خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 29 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

وقایع اوکراین جهت آینده تاریخ را مشخص می‌کند

مشرق | بین‌الملل | دوشنبه، 01 فروردین 1401 - 01:31
نظریه‌پرداز آمریکایی که بعد از فروپاشی شوروی گفته بود که "نظام لیبرال دموکراسی به‌صورت جریان مسلط و غالب درآمده است" در مصاحبه‌ای گفت که وقایع اوکراین جهت آینده تاریخ را مشخص می‌کند.
فوكوياما،تاريخ،پايان،نظام،فرانسيس،هانتينگتون،اوكراين،درآمده، ...

به گزارش مشرق، فرانسیس فوکویاما که بعد از فروپاشی شوروی در نظریه «پایان تاریخ» گفته بود که نظام لیبرال دموکراسی به‌صورت جریان غالب و مسلط درآمده در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان درباره جریان تاریخ بعد از تحولات اوکراین اظهارنظر کرد.
فوکویاما درباره اینکه جنگ اوکراین چه تبعاتی برای نظم جهانی خواهد داشت، گفت: «این‌که می‌گویم به‌صورت کلیشه درآمده است، اما ما در مسیری با دو جهت متفاوت قرار گرفته‌ایم.»
او گفت: «اگر پوتین موفق بشود نظام مستقر در کی‌یف را ساقط کند و یک حکومت دست‌نشانده را در آنجا بر سر کار بیاورد و با هیچ پیامدی مواجه نشود ما به وضعیت قرن بیستم برمی‌گردیم که از زور نظامی برای تغییر جبری نظام کشورها استفاده می‌شد.»
فوکویاما اضافه کرد: «از طرف دیگر، اگر او موفق نشود و تلفات تحمیل‌شده به ارتش او به‌گونه‌ای باشد که نتواند کار را پیش ببرد ممکن است مجبور شود به‌صورتی خفت‌آور عقب‌نشینی کند، چنین رویدادی همبستکی ائتلاف ناتو را نشان خواهد داد.»
او اضافه کرد: این ممکن است بار دیگر روحیه‌ای جدید به فضای سال ۱۹۸۹ بدهد.
متأسفانه در زمان حاضر مشخص نیست کدام‌یک از این دو سرنوشت در انتظار دنیاست.»
فرانسیس فوکویاما تئوریسین و فیلسوف آمریکایی، متخصص اقتصاد سیاسی، رئیس گروه توسعه اقتصادی بین‌المللی دانشگاه جان هاپکینز و نویسنده کتاب «پایان تاریخ و آخرین انسان» می‌باشد که به‌خاطر نظریه‌پردازی «پایان تاریخ» شهرت دارد.
در دوران ریاست‌جمهوری بوش پسر، نظریات ساموئل هانتینگتون و فرانسیس فوکویاما در خصوص جنگ تمدنها و پایان تاریخ به مبنا و محور فکری و تئوریک سیاست خارجی آمریکا تبدیل شد.
این تئوری‌های مخرب، به مبنایی فکری جهت توجیه مداخله‌گرایی آمریکا در نظام بین‌الملل تبدیل شد، شورای دوازده‌نفره نومحافظه‌کاران نیز به همین دلیل از تئوریهای فوکویاما و هانتینگتون به‌شدت استقبال کرد.
با این حال پس از مدتی فوکویاما صراحتاً پیش‌بینی ۲۵ سال قبل خود از آینده جهان و پایان تاریخ را اشتباه خواند.