سایه سنگین "صنعت" بر بخش کشاورزی استان مرکزی / افزایش تولید محصول با استفاده از شیوههای نوین ضروری است- اخبار مرکزی - اخبار استانها تسنیم
گروه استانها- رئیس سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه "کشاورزی" در استان مرکزی زیرسایه "صنعت" رفته است بر ضرورت عبور از کشاورزی "سنتی" به "صنعتی" در راستای افزایش تولید تاکید کرد.

علی صفری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از اراک ، با اشاره به چالشهای بخش کشاورزی اظهار داشت: اگر چالشهای بخش کشاورزی را لیست کنیم سر دسته این چالشها آب است و این چالش در کشور ما بسیار مشخص است اگر آب نباشد کشاورزی و تولیدی وجود نخواهد داشت.
وی افزود: باید اقرار کنیم قبلاً در تمام بخشها در بحث آب به خوبی عمل نکردیم و به واسطه اینکه آب زیاد بوده هرچقدر توانستیم مصرف کردیم شاید کمی غفلت شده و باید جبران شود با این تفاوت که در کشورهای اروپایی با وجود اینکه بیشترین بارش و بیشترین میزان بارندگی را دارند سیستمها به شکلی تعریف شده که کمترین آب را مصرف کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: در خصوص مصرف زیاد آب، دولت و نظام در قالب دولتهای مختلف تسهیلاتی را قائل شد و طرحهایی را تعریف کرد که از جمله آنها اصلاح سیستم آبیاری و رفتن به سمت سیستم آبیاری نوین است که آبیاریقطرهای، آبیاریبارانی و آبیاریطیف جزو این دسته از آبیاریها است.
اختصاص تسهیلات خیلی ویژه به سیستم آبیارینوین اختصاص
صفری بیان کرد: دولت تسهیلات خیلی ویژهای به سیستم آبیارینوین اختصاص داده است که حدود 85 درصد آبیارینوین را دولت به صورت بلاعوض پرداخت میکند به طور مثال ممکن است دولت برای آبیاری یک هکتار 30 میلیون به صورت بلاعوض بدهد تا آبیاری انجام شود در صورتی که اگر آبیاری تحت فشار آبیارینوین انجام شود هر هکتار که آبیاری شود 4 هزار و 500 متر مکعب آب صرفهجویی میشود و این یکی از اقدامات دولت بوده که انجام داده و ادامه دارد و باید برای حمایت از آبیارینوین گسترش پیدا کند.
وی عنوان کرد: در بخش کشاورزی به دلیل اینکه ورود سرمایه در آن کم است و بخش ریسکداری است کسی که میخواهد وارد این بخش شود بین سه بخش اقتصادی صنعت، خدمات و کشاورزی مقایسه میکند، بخش کشاورزی با ریسکهایی همراه است و به بارندگی وابسته است و با آفات، سرمازدگی و خشکسالی همراه است به همین علت دولت باید بخش کشاورزی را حمایت کند که دولت هم به صورت بلاعوض حمایت میکند.
126 قنات در استان مرکزی احیا و مرمت میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات دولت طرحهای آبی و خاکی است که انجام میدهد و امسال هم 126 قنات را احیا و مرمت میکنیم تا آبی که وجود دارد حفظ شود و به مزارع برسد که هر ساله در اعتبارات سنواتی و ملی انجام میدهیم و لولهگذاری و انتقال آب با لوله هم جزو طرحهای آب و خاکی است که انجام میشود که اقدامات دیگری هم در این زمینه باید انجام شود.
صفری تصریح کرد: باید قبول کنیم که کشوری خشک هستیم و باید برنامهریزیهایمان بر این اساس انجام شود و از کشت محصولات آببر جلوگیری شود و باید محصولات مقاوم به خشکی وخشکسالی و کمآببر را ترویج کنیم مانند گیاهان دارویی و زعفران که آب کمتری مصرف میکنند و به سمت کشتهایی برویم که به آب کمتری نیاز دارند.
وی خاطرنشان کرد: باید کشتهایی را برای بخش کشاورزی در نظر بگیریم و به سمت کشتهایی برویم که با محیط اقلیمی ما سازگار باشد و به همین واسطه جهاد کشاورزی که بخش عالم دربخش کشاورزی است تحقیقاتی را انجام و توسط هیئتهای علمی و رشتههای مختلف اقداماتی صورت میگیرد که باتوجه به اقلیم هر منطقه هر ساله کشتهایی را معرفی میکند که به آن سمت برویم.
کشاورزی ما باید از کشاورزی معیشتی به سمت کشاوزی صنعتی برود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی عنوان کرد: در حال حاضر کشاورزی ما باید از کشاورزی معیشتی به سمت کشاورزی صنعتی برود و در حال حاضر بخشی از کشاورزی ما معیشتی است و بهرهوری لازم را ندارد و آب را نسبت به محصولی که تولید میکنیم هدر میدهیم به طور مثال در بعضی قسمتها اگر بگوییم تولید نشود و پولی به آنها بدهیم ارزشمندتر است چون آب خیلی مهم است و آب را نمیشود تولید کرد به همین دلیل باید به سمت کشاورزی صنعتی و نیمهصنعتی رفت که این کار را شروع کردهایم.
صفری بیان کرد: با توجه به اینکه گستردگی بخش کشاورزی زیاد است نیاز به اعتبار و فرهنگسازی دارد که بنده تجربه یکپارچهسازی اراضی را در شهرستانهای مختلف داشتم و یکی از مشکلاتی که در یکپارچه سازی یک دشت را داشتیم این بود که سه قطعه در دشتهای مختلف داشت؛ مساحت زمین 60 هکتار بود و 180 نفر در آن زمین داشتند و ما چند سال کار کردیم که به آنها بقبولانیم که 60 هکتار زمین خود را یکپارچه کنند بنابراین مالکان را راضی کردیم و یکپارچه سازی، هستی و نوسازی و بعد آبیاری تحت فشار هم انجام شد در حال حاضر کل 60 هکتار به یک نفر اختصاص دارد.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات دراین بخش خرد بودن اراضی کشاورزی است در اراضی که خرد است نمیتوان افزایش بهرهوری داشت آب هدر میرود و از زمین استفاده خوبی نمیشود زمانی که آبیاری تحت فشار انجام شود هم در آب و هم در رفتوآمد کشاورزان صرفهجویی میشود و میزان تولید در آن قسمت حداقل سه برابر میزان تولید است یعنی درآمد کشاورز با وجود اینکه در خانه نشسته و کاری انجام نمیدهد و تراکتور روشن نمیکند به دو، سه و یا چهار برابر افزایش پیدا میکند.
بخش کشاورزی در استان مرکزی زیر سایه صنعت قرار گرفته است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: دولت سیزدهم برای فراهم آوردن زیرساختها برنامههای خوبی را در نظر دارد و امیدواریم وضعیت کشور ما در بحث تامین نقدینگی بهتر شود و بتوانیم کشاورزی را پایدار کنیم و حتما هم بهتر خواهد شد و کشاورزی پایداری خواهیم داشت، در استان مرکزی در بخش کشاورزی زیر سایه صنعت قرار داریم و به همین دلیل بخش کشاورزی کمتر مطرح میشود و به صنعتگران افتخار میکنیم و ما جزو 10 استان بخش کشاورزی در کشور هستیم و رتبه سوم تولید گوشت قرمز را داریم و به همه بگوییم اگر پالایشگاه را داریم رتبه سوم گوشت در کشور را هم داریم.
صفری عنوان کرد: ما نباید توسعه افقی داشته باشیم و نباید سطح اراضی خود را افزایش دهیم ما باید توسعه عمودی و افزایش بهرهوری را داشته باشیم، امسال در سطح ملی 5 نمونه ملی در بخش کشاورزی را داشتیم که سال گذشته 2 نمونه بود ولی امسال به 5 نمونه افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: کشاورزانی که در یک دشت قرار دارند و یکی 12 تن در هکتار گندم برداشت میکند ودیگری در دشت کناری 3 تن در هکتار برداشت میکند این کشاورز باید بتواند عدد 3 تن را به 12 تن برساند تا افزایش بهرهوری در خاک، آب، نیروی انسانی و هم در تجهیزات داشته باشیم اینکه هر کشاورزی یک هکتار زمین و یک تراکتور داشته باشد هدر دادن منابع است.
باید با اقدام به موقع خشکسالی کمترین اثر را روی محصولات کشاورزی داشته باشد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: ما باید شرکتهای خدمات مکانیزه داشته باشیم که به خرده پاها خدمات دهند و یا اینکه خردهها یکپارچه شوند اما متاسفانه فرهنگ یکپارچهسازی ضعیف است ولی در هر صورت باید یکپارچگی انجام شود در حال حاضر اختیاری است ولی اگر این کار انجام نشود ممکن است در آینده یکپارچگی اراضی اجباری شود.
صفری خاطرنشان کرد: خشکسالی یک واقعیت است و استثنا وجود ندارد ما باید خود را با خشکسالی آماده و کاری کنیم که خشکسالی کمترین اثر را روی محصولات کشاورزی داشته باشد ضمن اینکه در دورانی که رشد منفی وجود داشت بخش کشاورزی توانست روند رشد اقتصادی کشور را مثبت نگه دارد و رشد 8 درصد و رشد 3 درصد را تا زمان تحریم داشتیم که این نشان میدهد وابستگی بخش کشاورزی به خارج کمتر است و شاید کمترین آسیب را هم در بحث تحریمها ببیند اما متاسفانه در بحث نهادهها وابسته به خارج هستیم و انشاءالله فکری شود و جایگزینی انجام شود تا ضریب وابستگی پایینتر بیاید.
انتهای پیام/711/ی