خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 09 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بخش از بالاآمدگی آب دریاچه ارومیه ناشی از رسوبات نمکی است

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 19 اردیبهشت 1398 - 07:00
به گفته دو هیئت علمی دانشگاه ارومیه خشکی دریاچه ارومیه در سالهای گذشته سبب رسوب گذاری در بستر ان شده و اینک و با ورود دوباره آب حجم آب را بیش از آنچه که واقعیت دارد نشان می‌دهد درصورتی‌که عمق آب کم است و نمی‌شود گفت که دریاچه احیاشده است.
درياچه،اروميه،آب،كشاورزي،احياء،مترمكعب،احياي،احيا،حجم،سازمان ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، بارندگی‌های بهاری که از آغازین روزهای سال 98شروع‌شده سبب بالا آمدن چشمگیر آب دریاچه ارومیه و بهبود وضعیت آن شده است.
وقتی حرف از پر شدن دریاچه ارومیه به میان می‌آید یعنی اینکه باید به میزان تراز اکولوژیک که حدود 14 میلیارد مترمکعب است رسیده باشد درصورتی‌که این‌گونه نیست و نمی‌توان از کلمه احیا و یا پر شدن در این زمینه استفاده کرد.
سدها در مدیریت منابع آبی و احیای دریاچه ارومیه اهمیت دارند
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: دریاچه ارومیه احیا نشده و احیای آن زمان‌بر است و باید مثل گذشته اقداماتی برای احیای آن انجام شود و نباید بودجه آن قطع شود چراکه احیاء حداقلی آن به 10 میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد و با توجه به بارش‌های بهاری در سال 98 دریاچه فقط از وضعیت حاد سی‌سی‌یو و آی سی یو به بخش منتقل‌شده است.
نادر قاضی پور با بیان اینکه دریاچه ارومیه هنوز به درجه احیا نرسیده است اظهار داشت: 14 میلیارد مترمکعب برای احیای دریاچه ارومیه نیاز است و از این‌ رو 10 میلیارد مترمکعب آب کمبود دارد و قبل از بارش‌های اخیر حجم آب دریاچه زیر 2 میلیارد مترمکعب بود اما در روزهای اخیر به بیش از 4 میلیارد مترمکعب افزایش‌یافته است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت سدها در مدیریت منابع آبی و احیای دریاچه ارومیه می‌افزاید: کسانی که مخالف سدسازی هستند و مانع ساخت سد نازلو و باراندوز شدند به مردم آذربایجان غربی خیانت کردند چراکه احداث این سدها موازی با طرح‌های احیای دریاچه ارومیه است.
وی در رابطه با اهمیت آبخیزداری و داشتن طرح‌ ثمر بخش برای جلوگیری از خطرات سیل و ذخیره‌سازی آب‌های روان بیان کرد: باید به بحث آبخیزداری و احداث آب‌بند در هر روستا توجه ویژه‌ای شود زیرا علاوه بر اینکه می‌تواند از بروز سیلاب جلوگیری کند، نیاز آبی روستاها را نیز تأمین می‌کند.
راکد ماندن طرح‌های احیاء دریاچه ارومیه و به تعویق انداختن احیا به خشکی زودرس آن دامن می‌زند
عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه با اشاره به آخرین تراز آب دریاچه ارومیه و مقایسه آن با زمان مشابه می‌گوید: تراز دریاچه ارومیه اکنون 1271.74 متر است و درمدت مشابه در سال گذشته 1270.76 متر بوده که در این میان نزدیک به یک متر بالاآمدگی آب اتفاق افتاده است اما با توجه به افزایش رسوبات و بالا آمدن سطح دریاچه ارومیه نمی‌توان گفت که همه افزایش آب موجود آب خالص است.
وحید رضا وردی نژاد بیان می‌کند: هم‌اکنون حجم دریاچه ارومیه بیش از 4 میلیاردمترمکعب است که در زمان مشابه یعنی 17 اردیبهشت سال قبل حدود 2 میلیاردمترمکعب بود که نسبت به سال قبل افزایش دو برابر داشته اما با این‌همه فاصله زیادی با تراز استاندارد یعنی 14 میلیارد مترمکعب که حداقل حجم آب است دارد.
وی تأکید می‌کند: راکد ماندن طرح‌های احیاء دریاچه ارومیه و به تعویق انداختن احیا به خشکی زودرس آن دامن می‌زند و زمینه‌ ساز بیماری‌های سرطانی مختلف برای مردمان ساکن در حوضه دریاچه خواهد بود.
به گفته وی موضوع مشابه دریاچه ارومیه، دریاچه آرال در قزاقستان بود که این دریاچه فقط به خاطر آلودگی که داشت مردم حوضه‌اش را دچار بیماری‌های سرطانی کرده بود حال‌آنکه دریاچه ارومیه هم آلودگی و هم نمک دارد که می‌تواند به این فاجعه‌ها دامن بزند و اتفاقاتی فجیع‌تر رخ بدهد.
پروژه‌های سازمان جهاد کشاورزی در احیاء دریاچه ارومیه
عضو دیگری از هیئت علمی دانشگاه ارومیه با اشاره به اینکه پروژه‌های سازمان جهاد کشاورزی در احیاء دریاچه ارومیه بسیار ثمربخش است می‌گوید: 90 درصد آب مصرفی حوضه دریاچه ارومیه صرف مصارف کشاورزی می‌شود که این مقدار مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه بسیار زیاد است و تیشه به ریشه حیات دریاچه می‌زند.
جواد بهمنش می‌افزاید: هرچه سریع‌تر باید طرح‌های کاهش مصرف آب از سوی سازمان جهاد کشاورزی تکمیل شوند تا دریاچه به حد نرمالی از آب برسد اینکه مسئولین به بالا آمدن حجم اندکی از آب دریاچه دل‌خوش کنند و احیاء را بیش‌ازپیش به تأخیر بیندازند موجب مرگ حتمی آن می‌شود رسوبات انباشته‌شده در سطح دریاچه میزان آب را بالا نشان می‌دهد درصورتی‌که در واقع این‌گونه نیست.
وی تصریح می‌کند: وضعیت دریاچه در شهریورماه امسال بهتر از سال 97 خواهد بود زیرا با توجه به اینکه حجم آب دریاچه ارومیه اکنون افزون 4 میلیارد مترمکعب است بنابراین در تابستان با تبخیرهایی که انجام می‌شود به 2 میلیارد متر مکعب هم میرسد که اگر طرح‌های احیاء خصوصاً در بخش کشاورزی به مرحله اجرایی نرسند این روند افزایش هم می‌یابد.
به گفته بهمنش در کنار این سرمایه‌گذاری صورت گرفته در حوضه کشاورزی باید فرهنگ‌سازی استفاده درست از آبدر بخش کشاورزی نیز انجام شود چراکه با آبیاری سنتی و بیش‌ از اندازه زمین‌های کشاورزی نه‌تنها محصولات کشاورزی بازدهی زیادی نخواهد داشت بلکه موجب نرسیدن اکسیژن موردنیاز به گیاه و بهره‌وری کمترهم میشود.
وی در رابطه با تقسیم‌بندی کارهایی که ستاد احیاء دریاچه ارومیه در حال اجرای آنهاست تأکید می‌کند: دسته اول کارهای سازمان آب منطقه‌ای آذربایجان غربی، دسته دوم کارهای سازمان جهاد کشاورزی استان و دسته‌ی سوم به اداره آب و فاضلاب استان مربوط است که در مرحله اجرایی تحویل حجمی آب و لایروبی رودخانه‌ها هستند در این بخش از طریق لایروبی رودخانه‌ها آب‌های روان حاصل از بارندگی‌های اخیر سریعا و بدون پخش سیلاب به پیکره دریاچه ارومیه سر ریز شده‌اند.
گزارش از زهرا بخشی
انتهای پیام/ ع