گره کور تامین زمین برای احداث شهرک پلیمری ارومیه 11 ساله شد
طرح احداث شهرک پلیمری در ارومیه که از یک دهه قبل مطرح شده اما به سبب بیتوجهی و بدقولی مسئولان بدون هیچ پیشرفتی فقط به عنوان طرحی بر روی کاغذ باقی مانده و منتظر اختصاص یک زمین 5 هکتاری برای آغاز احداث است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی از معدود استانهایی است که به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی و داشتن 967 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور و به سبب آن مبادلات مرزی از ظرفیت بالایی برای ارزآوری و ایجاد کسبوکار جدید و اشتغالزایی برخوردار است.
با توجه به اینکه صادرات و واردات کالاها و مواد اولیه موردنیاز کشورهای همسایه و ایران بهواسطه مرزهای آذربایجان غربی میسر میشود و بهنوعی راه ارتباطی متقابل ایران با کشورهای اروپایی است این استان میتواند با داشتن چنین ظرفیتهایی در توسعه اقتصادی کشور و ایجاد زمینه اشتغالزایی نقش بسیار مهمی را ایفا کند.
صادرات محصولات فرآوری شده بهجای خام فروشی
اهالی فن و اقتصاددانان معتقدند صادرات کشور ما تناژی انجام میشود ولی وارداتمان مثقالی و گرمی است یعنی ما ثروت سرزمینمان را بهصورت خام به خارج از کشور صادر میکنیم و در مقابل محصولات تولیدشده از همین مواد خام را به شکل ناچیزی و با قیمتهای نجومی وارد میکنیم.
صادرات محصولات خام تنها کاری است که درکشور بهخصوص در آذربایجان غربی انجام میشود چراکه جز واحدهای فرآوری محصولات کشاورزی که سرمایهگذاری برخی از آن ها قبل از انقلاب انجامشده واحد معتبر و جدیدی در سایر بخشها وجود ندارد تا بهجای صادرات مواد خام، مواد فرآوری شده و تغییر و تولید یافته را صادر کنیم.
دلسوزان صنعت آذربایجان غربی و معدود افراد دوراندیش سالهاست که فریاد برآوردهاند تا جلوی خام فروشی محصولات گرفته شود اما چه سود که هنوز هم از طلای زره شوران در تکاب گرفته تا سنگهای قیمتی خوی و ماکو همگی خام فروشی میشوند.
بی توجهی مسئولان به احداث شهرک پلیمری ارومیه
مجوز احداث شهرک صنعتی پلیمر ارومیه ده سال پیش صادر شد اما دولت و دستگاههای مرتبط با موضوع در این ده سال هرچه سنگ بود را سر راه راهاندازی این شهرک گذاشتهاند تا مبادا چنین اتفاق مبارکی در آذربایجان غربی بیافتد.
با توجه به اینکه چندین سال متوالی نامگذاری سالها در حوزه رونق تولید و کسبوکار داخلی انتخابشده و لازمه رونق و توسعه داخلی داشتن زمینههای مناسب است این امر باید مورد توجه دولت و مسئولان قرار گیرد تا فعالان این حوزه بتوانند با ایجاد اشتغالزایی برای جوانان این منطقه و تولیدات انبوه در توسعه اقتصاد این کشور نقشآفرینی کنند.
البته وعده دهندگان حمایت از رونق تولید و کسبوکار داخلی همچنان به تکراروعدههای خود ادامه میدهند ولی در ظاهر امر هیچ عملی انجام نشده و حتی یک زمین مناسب برای احداث شهرک پلیمری ارومیه اختصاص پیدا نکرده است و مشخص نیست قرار است چه زمانی این حمایتها عملی شود گویی بهطور نامحسوس برای فراموشی و به واقعیت نپیوستن این پروژه تلاش میشود.
اگرچه پیش از این زمینی به مساحت 105 هکتار بهصورت موقتی واگذارشده بود و استاندار وقت و مدیران کل همگی با امضای همه اسناد موافقت خود را برای آغاز کار اعلام کرده بودند اما این کارها به نتیجه لازم منجر نشد چون در کمال شگفتی با سلسله رفتارهای افراد به ظاهر کارشناس جلوی احداث این شهرک در زمینهای موردنظر گرفته شد و پس از آن هیچ اقدامی برای راهاندازی این شهرک در سایر اراضی ملی فراوانی که در همه جای آذربایجان غربی وجود دارد انجام نشد.
مسئولان و مدیران دولتی که همیشه بر راهاندازی صنایع پاییندستی پلیمری تأکید دارند و وعدههای مختلفی دراینباره میدهند وقتیکه زمان عمل میرسد عقبنشینی کرده و با بهانههای مختلف از عمل کردن به وعدههایشان شانه خالی میکنند.
همه اینها در حالی است که در آذربایجان غربی بزرگترین مخازن پلیاتیلن جهان که در کتاب رکوردهای گینس هم ثبتشده تولید میشود و علاوه بر آن 650 نوعاز انواع محصولات پلیاتیلنی در این منطقه تولیدشده و به 35 کشور صادر میشود با اینحال هنوز هستند دستگاههایی که بر ضرورت راهاندازی شهرک پلیمر ارومیه واقف نشدهاند و در راهاندازی آن کارشکنی میکنند.
راهاندازی مرکز فناوری پلیاتیلن در ارومیه درگیر و دار وعدهها
روزگاری برای راهاندازی همین شهرک پلیمر سرمایهگذاران خارجی حاضرشده بودند در کنار سرمایهگذاران داخلی و دولت ایران قرار گیرند اما با طولانی شدن پروسه این کار معلوم نیست چقدر از انگیزه این سرمایهگذاران باقیمانده باشد.
به گفته رئیس دانشگاه علمی کاربردی آذربایجان غربی در سال گذشته بر اساس مجوز وزارت علوم نخستین مرکز نوآوری و فناوری پلی اتیلن ایران در آذربایجان غربی راهاندازی میشود که این مجوز به نام مجموعه صنعتی و دانشگاهی ایران پاش صادرشده و بهواسطه تواناییهای فنی، علمی و اجرایی این مجموعه امید میرود با راهاندازی این مرکز شاهد تحولات خوبی در حوزه پلیمر و پلیاتیلن باشیم.
مهران رسولی صدقیانی تصریح میکند: در این مرکز در پروسهای شبیه به مراکز رشد دانشگاهی از صاحبان ایده و خلاقیت در حوزه پلیمر و پلیاتیلن حمایتهای لازم به عمل خواهد آمد تا بسترهای اتصال آنان به بازار کار و انجام فعالیت اقتصادی ثمربخش فراهم آید.
دراینباره خبرنگار تسنیم به سراغ تولیدکننده بزرگترین مخازن پلیاتیلن جهان رفته و مشکلات این حوزه را از او پیگیر شد در زیر به سخنان او میپردازیم.
بدقولی مسئولان در تحویل زمین برای احداث شهرک پلیمری ارومیه
میرقاسم میرزاده سرمایهگذار احداث شهرک پلیمر آذربایجان غربی فردی است که به عنوان یکی از خودساختهترین فعالان اقتصادی کشور، در دو دهه اخیر نام خود و محصولات واحد تولیدیاش را در بین برترین چهرهها و واحدهای تراز اول صنعتی کشور تثبیت کرده و همزمان توفیقات او در زمینه ساخت مخازن پلی اتیلن از او یک چهره صنعتی جهانی ساخته است.
او در سال 66 واحد تولیدی صنعتی "ایران پاش" را به تعبیر خود در آلونکی به ابعاد 2 در 2 متر راه اندازی کرد اما امروز این واحد تولیدی به عنوان بزرگترین کارخانه تولید کننده مخازن پلی اتیلن در جهان در کتاب رکوردهای گینس به ثبت رسیده است.
میرزاده در گفتوگو تسنیم با اشاره به اهداف خود از احداث شهرک پلیمری در ارومیه میگوید: هدف ما از این کار این بود که جذب سرمایهگذاری از اعضای انجمن پلیمر که اکثریت آن خارجی هستند داشته باشیم چرا که مواد اولیه به وفور در ایران یافت میشود در حالیکه خارجیها با مشکل مواد اولیه روبرو هستند و ما نیز آنان را تشویق به سرمایهگذاری در ایران کرده بودیم.
به گفته وی سال گذشته و طی جلساتی با معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار و مدیران مربوطه و کارشناسان قول جدیدی بر اختصاص زمینی به مساحت 50 هکتار در جاده شهید کلانتری ارومیه برای احداث شهرک پلیمری داده شد اما هنوز اتفاق جدیدی نیافتاده و سالهاست منتظر تحویل زمین هستیم.
میرزاده با اشاره به اینکه هزینههای فراوانی برای نقشهبرداری و برنامهریزیها صرف شد میافزاید: این استان فرصت و ظرفیت بالقوهای برای پیشرفت دارد و با استفاده از این توانمندیها و فرصتهای به وجود آمده میتوان زمینههای اشتغال جوانان را فراهم کرده و نه تنها در کشور بلکه در جهان مطرح شد اما فرصت سوزیهای پی درپی عملاً سبب عقب نگه داشته شدن صنعت در این منطقه از کشور شده است.
گزارش از ثمین کاظمی
انتهای پیام/ن