد.
وی با بیان اینکه در مرحله اول که دهم اردیبهشت بود، این افراد با هدف اینکه دشمن را فریب دهند، وارد کار شدند و با اقدامات مناسب توانستند به راحتی خود را به جاده اهواز، خرمشهر برسانند، تشریح کرد: در این عملیات، محمد فتحی پاکرو که یکی از امیران بنام تیپ زرهی شهید قهرمانی بود و تعدادی از رزمندگان دیگر به شهادت رسیدند ولی به نحو احسنت نقش خود را ایفا کردند.
مساوات با اشاره به اینکه از طرف دیگر، رزمندگان توانستند جاده اهواز، خرمشهر را تصرف کنند؛ خاطرنشان کرد: در مرحله دوم نیز در تاریخ اردیبهشت ماه، دشمن به سمت جبهه جنوبی معطوف شد اما رزمندگان توانستند معدود نیروهای دشمن را در قسمت شمال هویزه به عقب بکشانند و تا مرز بین المللی یا همان مرز جفیر که در حاشیه حول هویزه و از سمت دیگر به منطقه طلاییه به عقب بکشانند.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ادامه داد: تا اوایل خردادماه این پیشروی ادامه داشت تا اینکه با فتح خرمشهر نقش خود را به انجام رساندند.
مساوات از نقش پایگاه شهید نوژه نیز سخن گفت و افزود: از سویی، سردار شهید شهبازی فرمانده سپاه همدان و جانشین تیپ ۲۷ محمدرسول الله بود؛ همچنین مفقود الاثر احمد متوسلیان و جانشینشان حاج محمود شهبازی که فرمانده سپاه همدان بودند و رئیس ستاد نیز محمد ابراهیم همت بود؛ این سه بزرگوار دست در دست هم، نیروهای این تیپ را هدایت کردند و شهید شهبازی در آستانه ورود به شهر خرمشهر در دوم خردادماه به شهادت رسید.
وی در پایان، با تصریح بر اینکه پیکر مطهر این شهید به سمت همدان انتقال داده شد و تشییع جنازه باشکوهی همراه با شهدای تیپ زرهی شهید قهرمان مانند فریدون عیوضی، شهید حجه فروش و مابقی شهدا انجام شد، گفت: در مجموع، در عملیات بیت المقدس استان همدان تعداد ۶۰ شهید، ۴ آزاده و تعدادی مجروح تقدیم اسلام شدند.