خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 19 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

فقه و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

ایسنا | سیاسی | سه شنبه، 23 فروردین 1401 - 05:13
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه و رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در یادداشتی با عنوان "فقه و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" به این مساله پرداخت.به گزارش
فقه،پيشرفت،الگوي،دانش،اسلامي،توجه،مقاصد،شريعت،اسناد،اماميه

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه و رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در یادداشتی با عنوان "فقه و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" به این مساله پرداخت.به گزارش
به گزارش ایسنا، متن یادداشت آیت‌الله ابوالقاسم علیدوست به این شرح است :
دانش فقه، ظرفیت‌ها و الزامات متعددی دارد که در تدوین الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت از آنها بهره‌برداری و به آنها توجه شده است.
مهم‌ترین ظرفیت‌ها و الزامات یادشده به شرح زیر است:
الف- لزوم توجه به اصالت اسناد فقهی در پیشرفت اسلامی
در سند الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت، از نگاه نامتوازنِ برخی فقهای امامیه به اسناد چهارگانه، احتراز شده و اسناد چهارگانه به گونه‌ای مهندسی شده است که در هندسه چینش آنها، عقل، منزلت واقعی خود را دارد؛ چراکه پیشرفت واقعی اسلامی‌ایرانی، بدون رساندن عقل به منزلت شایسته خود نامیسر است.
ب- مقاصد شریعت و پیشرفت اسلامی
در الگوی اسلامی‌ایرانی چپیشرفت از توان دانش فقه برای توجه به مقاصد شریعت بهره‌برداری شده است.
توجه به مقاصد شریعت در دانش فقه روشن می‌کند که باید به چه شکلی عمل نمود تا هم در بازار فقاهت مورد قبول افتد و هم موجب پویش فقه شود.
در عین حال، بر این امر نیز پافشاری می‌کند که دانش فقه از کدام گونه‌های مقاصدگرایی پرهیز نماید تا از گوهر جواهری خود فاصله نگیرد.
ج- فقه المصالح و پیشرفت اسلامی
فقهای امامیه بدون اینکه در دام استصلاح اهل تسنن بلغزند همواره در استنباط و اجرای احکام شرعی به مصالحی پیشینی و پسینیِ احکام شرعی توجه کرده‌اند؛ و بدین ترتیب، از فقیهان درخواست می‌شود تا ضمن پرهیز جدی از آفات و خطرات مصلحت‌گرایی در فقه بکوشند در مقام استنباط و اجرا، نگاه موشکافانه و شایسته و بایسته به مصلحت را فدای احتیاط‌گرایی فقیهانه نکنند؛ تا از این طریق، نه الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت از خدمات دانش فقه محروم شود و نه دانش فقه از ادای وظایف اجتماعی و سیاسی خود -که یکی از آنها، همراهی همدلانه با این الگو برای روشن کردن راه آن در مقام طراحی و اجرا است- دور بماند.
انتهای پیام