خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

نوروز بدون آجیل و شیرینی و هفت‌سین که رنگ عزا داشت!

فارس | فرهنگی و هنری | شنبه، 06 فروردین 1401 - 07:33
نوروز سال ۱۳۸۱ شمسی با ایام عزاداری محرم مقارن بود و برای خیلی‌ها که چنین تقارنی را تا به حال ندیده بودند، وضعیتی پیچیده بود و البته که تکلیف ایرانی‌ها معلوم بود؛ اول حسین (ع)، آخر حسین (ع).
نوروز،نوروزي،عزت،محرم،افتخار،مقارن،ايام،حسيني،ايران،شمسي،سري ...

نوروز سال ۱۳۸۱ شمسی با ایام عزاداری محرم مقارن بود و برای خیلی‌ها که چنین تقارنی را تا به حال ندیده بودند، وضعیتی پیچیده بود و البته که تکلیف ایرانی‌ها معلوم بود؛ اول حسین (ع)، آخر حسین (ع).
گروه تاریخ خبرگزاری فارس- امین رحیمی: تحویل سال، ساعت ۲۲ و ۴۶ دقیقه و ۲ ثانیه بود و ایرانی‌ها با پیراهن سیاه پای هفت‌سین نشسته بودند و خیلی‌ها اصلاً دلشان نیامده بود، هفت‌سین بچینند و بعضی‌ها هم بنا به سنت قدیمی و طایفه‌ای در سفره نوروز، خرما گذاشته بودند به جای شیرینی؛ «آذربایجانی‌ها هرگاه محرم و نوروز همزمان می‌شوند از جشن باستانی خود صرف‌نظر کرده، در سفره‌های نوروزی خود به جای شیرینی، خرما می‌گذارند».
خیلی‌ها یادشان هست که پذیرایی با تخمه و آجیل چون تناول‌شان در فرهنگ ایرانی مخصوص جشن‌ها است، آن‌سال تحریم شد و خبرهای دیگری هم بود: «مردم در مساجد یا تکایا حاضر می‌شدند و در منازل از شیرینی‌ مجلسی و تخمه خبری نبود...
برخی حتی ماهی قرمز و سبزه در سفره هفت‌سین نگذاشتند و بعضی آداب و رسوم مفرح نوروزی اصلاً اجرا نشد».
البته دید و بازدید نوروزی سر جایش بود و صله‌رحم انجام می‌شد؛ ولی مهمان‌ها و میزبانان مراقب بودند که از واژه‌هایی نظیر «مبارک» و «شادباش» استفاده نکنند.
نوروز آن‌سال روزها به دید و بازدید می‌گذشت و شب‌ها به عزاداری در تکایا و مساجد و ۵ فروردین عاشورا بود.
پیام نوروزی برای آن سال خاص
شرایط ویژه نوروز آن‌سال و البته اینکه سال جدید در تقویم ۲ عاشورا داشت، سال ۱۳۸۱ شمسی را در تاریخ ایران به «سال عزت و افتخار حسینی» تبدیل کرد؛ رهبر انقلاب در پیام نوروزی‌شان همراه و همگام با جان و قلب مردم فرمودند: «امسال آغاز بهار و سال نو با روزهای عاشورای حسینی و تجدید خاطره آن حماسه بزرگ تاریخی مقارن است.
برای ملت عزیز ما که ارادتمند و عاشق حسین‌بن‌علی (ع) است، اگرچه عید به معنای جشن و شادی کودکانه وجود ندارد اما بهجت معنوی‌ای که ناشی از عزت و افتخار است، وجود دارد.
زیرا حسین‌بن‌علی (ع) مظهر عزت راستین و نمودار کامل افتخار حقیقی است؛ هم در چشم ما مردمِ اسیر در دستگاه مادی عالم و هم برای رستگاران عالم ملکوت.
امسال، سال شمسی ما، هم در فروردین و هم در آخر سال در اسفند، با عاشورای حسینی مقارن و مصادف است.
بنابراین جا دارد که ما امسال را سال عزت و افتخار حسینی بدانیم.
امیدواریم ملت عزیز ما با تمسک به معنویت حسین‌بن‌علی (ع) و با آشنایی بیشتر با آن بزرگوار، عزت و افتخار و سربلندی را برای خود کسب کند؛ همچنان که بحمدالله به برکت آن حضرت و به برکت اسلام و قرآن از عزت و افتخار معنوی برخوردار بوده و هست».
سرآغاز سریال‌های ایام محرم
اتفاق جالب آن‌سال اینکه در نوروزی که از برنامه‌های تلویزیونی شاد و مفرح خبری نبود، سریال نوروزی هم عاشورایی بود و «شب دهم» بود.
این سریال که یکی از موفق‌ترین سریال‌های نوروزی ایران بود، سرآغاز سریال‌سازی به‌مناسب ایام محرم در صدا و سیمای ایران محسوب می‌شود؛ قصه رفاقت میان «حیدر خوش‌مرام» و «یاور» بود و رستگاری در تعزیه شب دهم محرم.
نوروز آن‌سال آوازه‌ این سریال در سراسر ایران پیچیده بود و خیلی‌ها یادشان هست که هرجا می‌رفتی صحبت از ماجراهای آن بود و خلاصه اینکه حسابی گُل کرده بود و خاطره‌ساز شد.
پس از سال ۱۳۸۱ تا چند سال نوروز همچنان با ایام محرم و صفر مقارن بود و ایرانی‌ها عزت نگه‌داشتند برای دین‌شان بسیار و نوروز را فرصتی کردند برای کار خیر و تقرب به الله؛ «نوروز ایرانی و مسلمانی» بود و هست هنوز.
انتهای پیام/