خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ژئوپلیتیک فضای مجازی: فناوری رایانش کوانتومی و تغییر موازنه قدرت

مهر | بین‌الملل | سه شنبه، 17 اردیبهشت 1398 - 10:02
پیش بینی می‌شود رایانه های کوانتومی، انقلابی در پردازش اطلاعات ایجاد کند و به موازنه قدرت جدید در فضای سایبری منجر شود.
فناوري،كوانتومي،مجازي،فضاي،پردازش،حوزه،بازيگران،كوانتوم،كامپ ...

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -مهدی پورحسنی: رایانه‌های کوانتومی ماشین‌هایی هستند که از پدیده‌ها و قوانین فیزیک کوانتوم برای انجام محاسباتشان استفاده می‌کنند و قادر خواهند بود از خواص فیزیک کوانتوم برای ذخیره سازی و پردازش داده‌ها در رایانه‌ها استفاده کنند.
پیش بینی می‌شود این فناوری، انقلابی در پردازش اطلاعات ایجاد کند.
کامپیوترهای کوانتومی قادر خواهند بود ۱۰۰ میلیون بار سریع‌تر از کامپیوترهای عادی پردازش کنند.
در واقع در کامپیوترهای کوانتومی از کوبیت ها استفاده می‌شود و این کوبیت ها اطلاعات بسیار بیشتری از کامپیوترهای ترانزیستوری ذخیره سازی می‌کند، بنابراین تعداد عملیات لازم برای پردازش کاهش یافته و سرعت پردازش را بسیار بالا می‌برد.
این فناوری نه تنها در حوزه فضای مجازی تأثیر مهمی بر جای می‌گذارند به گونه‌ای که مارکت ریسرچ مدیا پیش بینی کرده که این فناوری در حوزه‌های سخت افزاری، رمز نگاری، برنامه نویسی و رایانش ابری ورود خواهد کرد بلکه در حوزه‌ای پیش بینی واکنش‌های شیمیایی مانند ساخت دارو، هواشناسی و حتی پیش بینی بازار سهام نقش آفرینی خواهد کرد.
رقابت قدرت‌های جهانی در حوزه رایانش کوانتومی
گزارش‌ها حاکی از تلاش قدرت‌های جهانی برای تحقیق و توسعه و دستیابی سریع‌تر به این فناوری دارد.
در انگلیس از سال ۲۰۱۳ مؤسسه ملی فناوری کوانتومی مأموریت یافت پروژه‌ای کوانتومی را به منظور دستیابی به این فناوری و رهبری زنجیره تأمین آن اجرایی نماید.
اتحادیه اروپایی ضمن اعلام بیانیه کوانتوم، ۳/۱ میلیارد یورو برای برنامه‌های راهبردی در این حوزه اختصاص داد.
این اتحادیه بر منافع تجاری مانند شبکه‌های ارتباطی و نرم افزارهای مرتبط با دستگاه‌های کوانتومی متمرکز شده است.
چین ۱۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایه گذاری کرده است.
این کشور استفاده از این فناوری در ماهواره را درسال ۲۰۱۶ اجرایی کرده و در اکتبر ۲۰۱۸ شرکت هو آوی یک کامپیوتر کوانتومی را راه اندازی کرد.
در ۱۳ سپتامبر ۲۰۱۸ مجلس نمایندگان آمریکا ابتکار ملی کوانتومی را بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ در تحقیق کوانتومی تصویب کرد.
دولت ترامپ علی رغم کاهش بودجه تحقیقات علمی در سال ۲۰۱۸، منابع مالی برای کار بر روی کوانتوم را افزایش داد.
در این میان غول‌های فناوری مانند شرکت‌های اینتل، ماکروسافت، گوگل و بایدو در این حوزه مشغول فعالیت هستند.
جنبه‌های ژئوپلیتیک فناوری رایانش کوانتومی در فضای مجازی
پیشرفت‌های فناورانه در هر عصری بر ظرفیت‌های کنش و واکنش بازیگران در عرصه‌های نظامی، سیاسی، اقتصادی تأثیر می نهد و در نتیجه بر ماهیت رقابت‌های بازیگران تأثیرگذار است.
فناوری رایانش کوانتومی با تأثیر شگرف در سرعت پردازش داده‌ها، با عث می‌گردد تا موازنه قدرت در فضای مجازی به نفع بازیگری که سریع‌تر، با کیفیت بیشتر و وسعت بالاتر این فناوری را در اختیار بگیرد تغییر کند زیرا این فناوری غیر از بوجود آوردن یک اکوسیستم جدید باعث تغییر در حوزه سرنوشت ساز امنیت در فضای مجازی شده و با ایجاد رمزهای پیشرفته از یک طرف برای دارنده آن احساس امنیت و از طرف دیگر با رمز گشایی باعث کاهش ارزش رمز نگاری‌های خصوصی شده و امنیت رقبا را با خطر مواجه می‌کند.
این فناوری در آینده باعث شکل گیری ائتلاف‌های سیاسی امنیتی برای مقابله با تهدیدات ناشی از این فناوری در فضای مجازی شده و همکاری فنی و تخصصی را در زنجیره تأمین این اکوسیستم بالا می‌برد و باعث می‌شود بازیگران به دنبال رقابت و همکاری با یکدیگر برای دستیابی به میزان بالاتری از نفوذ در این اکوسیستم شوند.
همچنین این فناوری ممکن است با افزایش حملات سایبری و عملیات‌های جاسوسی به ایجاد بحران‌های سیاسی بین بازیگران نقش آفرینی کند و نابرابری‌های دیجیتال بین کشورهای دارنده و نابرخوردار از این فناوری را تشدید نماید.
این گونه به نظر می‌رسد در کنار توسعه این فناوری باید به دنبال تعریف یک نظام حقوق بین المللی برای استفاده بشردوستانه از آن و جلوگیری از استفاده نابجا از این فناوری بود.
ولی در نهایت به دلیل تغییر در میزان قدرت و سطح تأمین امنیت فضای مجازی بین دارندگان این فناوری و بازیگرانی که در این عرصه عقب خواهند افتاد، موازنه قدرت بین بازیگران ژئوپلیتیک فضای مجازی تغییر خواهد یافت.